Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

ΛΕΙΠΟΥΝ…ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ



• Στο υπ’ αριθμ. ένα θέμα, μετά το ενεργειακό κόστος έχει αναδειχθεί για αγρότες και επιχειρηματίες κυρίως του τουρισμού η έλλειψη εργατικού και βοηθητικού προσωπικού. Για το πρόβλημα των κτηνοτροφικών μονάδων της Πέλλας, είναι υπαρκτό. Το πρόβλημα όμως καθημερινά γίνεται πιο έντονο και σε συνδυασμό με τη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου, προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και στη διατροφική αλυσίδα.


Η άλλη όψη του νομίσματος έχει να κάνει με την έλλειψη εργατικών χεριών για τις καλλιέργειες και ειδικά την τρέχουσα


καλοκαιρινή περίοδο, που είναι περίοδος συγκομιδής. Στην τελική του κατάληξη, οι επιπτώσεις έχουν αντίκτυπο στον καταναλωτή που επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη σχετική περίπτωση με τα κεράσια, η τιμή των οποίων εκτοξεύθηκε όχι τόσο από το κόστος μεταφοράς, αλλά από το αυξημένο κόστος συλλογής τους. 


Όπως λένε κτηνοτρόφοι σήμερα ίσως υπήρχε μικρότερη μείωση ζωικού κεφαλαίου, ειδικά την περίοδο της Άνοιξης και του Καλοκαιριού που διανύουμε, εάν οι κτηνοτρόφοι που κατά βάση είναι μεγάλης ηλικίας είχαν τη δυνατότητα να βρουν εργάτες και βοσκούς ώστε με την ελεύθερη βοσκή να περιορίσουν τις ζωοτροφές, μέχρι τουλάχιστον το ερχόμενο Φθινόπωρο, όταν και ίσως κατακαθίσει η κρίση. Όμως οι Αλβανοί κυρίως που έρχονταν στην Πέλλα για τέτοιες εργασίες, είτε έρχονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια φεύγουν για άλλες περιοχές, είτε προτιμούν άλλες εργασίες μακριά όμως από τα χωριά, που κατά βάση έχουν τις μικρές και μετακινούμενες κτηνοτροφικές μονάδες. Το επόμενο πρόβλημα, μετά τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, εντοπίζεται στη μείωση της παραγωγής γάλακτος, στην αύξηση της τιμής του που μετακυλίεται και στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ. Το πρόβλημα δεν είναι φυσικά μόνο της Πέλλας, αλλά πανελλαδικό. Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia Θανάσης Παπανικολάου δήλωσε ότι η γαλακτοβιομηχανία «ΔΕΛΤΑ» δεν έχει επαρκή ποσότητα γάλακτος εξαιτίας της μείωσης του ζωϊκού κεφαλαίου. Προς το παρόν στην Πέλλα δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη σοβαρή έλλειψη, όμως ήδη μικρές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την επόμενη γαλακτοκομική περίοδο. 


Και στις καλλιέργειες


Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι αισθητή και στις κηπευτικές καλλιέργειες σε περιοχές της Πέλλας, με τους αγρότες να αναζητούν και να μη βρίσκουν εργάτες γης. Στις περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις αυτές τα προηγούμενα χρόνια είχαν στηριχθεί κατά κύριο λόγο σε ντόπιους εργαζόμενους, τα προβλήματα είναι μικρά. Όσες όμως είχαν στραφεί σε αλλοδαπούς οι δυσκολίες είναι αξεπέραστες. Ενδεικτική της κατάστασης που έχει προκληθεί είναι μια άλλη αναφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου της Vivartia, ότι η εταιρεία «Μπάρμπα Στάθης» δεν μπορεί να βρει πλέον εργάτες για να μαζέψουν τα φασόλια!


Κενή μία στις πέντε!


Ο κλάδος του τουρισμού αντιμετωπίζει φέτος τη μεγαλύτερη έλλειψη σε προσωπικό από κάθε άλλη φορά. Αν και στα Λουτρά οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταστήματα εστίασης δεν αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα -πλην εκείνες των κακοπληρωτών- στις τουριστικές περιοχές υπάρχουν μεγάλα ζητήματα. Σύμφωνα μάλιστα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει μείνει κενή μία στις πέντε προβλεπόμενες θέσεις, ήτοι σε σύνολο χώρας λείπουν άνω των 50.000 εργαζόμενοι. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί αυτή η απροθυμία, όταν η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα είναι σταθερά άνω του 10%, με ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό να αφορά νέους που κατά βάση κάλυπταν πολλές εποχιακές θέσεις εργασίας στον τουρισμό. 


 Τα πάνω – κάτω!..


Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τα αίτια. Εκείνο στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι επαγγελματίες τουρισμού, είναι ότι η πανδημία του κορωνοϊού έφερε τα «πάνω-κάτω». Στο διάστημα αυτό πολλοί εργαζόμενοι αναζήτησαν άλλες επαγγελματικές διεξόδους. Μόνο σε Έδεσσα, Γιαννιτσά, Σκύδρα και Αριδαία έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια είκοσι και πλέον μαγειρεία για διανομή φαγητού στα σπίτια. Τους περισσότερους από τους εργαζόμενους - μαγείρους τους στερούνται σήμερα τα ξενοδοχεία. 


Ένα άλλος αριθμός εργαζόμενων, ο οποίος αμείβονταν με χαμηλούς μισθούς, έχοντας στα «χέρια» του και τα ποσά της επιδότησης για τον κορωνοϊό, δεν συμβιβάζεται πλέον με το προηγούμενο καθεστώς, αναζητώντας άλλη εργασία με καλύτερες συνθήκες και με τήρηση όλων των συμβάσεων, κάτι άλλωστε που έχει ζητήσει δημόσια και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 


«Όσοι ήταν σωστοί και είναι σωστοί επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους», τόνισε επιχειρηματίας των Γιαννιτσών του οποίου ζητήθηκε η γνώμη. Η απορρύθμιση που υπάρχει και στους δύο κλάδους, της παραγωγής και της παροχής υπηρεσιών, πλήττει μεν τις επιχειρήσεις, στο τέλος της «ημέρας» όμως ο λογαριασμός «επιστρέφεται» στους καταναλωτές, είτε μέσω αύξησης τιμών, είτε μέσω παροχής χαμηλότερων υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more