Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Ανάσα για χιλιάδες αγρότες της Πέλλας που θα πάρουν άμεσα την επιστροφή του ΕΦΚ!!!

 

Γενναία διεύρυνση των δικαιούχων και του ποσού της επιδότησης


Mε Fuel Pass 2 θα πάμε διακοπές....


ANTLIA BENZINHS

• Με γενναία διεύρυνση των δικαιούχων και ακόμη πιο γενναία αύξηση του ποσού της επιδότησης «απαντάει» η Κυβέρνηση στην ανοδική πορεία που ακολουθούν τους τελευταίους μήνες οι τιμές των καυσίμων, τα οποία τείνουν να μεταβληθούν σε… είδος πολυτελείας για την πλειοψηφία των πολιτών.

Τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών οχημάτων ανακοίνωσε καταρχήν χθες ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως μπαίνει ένα «ανάχωμα» στο ξέφρενο ράλι των ανατιμήσεων, ενώ τα εξειδίκευσαν στη συνέχεια οι αρμόδιοι Υπουργοί. Βασικότερο όλων η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για τη λήψη του «Fuel Pass 2» με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ! Στο μεταξύ, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες θα γίνει τρεις μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία που ήταν προγραμματισμένο. 

O Kυριάκος Μητσοτάκης

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, για τα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στο κύμα της ακρίβειας, αυτά «δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οριστικά, σε απόλυτο βαθμό, τις συνέπειες μιας παγκόσμιας αναταραχής. Μπορούν ωστόσο να τις αμβλύνουν, να βάλουν ένα σημαντικό ανάχωμα στην έντασή τους» και συμπλήρωσε: «Συνεχίζουμε τη μάχη για τον δίδυμο στόχο μας: μέσα στην αβέβαιη διεθνή συγκυρία, η κυβέρνηση να ανακουφίζει την κοινωνία, να απελευθερώνει την οικονομία, αλλά να κινείται πάντα μέσα στα όρια των δημοσιονομικών μας αντοχών».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως τον Αύγουστο η Ελλάδα βγαίνει πια οριστικά από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, κάνοντας λόγο για μία μεγάλη εθνική επιτυχία, η οποία κλείνει έναν πολύ επώδυνο, τραυματικό κύκλο για τη χώρα, ο οποίος άνοιξε το 2010. «Σίγουρα οι αλλεπάλληλες κρίσεις δυσκολεύουν την πορεία μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν την αλλάζουν», σημείωσε.

Αυξημένη ενίσχυση

Εξειδικεύοντας χθες το μεσημέρι τις προηγηθείσες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν την επιδότηση με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, μπορούν να τη λαμβάνουν κατευθείαν στην τράπεζα.

Ωστόσο, για όσους λάβουν το Fuel Pass 2 με ψηφιακή κάρτα, η επιδότηση θα είναι προσαυξημένη κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση). Πιο αναλυτικά, για αυτοκίνητα Ι.Χ. στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι 65 ευρώ χωρίς κάρτα, 80 με κάρτα (από τα 45 που ίσχυε ως σήμερα). Στα νησιά (συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), για τα αυτοκίνητα θα είναι 85 χωρίς κάρτα, 100 με κάρτα. Για δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα η επιδότηση θα είναι 35 ευρώ χωρίς κάρτα, 60 με κάρτα, ενώ για δίκυκλα σε νησιά 55 ευρώ χωρίς κάρτα και 70 με κάρτα.

Όπως υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, με βάση πάντα τις σημερινές τιμές καυσίμων, η ενίσχυση αυτή απομειώνει το κόστος για 180 λίτρα καυσίμων στα 44 λεπτά το λίτρο για τις ηπειρωτικές περιοχές και στα 52 λεπτά το λίτρο για τις νησιωτικές, «ρίχνοντας την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ». Το συνολικό κόστος για το Fuel Pass 2 θα είναι 200 εκατ. ευρώ.

Για το diesel κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος, συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ, θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης φτάνει τα 115 εκατ. ευρώ, όπως έγινε γνωστό χθες. 

Ποιοι οι δικαιούχοι

Δικαιούχος του fuel pass είναι κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο μέλος, έως συνολικά 45.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, συνολικά οι δικαιούχοι που μπορούν να επωφεληθούν από το Fuel Pass 2 αγγίζουν τα 3,1 εκατομμύρια άτομα από τους 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στη χώρα.

Όπως και με την προηγούμενη επιδότηση, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσικλέτα - μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή η μοτοσυκλέτα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing.

Η πλατφόρμα για τη νέα επιδότηση καυσίμου θα είναι διαθέσιμη και πάλι στο vouchers.gov.gr από τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου. 

«Ανάσα» για αγρότες

Στο μεταξύ, ο Κρ. Μητσοτάκης έκανε χθες μία ξεχωριστή ανακοίνωση για τους αγρότες κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για τα καύσιμα με το «Fuel Pass 2». Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο γνωστοποίησε ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο θα επισπευστεί κατά τρεις μήνες και αντί για τον Νοέμβριο όπως προγραμματιζόταν αρχικά, θα καταβληθεί στους δικαιούχους τον Αύγουστο. Όπως έγινε γνωστό από τους αρμόδιους Υπουργούς, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή του ΕΦΚ είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το 2022. Το κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Κάνουμε και μία ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες μας, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά έχουμε πια την τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να επισπεύσουμε αυτή την πληρωμή κι αυτή να γίνει εντός του Αυγούστου, οπότε και οι αγρότες μας έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα χωράφια τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more