Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Τρεις και ο κούκος, φιάσκο η εκδήλωση : Εκτεθειμένοι οι 4 Βουλευτές, δομικό το πρόβλημα 

 Χωρίς προβολή, στοχοθέτηση και την παρουσία όλων των φορέων του κερασιού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το δημοφιλές προϊόν της Περιφερειακής ενότητας Πέλλας. Χωρίς να είναι ευδιάκριτος ούτε ο σκοπός ούτε ο στόχος της μάζωξης, ο αποκλεισμός όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και η αδυναμία να προσέλθουν και άλλοι φορείς, δημιούργησε μια κακή εικόνα. Μάλιστα το μπέρδεμα φάνηκε από την ανάγκη να κοινοποιήσουν την εκδήλωση οι ίδιοι οι Βουλευτές με τα δελτία τύπου που εξέδωσαν. Η αποτυχία ήταν εμφανής αφενός για τον τρόπο που διεξήχθη, για την ώρα  που έγινε αλλά και για τον τόπο. Φυσικά και το χωριό Αρχάγγελος έχει μεγάλο πρόβλημα αλλά δεν είναι το μόνο. Όλο το αγρόκτημα της Αλμωπίας υποφέρει από τις τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Άλλωστε όλοι είδαμε ότι πραγματικά μερικοί δεκάδες ήταν οι  πολίτες που έδωσαν το παρών στη συνάντηση στον Αρχάγγελο Αλμωπίας, την οποία συγκάλεσαν ο Δήμος και η Τοπική Κοινότητα και στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος, ο Αντιπεριφερειάρχης, οι Βουλευτές Πέλλας και οι κάτοικοι-παραγωγοί της Τοπικής Κοινότητας.


Δυστυχώς δεν γίναμε σοφότεροι από αυτή τη συναντηση καθώς ο κάθε παρευρισκόμενος στην συνάντηση έβαλε την δική του προσωπική ατζέντα για τα θέματα που ταλανίζουν όπως η χαμηλή τιμή στο κεράσι. Το πρόβλημα ενισχύεται και από μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων η έλλειψη εργατών γης, τα αυξημένα μεροκάματα, η ενεργειακή κρίση και η τιμή του πετρελαίου, που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής.

Εκτεθειμένοι στην κοινωνία εμφανίζονται οι Βουλευτές του τόπου που έδωσαν το παρόν σε μια Prive εκδήλωση χωρίς αρχή και τέλος χωρίς στοχοθέτηση που μετατράπηκε σε μια έκθεση ιδεών, χωρίς κανείς να θέσει το ζήτημα από την βάση του που είναι η αδυναμία να υπάρξει μια κοινή Νομαρχιακή αγροτική πολιτική, να υπάρξει αυτο οργάνωση στους αγρότες που έχουν γίνει έρμαια των εμπόρων, πουλώντας το κεράσι με 0,90 και φτάνοντας στο πιάτο στα 3 ευρώ... Να δοθεί υπεραξία μέσα από την ονομασία προέλευσης με αναπτυξιακό μοντέλο όπως τα ροδάκινα ΝΑΟΓΚΟΎΣΤΑ, τα κεράσια Ροδοχωρίου, τα ροδάκινα Βελβεντού καθώς και τα μήλα Ζαγορίου. Μάλιστα πολλά είναι τα φρούτα που φεύγουν No name και στη συνέχεια βαφτίζονται με άλλες ονομασίες.

Η εκδήλωση αυτή θα έπρεπε να γίνει στην Αριδαία και να καλεστεί και ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου όπως και παραγωγοί του ορεινού όγκου, μιας και το πρόβλημα δεν έχει ούτε όρια ούτε σύνορα. Αν το βλέπουμε τελείως τοπικά δεν θα καταφέρουμε τιποτα. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι μόνο για τα κεράσια Αρχαγγέλου αλλά και για άλλες περιοχές. Τέλος άξιο αναφοράς το γεγονός ότι στην εκδήλωση δεν καλέστηκε κανείς από τις άλλες παρατάξεις του Δήμου Αλμωπίας ενώ την ίδια μέρα υπήρχε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου όπου ο Δήμαρχος τόνισε πως στις 8 είχε μια προσωπική δουλειά... Εν κρυπτώ αυτές οι εκδηλώσεις δεν γίνονται...

Καταστροφική χρονιά
Δεν έχει τέλος, η φετινή καταστροφή που έχουν υποστεί η κερασοπαραγωγοί του Νομού Πέλλας, μετά τα απανωτά χτυπήματα που έχουν δεχτεί λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας.
Ειδικότερα οι κερασοπαραγωγοί του ορεινού όγκου του Δήμου Έδεσσας βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, καθώς βλέπουν το εναπομείναν προϊόν, να πουλιέται σε εξευτελιστική τιμή!!!
Σύμφωνα με κερασοπαραγωγό των Βρυτων" Αυτή την στιγμή το κεράσι δίνεται στον έμπορο προς 0,90 λεπτά το κιλό."
Και ξέρετε σε τιμές το βρίσκουμε στην αγορά;
Ακόμα και στα 8 ευρώ το κιλό!!!
Με άλλα λόγια, από το χωράφι, μέχρι την αγορά η διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης αγγίζει ακόμα και τα 7 ευρώ το κιλό!!!
Ποιοί είναι αυτοί που κερδίζουν;
Μα φυσικά αυτοί που μεσολαβούν για να προωθηθεί το κεράσι σε αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Πέρα από όλα αυτά, αξίζει να τονίσουμε αυτό που μας είπε ο παραγωγός των Βρυτων " Μας παίρνουν τα κεράσια στα 0,90 ευρώ, όταν σαν κόστος παραγωγής έχουμε τα 0,50 ευρώ!!!
Τι μένει στο χέρι; Ούτε 0,40 ευρώ,και αν λάβουμε στα υπόψιν τις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων για να συντηρήσουμε την παραγωγή, αντιλαμβάνεστε τι μας περισσεύει...
Έτσι όπως έχει έρθει η κατάσταση, αν υπήρχε η περίπτωση να τα δώσουμε ακόμα και με 0,10 ευρώ το κιλό, πίστεψέ μας ότι θα το κάναμε!!!"
Αυτή είναι η απόγνωση που λέγαμε, χωρίς να υπάρχει ( προς το παρών) στήριξη από πουθενά.
Κάποιοι παραγωγοί μάλιστα, φτάνοντας ίσως και σε σημείο υπερβολής, μας λένε " Είμαστε πλέον απογοητευμένοι.
Δεν θα διστάσουμε ακόμα και να κόψουμε τα δέντρα, προκειμένου να κάνουμε κάτι άλλο που αποδίδει."
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα ( άγνωστο στους πολλούς) έχει να κάνει σχέση με τους εργάτες γης.
Καταρχήν, ξεκαθαρίσουμε ότι στα κερασοχώραφα, δεν υπάρχουν Έλληνες εργάτες γης.
Η συγκομιδή χρειάζεται πολλά χέρια και υπάρχουν μόνο Αλβανοί εργάτες.Όχι όμως και έμπειροι στο μάζεμα.Συνήθως είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, που έρχονται να βγάλουν μεροκάματο.

Η απειρία αυτή, δημιουργεί προβλήματα στο μάζεμα της παραγωγής, αφού χρειάζεται διπλάσιος χρόνος στην ουσία.
Πέρα όμως από τα επιμέρους προβλήματα, κάποτε οι αρμόδιοι της κεντρικής εξουσίας, πρέπει να δούνε επιτέλους σοβαρά το θέμα και όχι η κάθε πλευρά να βολεύεται μόνο στο σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more