Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Τσιμπάει η Πέλλα στα κρούσματα... Έρχεται νέο θανατηφόρο στέλεχος του Ιού το Φθινόπωρο;

 


Με 37 κρούσματα μετά από πάρα πολύ καιρό φαίνεται ότι καταγραφεί η περιοχή και αυτό σημαίνει πως τσιμπάει η Πέλλα όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Εκεί λοιπόν που τα κρούσματα σχεδόν είχαν εκμηδενιστεί είτε γιατί δεν δηλώνονταν είτε γιατί δεν υπήρχαν, σήμερα βιώσαμε μια νέα κατάσταση. Ανησυχία δεν υπάρχει για την ώρα καθώς οι ιατροί αναφέρουν πως δεν υπάρχει άμεσα κίνδυνος με νοσηλείες ενώ η αύξηση οφείλεται και στις πολλές εκδρομές που έγιναν αυτό τον καιρό. Βέβαια το αποτύπωμα θα φανεί αναφορικά με την επιβάρυνση του συστήματος υγείας τις επόμενες σαράντα ημέρες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες όσοι νοσούν στην Πέλλα έχουν βαριά συμπτώματα όπως πυρετός για πολλές μέρες και δυσκολία στην αναπνοή, αλλά τα συμπτώματα δείχνουν βαριά γρίπη που την αντιμετωπίζουν στο σπίτι. 


Ισχυρή είναι η πιθανότητα ο κοροναϊός να μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχος που θα προκύψει να είναι αφενός πιο θανατηφόρο και αφετέρου να μην καλύπτεται από τα εμβόλια. Μάλιστα η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο κυμαίνεται μεταξύ 1-10%. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα έχουμε όλοι επιστρέψει στην αρχή της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής όμως, ευτυχώς, η πανδημία εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, οπότε θα μπούμε στην ενδιάμεση φάση ως το 2024, με τον πληθυσμό να έχει επιτύχει συλλογική ανοσία είτε από φυσική νόσηση είτε από εμβολιασμό.

Θα ακολουθήσει η μεταπανδημική περίοδος όπου η κοινωνικότητα θα επιστρέψει, συνοδευόμενη μάλιστα από έντονη σεξουαλικότητα, ως αντίδραση στους περιορισμούς των προηγουμένων ετών.

Στις προβλέψεις του για την πορεία της πανδημίας από τον κοροναϊό, σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών, αναφέρθηκε ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale Νίκος Χρηστάκης, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, στο περιθώριο του συνεδρίου SNF Nostos που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Χρηστάκης παρατήρησε ότι ολοένα και πιο συχνά, βιώνουμε επιδημίες από ιούς πού πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα και η αιτία είναι η κλιματική αλλαγή, που μας φέρνει πιο κοντά στα ζώα, καθώς αυτά εγκαταλείπουν τα δάση και έρχονται πιο κοντά στον άνθρωπο, όπως συμβαίνει με τις νυχτερίδες.

Τέτοιου είδους πανδημίες η ανθρωπότητα βλέπει κάθε 50-100 χρόνια, όμως τώρα με την κλιματική αλλαγή, ο κύκλος των πανδημιών μικραίνει στα 20-30 χρόνια.

Ο καθηγητής διερωτήθηκε τι θα γίνει άραγε στην επόμενη πανδημία και αν θα τα πάμε καλύτερα έχοντας τη γνώση από τον κοροναϊό για να απαντήσει «όχι, εκτός αν η επόμενη πανδημία έρθει μέσα σε μια πενταετία, οπότε θα έχουμε τη μνήμη και τους μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Διαφορετικά όσο αργότερα έρθει το νέο παθογόνο, το πιο πιθανό είναι τα λάθη που έγιναν αυτή τη φορά, να επαναληφθούν και τότε».

«Το μόνο που θα έχει μείνει στη συλλογική μνήμη στην επόμενη πανδημία» είπε ο κ. Χρηστάκης, «θα είναι η τεχνολογία mRNA για την ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα είναι απαραίτητα για την νέα κρίση».

Με αφορμή αυτή τη νέα τεχνολογία, ο καθηγητής ανέφερε ότι  τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κοροναϊού από τη Moderna, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση για εμβολιασμό με 4η δόση του πληθυσμού 30 ετών και πάνω στη χώρα μας, ο καθηγητής είπε πως αν θα έπρεπε να εμβολιαστεί τον ερχόμενο Αύγουστο με την 4η δόση του ίδιου εμβολίου ή να περιμένει το επικαιροποιημένο εμβόλιο τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε θα προτιμούσε να περιμένει το νέο εμβόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more