Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Έρχονται ελλείψεις σε γάλα, τυριά, γιαούρτια

  


Οι πρώτες μεγάλες επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης, την οποία προεξοφλούν οι παραγωγικές τάξεις της Ελλάδος, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στον κλάδο των γαλακτοκομικών.

Όπως έχει επισημάνει πρόσφατα ο «Πρωινός Λόγος», η εκτίναξη του κόστους παραγωγή (με τις ζωοτροφές να έχουν αυξηθεί ακόμη και 100%, συν τις επιπλέον επιβαρύνσεις από το ρεύμα), σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατών / βοσκών έχει υποχρέωση έναν μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων να πωλήσουν ή να μειώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, κάτι που έχει άμεση αντανάκλαση στο γάλα που εισκομίζουν οι παραγωγοί στις γαλακτοβιομηχανίες. 

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποτυπώνεται στα επίσημα πανελλαδικά στοιχεία που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, από τα οποία προκύπτει μείωση παραγωγής γάλακτος και στις τρεις κατηγορίες, αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο. 

Η μείωση αυτή σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου ενδέχεται να οδηγήσει σε  μια κρίση σε πολλαπλά επίπεδα, που ενδεχομένως να προκαλέσει ελλείψεις στο επόμενο διάστημα σε τυριά και γιαούρτια. Η μείωση στην παραγωγή γάλακτος πιθανότατα θα φέρει νέα αύξηση στις τιμές, με τη φέτα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα. Ωστόσο και αν ακόμη αυξηθούν οι τιμές, δεν πρόκειται να αυξηθεί άμεσα η παραγωγή γάλακτος, καθώς το ζωϊκό κεφάλαιο έχει μειωθεί και η αντικατάστασή τους -ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρξει νέο ενδιαφέρον- χρειάζεται χρόνο. 

Αναλυτικά τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για την παραγωγή γάλακτος είναι τα εξής:

- Αγελαδινό γάλα: 170.495 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 165.421 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 2,86%

- Πρόβειο γάλα: 250.137 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 242.023 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 3,24%

- Κατσικίσιο γάλα: 38.269 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 35.139 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 8,18%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more