Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Νέα κατανομή στις έδρες του νομού Πέλλας

 


Τα δημοσκοπικά ευρήματα της εταιρίας PULSE αναφορικά με την κατανομή των εδρών σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και ανά περιφερειακή ενότητα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και αφορούν το νομό Πέλλας. Η έρευνα  αυτή έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Ο έγκριτος αναλυτής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΤΣΑΣ Χημικός Μηχανικός MSc, BSc, HND Σύμβουλος Οργάνωσης Πολιτικών Γραφείων Ειδικός στη προετοιμασία και διεξαγωγή Προεκλογικών Αγώνων και εκλογών, παρουσίασε μια υποθετική ανάλυση αναφορικά με την κατανομή των εδρών στην περίπτωση της απλής αναλογικής αλλά και της ενισχυμένης του εκλογικού συστήματος Θεοδωρικάκου όπως έχει παρουσιαστεί και ισχύει. Καταρχήν σύμφωνα με τα δημοκοπικά στοιχεία αλλά και την αναγωγή, θα σχηματιστεί Βουλή με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΤΟ ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση ενώ μένει έξω το ΜΕΡΑ  25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτό σημαίνει πως μιλάμε για πεντακομματική Βουλή. Άλλο ένα στοιχείο της δημοσκόπησης σε σχέση με άλλες, είναι το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης που είναι υπό εκτιμημένο καθώς καταγράφει 4% ενώ άλλες δημοσκοπήσεις το έχουν μέχρι και στο 6,5%.

 


Τα σενάρια των πρώτων εκλογών

Αν κάνουμε μια εκτίμηση πως τα ποσοστά αυτά που καταγράφονται θα είναι και αυτά που θα εκφράσουν οι πολίτες στις κάλπες, στις πρώτες εκλογές η ΝΔ με 37% θα έχει 123 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ 28,5% 95 έδρες. ΤΟ ΠΑΣΟΚ με 14% 48 έδρες και το ΚΚΕ με 6% 21 έδρες. Τέλος η Ελληνική Λύση με 4% 13 έδρες. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει πρακτικά τρόπος να υπάρξει Κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή της ΝΔ με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια Βουλή θα μπορούσαν να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που οι έδρες τους θα ήταν 143. Άρα μόνο με την συμμετοχή των Βουλευτών του ΚΚΕ θα μπορούσε να υπάρξει Κυβέρνηση, κάτι ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει απορρίψει. Από την άλλη ο σχηματισμός Κυβέρνησης ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έχει αξία αν ο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης  δεν έβαζε ως προαπαιτούμενο να μην είναι Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άρα το αδιέξοδο είναι περιοσσότερο ορατό παρά ποτέ ώστε να οδηγηθούμε σε Υπηρεσιακή Κυβέρνηση 30 ημερών και εκ νέου πρόωρες εκλογές με την μορφή της λίστας αναφορικά με τους υποψηφίους.

 


Οι δεύτερες εκλογές

Αν υποθέσουμε ότι οι πρώτες εκλογές γίνουν τον Απρίλιο του 2023, μετά από τις διαδικασίες σχηματισμού Κυβέρνησης και τον ορισμό νέας υπηρεσιακής, οι επόμενες εκλογές με το νέο σύστημα θα γίνουν μέσα στον Μάιο του 2023. Αν τα Κόμματα καταγράψουν περίπου ίδια ποσοστά, Η ΝΔ θα έχει 149 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 81, Το ΠΑΣΟΚ 41, ΤΟ ΚΚΕ 18 και η Ελληνική Λύση 11 έδρες. Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για μια νέα τάξη πραγμάτων όπου η ΝΔ θα είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία χωρίς να την κατακτά για άλλη μια φορά και έτσι να αναγκάζεται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια αν το ΜΕΡΑ 25 μπει στην Βουλή και η Ελληνική Λύση καταλήξει στο 5%, τότε η ΝΔ θα έχει 140 143 έδρες.

 

Η Πέλλα

Με βάση τις έδρες και τα αποτελέσματα, από την στιγμή που στις πρώτες εκλογές η ΝΔ θα έχει 123 έδρες, φαίνεται ότι καταλήξει στις δύο έδρες στο νομό Πέλλας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια έδρα και το ΠΑΣΟΚ μια έδρα. Με βάση τα στοιχεία αυτά χάνει μια έδρα η Ελληνική Λύση. Στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική δεν αλλάζουν τα στοιχεία καθώς  και πάλι η ΝΔ παίρνει δυο έδρες, μια έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ και μια το ΠΑΣΟΚ. Μένει να δούμε ποια θα είναι τα νέα στοιχεία με βάση τις εκλογές όποτε και αν γίνουν, καθώς και το κλίμα που θα επικρατεί εκείνη την χρονική περίοδο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εικόνα της ΝΔ θα είναι βελτιωμένη αφενός, αφετέρου όμως η μάχη γίνεται στα  μικρά κόμματα τα  οποία θα μπουν στην Βουλή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more