Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

«Φωτιά» τα ενοίκια σε Έδεσσα, Αριδαία και Γιαννιτσά


 

Αύξηση κατά 5% έως και 10%, στα όρια του πληθωρισμού, καταγράφεται στις τιμές των ενοικίων σε Έδεσσα, Γιαννιτσά και Αριδαία  μετά από μία δεκαετία στασιμότητας στο ύψος των μισθωμάτων. «Η τάση των ενοικίων είναι αυξητική», επισημαίνουν αρχιτέκτονες με αφορμή και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2021, βάσει των οποίων, τα μισθώματα γραφείων σε ονομαστικούς όρους για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 3,7% κατά μέσο όρο (+2,3% στην Αθήνα, +5,5% στη Θεσσαλονίκη και 5% στην υπόλοιπη Ελλάδα).


Σύμφωνα πηγές του τεχνικού επιμελητηρίου, τα ενοίκια επηρεάζει η αύξηση του κόστους στα οικοδομικά υλικά. «Οταν αγοράζεις ακριβά ένα νεόδμητο, θα το νοικιάσεις σε υψηλότερη τιμή. Ακόμη και για τη συντήρηση ή ανακαίνιση ενός γραφείου ή διαμερίσματος το κόστος είναι αυξημένο, μετά την εκτόξευση των πρώτων υλών στον χώρο της οικοδομής». 

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία το κόστος κατασκευής έχει εκτοξευτεί και μαζί του η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο. «Στην Έδεσσα, τα νεόδμητα πωλούνται κατά 20% έως 30% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνεται από τα 1.700 - 1.800 ευρώ στα 2.000 έως 2.100 ευρώ». 

«Αυτές οι αυξήσεις έρχονται να παρασύρουν και τις τιμές των ενοικίων που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Οι αυξήσεις κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 5% έως 10% ανάλογα με την περίπτωση του ακινήτου και την τοποθεσία». 

Στα διαμερίσματα για παράδειγμα, η τιμή φθάνει ακόμη και τα 700 ευρώ για ένα ακίνητο 110τ.μ. και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση των πρώτων υλών στην οικοδομή. «Είναι λίγα τα μεγάλα και καλοσυντηρημένα διαμερίσματα που να μπορούν να στεγάσουν οικογένειες. Πολλά είναι παρατημένα, επειδή το κόστος ανακαίνισης μπορεί να αγγίξει το κόστος κατασκευής», εξηγεί μεσίτης από την περιοχή των Γιαννιτσών.

Αυξητική είναι η τάση των ενοικίων και στα καταστήματα και γραφεία. Στον συγκεκριμένο κλάδο της κτηματαγοράς μάλιστα παρατηρείται επιστροφή επιχειρήσεων στο κέντρο. «Το κέντρο της πόλης έχει αρχίσει να γεμίζει σε αντίθεση με περιοχές εκτός που ερημώνουν. Η ζήτηση σε καταστήματα εκτός κεντρικού ιστού είναι περιορισμένη», αναφέρει.

«Ελπίζουμε να μπορέσει να συγκρατηθεί το κόστος κατασκευής στην κτηματαγορά. Μετρούμε ήδη 12 χρόνια απραξίας και θα πρέπει να βγούμε από το τέλμα, χρειάζονται όμως μικρά και προσεκτικά βήματα τόσο από κατασκευαστές όσο και από αγοραστές», καταλήγει άλλος  εργολάβος από την περιοχή της Αριδαίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more