Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες της Πέλλας..

 


Οι βροχές έκαναν ζημία σε ροδάκινα και βερίκοκα

 


 

Είναι ακόμη απλήρωτοι από τους περσινούς παγετούς

 

Στο κάγκελα βρίσκονται τον τελευταίο καιρό οι ροδακινοπαγωγοί της Πέλλας από τις άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις που συνδυάστηκαν από τις χαμηλές βραδινές θερμοκρασίες. Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και οι παραγωγοί ζητούν άμεσα παρέμβαση για αυτό το ζήτημα. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι οι αγρότες παραμένουν απλήρωτοι από τον περσινό παγετό που ήταν ολοκληρωτικός και δημιούργησε τεράστια ζητήματα. Οι αγρότες της Πέλλας ζητούν άμεσα την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την άμεση στήριξη των παραγωγών με δίκαιες ενισχύσεις και όχι μετά βίας του 20% των πραγματικών ζημιών, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα οι ίδιοι  τονίζουν ότι μιλάμε για ψίχουλα. Ακόμη ο εμπαιγμός των αγροτών και των παραγωγών είναι μεγάλος.

Οι παραγωγοί του νομού μας καλούν τους τρεις Βουλευτές καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης άμεσα να παρέμβουν για αυτό το ζήτημα. Ζητούν λοιπόν να πληροφορηθούν άμεσα με ποιο τρόπο,ποια ποσά, αλλά και πότε θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Σήμερα οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες διαχρονικά και οι οποίες πολλαπλασιάζονται από τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής από την ενέργεια, το πετρέλαιο, τα φυτοφάρμακα, τα ημερομίσθια και άλλα. Δεν αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι γίνεται λόγος για οικονομική εξαθλίωση και αφανισμό.

Οι αγρότες της Πέλλας πλέον ζητούν άμεσα και δίκαια να αποζημιωθούν είτε με την μορφή τροπολογίας όπου έχει γίνει με άλλες καλλιέργειες πρόσφατα, παραμερίζοντας τον κανονισμό, είτε επιλέγοντας μέσα από χρηματοδοτικό εργαλείο να δώσετε αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το μέγεθος των ζημιών και όχι ψιχουλάκια όπως τα προηγούμενα έτη.

Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε τα ακόλουθα για αυτό το ζήτημα:

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής όπου παρουσιάστηκε μελέτη για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του, ο πρώην Υπουργός ανέδειξε χρόνια αλλά και καθημερινά προβλήματα των παραγωγών μας και κατέθεσε τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίλυσή τους, τονίζοντας ότι πρωταρχική μας μέριμνα πρέπει να είναι η διασφάλιση της πρωτογενούς μας παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος.

Αναφέρθηκε:

🔵 ΣΤΙΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΑΓΔΑΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

• 🔵ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

🔵 ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΑΝΘΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

• 🔵ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΕΡΑΣΙΩΝ, ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ, ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΒΕΡΙΚΟΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

🔵 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ¨ΟΨΙΜΟΥ¨ ΕΔΕΣΣΑΣ, ΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ¨ΣΟΥΠΕΡΙΟΡ¨ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΜΕΙΝΕ Η ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥ 2020 ΑΔΙΑΘΕΤΗ. Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΑΚΟΜΗ… ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

🔵 ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΚΚΡΕΜΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ, ΤΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ» ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ LOCK DOWN ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

🔵 ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΟΚΤΑΠΛΑΣΙΑΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΎΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΠΗΡΑΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΟΎΝ ΑΠΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΖΗΤΕΊΤΑΙ ΝΑ… ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ

🔵 ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΟΥΝ ΑΛΛΑ, ΑΛΛΗΛΛΟΚΑΛΥΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΜΙΣΙ ΧΡΌΝΟ ΜΕ ΑΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ¨ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ¨

 

Ο Βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης τόνισε τα ακόλουθα:

Τροπολογία για αποζημιώσεις προανθικών.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μου ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών τοποθετήθηκα επι της τροπολογίας για την αποζημίωση των προανθικών αλλά και για την ανάγκη της επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ αντέδρασαν με σχέδιο και αποφασιστικότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σφοδρού παγετού της Άνοιξης του 2021, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι βρίσκονται σταθερά δίπλα στους αγρότες μας. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι για πρώτη φορά αποζημιώνονται ζημιές που δεν καλύπτει ο κανονισμός αλλά και η καταβολή προκαταβολών και η αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας.

Ωστόσο, η εμπειρία του παγετού που επηρέασε καλλιέργειες σε στάδιο ωρίμανσης αλλά και όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με τις έντονες καιρικές αλλαγές και την πρόκληση ζημιών στις καλλιέργειες, αίτια και στάδια ωρίμανσης που δεν καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, κάνουν πιο έντονη από ποτέ την ανάγκη για την έναρξη της μεγάλης διαβούλευσης που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του.

Είναι πάγιο αίτημα των αγροτών, των φορέων τους αλλά το βλέπουμε πια και επιχειρησιακά, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε καταστροφές καλλιεργειών αλλά υπάρχουν εμπόδια λόγω του κανονισμού.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την επίβλεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θεσμοθέτησε εργαλεία ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τους παραγωγούς σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι όμως κοινή ομολογία ότι αυτό πρέπει να γίνεται μέσα από τον ΕΛΓΑ τον κατεξοχήν υπεύθυνο φορέα.

 

Ο Βουλευτής της ΝΔ Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε τα ακόλουθα:

Γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τις βροχοπτώσεις

🔹Μία ακόμα θερινή κακοκαιρία χτύπησε την Πέλλα, προκαλώντας ζημιές σε ποικιλίες αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται στο ευαίσθητο στάδιο της συγκομιδής. Πολλοί παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν τα επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα να καταστρέφουν τη σοδειά για την οποία επένδυσαν, με αυξημένα έξοδα φέτος, και στην οποία βασίζονται για το ετήσιο εισόδημά τους.

🔹Επικοινώνησα σήμερα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο καθώς και την Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος Βέροιας κ. Μ. Παππά, ώστε να μεταφέρω το μήνυμα ότι η Πολιτεία οφείλει να αποζημιώσει τους δοκιμαζόμενους για μια ακόμα φορά αγρότες μας, ανεξάρτητα από το πως ερμηνεύεται το αίτιο της βροχόπτωσης στον Κανονισμό.

🔹Αυτή τη στιγμή πρέπει να συνεχίσει η ενίσχυση του Οργανισμού με επιπλέον προσωπικό ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι καταγραφές όλων των ζημιών, στο πλήρες εύρος τους και σε όλες τις ποικιλίες. Αυτό το τελευταίο κύμα βροχοπτώσεων επηρέασε πολλή μεγάλη έκταση καλλιεργειών, η οποία αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα, καθώς τα προϊόντα γίνονται μη εμπορεύσιμα. Παράλληλα, πολλές καλλιέργειες έχουν ήδη χτυπηθεί από προηγούμενες βροχοπτώσεις, για τις οποίες είχαμε επικοινωνήσει ήδη και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά.

🔹Από την πλευρά μου θα εντείνω τις παρεμβάσεις μου προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρεθεί άμεσα ο μηχανισμός εκείνος που θα επιτρέψει την αποζημίωση των ζημιών γρήγορα και δίκαια. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι μπορεί να βρει λύση στο πρόβλημα και έχει σταθεί δίπλα στους αγρότες. Παράλληλα, θα συνεχίσω να επισκέπτομαι αγροκτήματα για να διαπιστώσω προσωπικά την πραγματική εικόνα της καταστροφής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more