Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Καταλύτης αυτοκάθαρσης το Μητρώο έντυπου Τύπου! Μητρώο ηλεκτρονικού Τύπου και επικαιροποίηση του Μητρώου έντυπου Τύπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου που προανήγγειλε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας σε συνάντηση εκδοτών περιφερειακών εφημερίδων και ιδιοκτητών των μεγαλύτερων επαρχιακών εφημερίδων, που έγινε το Σάββατο στη Λάρισα «για έναν νέο σύγχρονο, βιώσιμο και αυτοδύναμο περιφερειακό Τύπο».

Στο πλαίσιο της συνάντησης χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης, Βασ. Πινακάς, ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τα περιφερειακά ΜΜΕ, Κυρ. Αργυρόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Δημ. Μάντζος, παρουσιάζοντας τις θέσεις των κομμάτων τους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Στ. Μπίζιου της ΝΔ και Ευαγγ. Λιακούλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Διαχρονικά τα προβλήματα…

Τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τη στάση τους απέναντι στον Περιφερειακό Τύπο σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελευθερίας» Λάρισας, Γ. Μιχαλόπουλος, κάνοντας αναλυτικά αναφορά στα προβλήματα και καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις (που από κοινού έχει επεξεργαστεί Ομάδα πρωτοβουλίας των εκδοτών-ιδιοκτητών) για την επίλυσή τους.

Προτάσεις για την επίλυση ειδικότερων προβλημάτων κατέθεσαν με τις τοποθετήσεις τους στη συνέχεια και αρκετοί εκδότες από διάφορες περιοχές της χώρας, εκπροσωπώντας τα ισχυρότερα περιφερειακά Μέσα, καλώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «η Κυβέρνηση να αποδείξει πολιτική βούληση για τη στήριξη του Περιφερειακού Τύπου.

Μεταξύ άλλων, ο Χανιώτης εκδότης Γιανν. Γαρεδάκης χαρακτήρισε «τάφο για τον Περιφερειακό Τύπο» τον Νόμο Κατρούγκαλου, ο ιδιοκτήτης Ομίλου ΜΜΕ Κρήτης, Αντ. Δημητρίου, τόνισε ότι «με τον φόρο του 2% επιδοτήσατε τους δημοσιογράφους και όχι τους εκδότες», ενώ ο εκδότης Γ. Πώποτας αναφέρθηκε στις διακρίσεις μεταξύ αθηναϊκών και επαρχιακών εφημερίδων.

Ο Γιάννης Οικονόμου

Σημειώνοντας ότι «η στήριξη του Περιφερειακού Τύπου είναι υψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης», ο κ. Οικονόμου αποσαφήνισε εξαρχής ότι «για τις όποιες παρεμβάσεις οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γενικότερο δημοσιονομικό περιβάλλον».

«Δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν η Κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Οικονόμου, προαναγγέλλοντας διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, «ενδεχομένως και τον ερχόμενο Ιούνιο», όπως είπε, παραπέμποντας στο Μητρώο του ηλεκτρονικού Τύπου και στην επικαιροποίηση του Μητρώου έντυπου Τύπου, που θα αποτελέσει «καταλύτη αυτοκάθαρσης και ουσιαστικής ρύθμισης στον χώρο».

Ειδικότερα παραπέμποντας στην εργαλειοθήκη στη σχετική πλατφόρμα, τόνισε πως «σχεδιάζουμε στήριξη της επιδότησης του κόστους διανομής», «ενίσχυση για το χαρτί εκτύπωσης», «οριζόντια στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ», «ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δραστηριοτήτων τεχνολογικής ανάπτυξης και μέσων εξοπλισμού», ενώ χαρακτήρισε «ουσιαστικό ζήτημα» τη συμφωνία «σε ένα ρεαλιστικό ποσοστό ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου από την κρατική διαφήμιση με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια».

Παράλογος ο φόρος 2%!

Νωρίτερα, με αφορμή και την τοποθέτηση του κ. Αντ. Δημητρίου, αλλά και άλλων εκδοτών ότι αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία η επιβολή του φόρου 2%, όχι επί κερδών, αλλά επί του τζίρου και -κατά συνέπεια- ακόμη και επί ανείσπρακτων εσόδων, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «ο φόρος του 2% είναι παράλογος και άδικος. Το ΣτΕ αποφάσισε ωστόσο πως είναι ένας νόμιμος φόρος» για να διευκρινίσει πως «δεν είναι μόνο για τους δημοσιογράφους, αλλά και για τα ΜΜΕ».

Χαρακτήρισε «παράλογα» τα πρόστιμα στις εισφορές, ενώ παρέπεμψε στη συζήτηση με τα συναρμόδια Υπουργεία για το θέμα των δόσεων στην αποπληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

«Βάζαμε, βάζουμε και θα συνεχίσουμε να βάζουμε πλάτη για να αντεπεξέλθει ο Περιφερειακός Τύπος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει», κατέληξε ο κ. Οικονόμου, ενώ αναλυτική αναφορά στην «εργαλειοθήκη» και στα μέτρα στήριξης ΜΜΕ και δημοσιογράφων έκανε τέλος ο γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημ. Γαλαμάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more