Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Συνέντευξη με την συγγραφέα Ιωάννα Παπαμιχαήλ

 






Ιωάννα, ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για το δεύτερό σου βιβλίο με τίτλο: «Το ταξίδι της ψυχής»;


Για κάθε βιβλίο μου πηγή έμπνευσης αποτελούν οι εσωτερικές μου αναζητήσεις. Μελετώ ένα θέμα πρωτίστως για να μάθω η ίδια και να λάβω απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Εφόσον κρίνω ότι έχω πραγματικά κάτι να πω, συνεχίζω με τη συγγραφή της έρευνάς μου. Γι’ αυτό και όπως έχεις ήδη δει, δεν προχωράω τακτικά σε παραγωγή λόγου και τα θέματα που πραγματεύομαι δεν είναι και τα πιο εύπεπτα. Ωστόσο, για μένα σίγουρα είναι άκρως ενδιαφέροντα.


Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου.


«Το ταξίδι της ψυχής», όπως πολύ σωστά προϊδεάζει ο τίτλος, πραγματεύεται το τι συμβαίνει με την ψυχή μας. Τι είναι, από πού ξεκινά, τι διαδρομές κάνει, πού καταλήγει και ποιος είναι ο σκοπός της. Πρόκειται για μία έρευνα στις πεποιθήσεις αρχαίων πολιτισμών αλλά και θρησκειών μέσα στο πέρασμα των χιλιετηρίδων. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι μελετάμε αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ομηρική εποχή, προσωκρατικούς φιλοσόφους, πλατωνικούς, πεποιθήσεις Ορφικών, Ερμητιστών, αρχαίων Αιγυπτίων, αρχαίων Μεσοποτάμιων, αρχαίων Κινέζων κ.ά. Σίγουρα ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στο χρόνο, σε πεποιθήσεις και έθιμα που δεν γνώριζε, σε φιλοσοφίες που δεν έχει αγγίξει και σε νοήματα που ίσως, του αλλάξουν τον τρόπο που βλέπει τη ζωή, τον Εαυτό, τη Δημιουργία. Ξέρεις, οι λαοί μέσα από τις πρώτες λατρείες τους προσπαθούσαν να δώσουν απαντήσεις στο τι συμβαίνει μετά το θάνατο. Ίσως αν δεν υπήρχε ο φόβος για το θάνατο, ή για το άγνωστο που έπεται, να μην απασχολούσε ποτέ το αν έχουμε ψυχή, ποιο είναι το νόημα της ύπαρξής μας και το αν θα συνεχίσουμε να έχουμε κάποιας μορφής συνειδητότητα ή αναγέννηση μετά το βιολογικό θάνατο. Θα εκπλαγεί κανείς με το πόσο έχει απασχολήσει αυτό το θέμα ολόκληρους πολιτισμούς και θεοκρατικά συστήματα. Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμη εκπλήξεις σε αυτές τις σελίδες…


Τι πιστεύεις ότι είναι η ψυχή;


Περί ψυχής μίλησαν σπουδαίοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, αλλά και μεταγενέστεροι πατώντας στα βήματά τους καθώς και Άγιοι της Εκκλησίας μας και ιερά πρόσωπα άλλων θρησκειών. Δεν θα τολμούσα να πω ότι εγώ, η Ιωάννα Παπαμιχαήλ, έχω βρει την απάντηση στην ουσία αυτής της ερώτησης. Επίσης, δεν θέλω να κατευθύνω τη σκέψη του αναγνώστη, καθώς στα βιβλία μου, προσωπικά σχόλια και συμπεράσματα τα παραθέτω στο τέλος, ώστε να μην επηρεαστούν τα δικά του συμπεράσματα από την έρευνα που παραθέτω, λόγω των δικών μου. Αυτό που μπορώ να πω, λοιπόν, είναι ότι για μένα η ψυχή είναι το θεϊκό στοιχείο που κατέχει ο άνθρωπος. Είναι αυτό που μπορεί να τον κάνει κατά χάριν Θεό, αν θέλουμε να μιλήσουμε με εκκλησιαστικούς όρους. Η ψυχή δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Είναι μία σύνθεση. Είναι κάτι πιο πολύπλοκο, πολυδιάστατο θα έλεγα. Περισσότερες απαντήσεις επ’ αυτού, θα βρείτε στο βιβλίο.


Από που άντλησες τις πληροφορίες σου;


