Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Έδεσσα: Ζυμώσεις στην κεντροαριστερά για αναζήτηση κοινού υποψηφίου.



Ένα δείπνο, σε δημόσια θέα, στο σουβλατζίδικο στα όρθια, προ ημερών, πυροδότησε διάφορα σενάρια ενόψει των δημοτικών εκλογών. Ομοτράπεζοι ήταν ο τέως δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Σόντρας μαζί και με στενό του συνεργάτη και πρώην αντιδήμαρχο Τάκο Δασκάλου, ο περιφερειακός σύμβουλος Άλκης Νουσηκύρου και ο πρώην αντιδήμαρχος Έδεσσας και κουμπάρος του κου Νουσηκύρου Χρήστος Τσιβόγλου. Οι παροικούντες τα πολιτικά πράγματα της... Έδεσσας και του ορεινού όγκου,  στην αντίληψη των οποίων υπέπεσε η συνάντηση, εξέλαβαν το δημόσιο φαγοπότι ως επιστέγασμα συμφωνίας μεταξύ των ομοτράπεζωνγια κοινή κάθοδο στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Ωστόσο, από το ρεπορτάζ δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, προς ώρας τουλάχιστον. Όπως μου εξήγησαν ορισμένοι εκ των συνδαιτυμόνων, επρόκειτο για μια από τις συνηθισμένες εξόδους ένώ συνδυάστηκε με την πρόθεση του Άλκη Νουσηκύρου να κεράσει λόγω του ότι η κόρη του έφερε στη ζωή το εγγόνι του.  Πάντως, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι “συζητήσεις γίνονται, όλοι συζητάμε με όλους προκειμένου να υπάρξει πολιτική αλλαγή καθώς ανησυχούμε για αυτή, αλλά προς το παρόν, το μόνο που διαπιστώνεται είναι καλή διάθεση. Τα υπόλοιπα θα φανούν εν καιρώ”.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα το ενδεχόμενο συγκρότησης κοινού συνδυασμού από τις δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στο χώρο της κεντροαριστεράς δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Το πράγμα σκοντάφτει, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, στο πρόσωπο του/της επικεφαλής. Ας μην ξεχνάμε πως δική του πολιτική αντζέντα έχει ο Γιάννης Τσεπκεντζής ο οποίος όπως λένε κάποιοι άσπονδοι φίλοι, χειρίζεται τα θέματα των συγκλήσεων και των συνεργασιών με κάποια αλαζονεία... Κάτι το οποίο όχι μόνο δεν βοηθά αλλά φέρνει και εκνευρισμό σε κάποιους οι οποίοι νιώθουν μοιωμένοι. Ο κος Τσεπκεντζής κάποια στιγμή υπήρξε σάρκα εκ σαρκώς της παράταξης του κου Σόντρα ενώ σήμερα φαίνεται ότι αποτελεί ξένο σώμα για την ομάδα του πρώην Δημάρχου...

Ποιά όμως ήταν η δυναμική του τραπεζιού; Ο Γιάννης Σόντρας υπήρξε αντιδήμαρχος επί Χρήστου Βοσνάκη εκλεγόμενος στην κορυφή του ψηφοδελτίου με σταυρό και το 2000 τον διαδέχτηκε στον Δημοτικό θώκο, καθιώς ο κος Βοσνάκης εξελέγη Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Το 2002 και το 2006 εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με μεγάλο ποσοστό ενώ το 2010 έχασε οριακά από τον Δημήτρη Γιάννου. Το 2014 με το βάρος των δικαστικών διενέξεων κατάφερε να πάει στον δεύτερο γύρο όπου και έχασε από τον κο Γιάννου. το 2019 επέλεξε να μην κατέβει. Πρόσφατα αθωώθηκε για την υπόθεση που είχε από την θητεία του. Ο Τάκος Δασκάλου υπήρξε αντιδήμαρχος Έδεσσας εκλεγόμενος με πάνω από 1000 σταυρούς ενώ παλαιότερα υπήρξε Πρόεδρος του Άγρα. Ο Χρήστος Τσιβόλγου εξελέγη Δημοτικός σύμβουλος το 2010 με την παράταξη του κου Γιάννου και χρημάτισε αντιδήμαρχος. Στη συνέχεια ήρθε σε ρήξη με τον κο Γιάννου και ανεξαρτητοποιήθηκε αλλά εν τέλει το 2014 κατέβηκε και πάλι με τον κο Γιάννου όπου εξελέγη. Την περίοδο 2014-2019 ήρθε και πάλι σε ρήξη με την δημοτική αρχή αν και στην συνέχεια κατήλθε και πάλι με την ίδια παράταξη χωρίς όμως να εκλεγεί λόγω αλλαγής του εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής. Ο Άλκης Νουσηκύρου υπήρξε υποψήφιος Δήμαρχος Έδεσσας το 1994 ενώ δηλώνει ενεργά παρών και πάντως μακριά από νέα υποψηφιότητα στην Περιφέρεια. 

Εν κατακλείδι τα εμπόδια είναι πολλά για την συγκρότηση νέου πόλου καθώς υπάρχει και ο συνδυασμός του Αντώνη Ρυσάφη που και αυτός έχει ένα κομμάτι από την πίτα.  

Είναι πάντως γεγονός ότι σε εξέλιξη υπάρχει εδώ και καιρό, μια πρωτοβουλία παλαιών στελεχών της ευρύτερης παράταξης η οποία κατείχε τα ηνία του δήμου έως και το 2010  τα οποία προσπαθούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη μεταξύ των πιθανών υποψηφίων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν κάνει διάφορες συναντήσεις με αρκετά στελέχη, χωρίς να υπάρξει κάποια εξέλιξη.   Πάντως ουδείς γνωρίζει εάν αυτή η πρωτοβουλία των “βετεράνων” θα οδηγήσει τελικά στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή σε μια υποψηφιότητα ευρύτερης αποδοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more