Για να γνωρίσεις το κάθε τι, πρέπει να πας να βρεις πληροφορίες στην πηγή του. Συνεπώς, για να μάθω τα «πιστεύω» της εκάστοτε θρησκείας που αναφέρεται στο βιβλίο μου, διάβασα τα αντίστοιχα βιβλία που θεωρούνται ιερά. Στο τέλος του βιβλίου μου παραθέτω αναλυτικά τις πηγές μου, όπως άλλωστε και στη «Συνωμοσία του Σύμπαντος», ώστε ο αναγνώστης που θέλει να μελετήσει περισσότερο να έχει την κατάλληλη καθοδήγηση. Άλλος ένας λόγος που το κάνω αυτό, είναι για να δίνονται απευθείας οι απαντήσεις στο «πού το βρήκες και μας το λες αυτό»; Επειδή, λοιπόν, η βιβλιογραφία είναι πλούσια, δεν θα μπορούσα να αναφερθώ μόνο σε ορισμένες πηγές και να παραλείψω άλλες. Οι πληροφορίες αντλήθηκαν ως επί το πλείστον από βιβλία και διδακτορικές διατριβές. Σημαντικό ρόλο στην τεκμηρίωση της έρευνάς μου έπαιξε το γεγονός ότι στο GRDiscovery έχουμε μία υπέροχη δανειστική βιβλιοθήκη! Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους που μου έδωσαν πρόσβαση σε βιβλία που δεν μπορούσα να βρω πλέον στην κυκλοφορία. Ασφαλώς, όταν αποφασίζεις να γράψεις μια έρευνα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, είτε αγοράζεις βιβλία, είτε δανείζεσαι. Σε κάθε περίπτωση οι βιβλιοθήκες παραμένουν ένας πολύ καλός σύμμαχος και μπορούν να σου προσφέρουν διαμαντάκια!


Τι σε ώθησε στο να ασχοληθείς με αυτό το θέμα και όχι με κάτι άλλο;


Το τι συμβαίνει μετά το θάνατο, με απασχολούσε από μικρή ηλικία. Όχι με την έννοια της ματαιότητας και της απαισιοδοξίας, αλλά περισσότερο με περιέργεια για το άγνωστο και αναπόφευκτο. Αναζητώντας λοιπόν απαντήσεις στο τι συμβαίνει μετά, δεν μπορείς να μη μελετήσεις για την ψυχή, για το λόγο της ύπαρξης και της δημιουργίας του ανθρώπου. Όσο περισσότερο ερευνάς, τόσο καταλαβαίνεις ότι μπλέκονται πολλές έννοιες που δεν μπορείς να αγνοήσεις, όπως το Πνεύμα, η Συνειδητότητα, η Ενέργεια, ο Δημιουργός… Συνάμα, γνωρίζοντας περισσότερα για όλα αυτά, συνειδητοποιείς ότι ναι μεν ξεκίνησες από την περιέργεια για το θάνατο, αλλά τελικά αυτός έχει τη μικρότερη σημασία. Η ουσία για μένα βρίσκεται στην ψυχή, η οποία συνδέεται με τις έννοιες που ανέφερα, κουβαλά κάτι από όλες αυτές και ακόμη περισσότερες. Έτσι, λοιπόν, προχώρησα την έρευνά μου προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι προς άλλη. 


Τι κάνει καλό στην ψυχή μας;


Καλό της κάνει ό,τι την γαληνεύει και τη φέρνει σε αρμονία και ισορροπία με την Ουσία της. Πού μπορεί να βρει κανείς γαλήνη, αν όχι στο σπίτι του; Στην Πηγή του; Επειδή, όπως προανέφερα, για μένα η ψυχή είναι κάτι το θεϊκό, αυτό που της κάνει καλό είναι να βρίσκεται σε αρμονία με τις ποιότητες της δημιουργίας της. Με απλά λόγια, η ψυχή τρέφεται (με την καλή έννοια) με αγάπη, ενσυναίσθηση, κατανόηση, συγχώρεση, ευγνωμοσύνη. Όταν αυτές οι ποιότητες γεμίζουν την ψυχή σου και εμποτίζουν την καθημερινότητά σου, τότε σίγουρα η ψυχή βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Δεν σου έχει τύχει να μη θέλεις να βρίσκεσαι σε έναν χώρο όπου επικρατεί γκρίνια, τοξικότητα και η κακία είναι απτή στον αέρα; Αυτό είναι ένα περιβάλλον που δεν ταιριάζει στην ψυχή σου. Το τι μας κάνει καλό λοιπόν, το γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας, συνειδητά ή όχι.


Εργάζεσαι πάνω σε κάποιο νέο βιβλίο αυτήν την περίοδο;

Αυτήν την περίοδο συγγραφικά δεν ετοιμάζω κάτι άλλο. Ιδέες υπάρχουν πολλές, ωστόσο δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να προχωρήσω σε κάτι νέο. Όταν ωριμάσει η στιγμή, θα έχω βρει ακριβώς αυτό που θέλω να εξερευνήσω και θα είμαι σε θέση να δώσω ξανά τον εαυτό μου σε ένα έργο. Επειδή τα βιβλία μου είναι πάντα ερευνητικά, θα πρέπει να είναι οι συνθήκες κατάλληλες ώστε να έχω τον απαραίτητο χρόνο και τις πηγές να μελετήσω.  Δεν θα προχωρήσω σε κάτι απλά για να πω ότι έγραψα ένα ακόμα βιβλίο. Όταν και αν κάποια στιγμή το κάνω, θα είναι ένα πόνημα στο οποίο θα αφιερώσω όλη μου την ενέργεια και την αγάπη, όπως κάνω μέχρι τώρα για οτιδήποτε δημιουργώ.


Πού μπορεί κανείς να βρει τα βιβλία σου;

Τα βιβλία μου μπορεί κάποιος να τα βρει μέσα από το eshop του GRDiscovery: https://grdiscovery.com/product-category/βιβλία/ καθώς και στα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα IANOS και Πρωτοπορία.

Απο Βίκυ  Μπα'ι'ρακτάρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more