Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη, η σκανδαλολογία και την η αντιπολίτευση…



🔺Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 



✅Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου Έδεσσας συνεδρίαση δια ζώσης μετά από καιρό, όπου μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκε η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη. Ο θεσμός αυτός θεσπίστηκε το 2010 με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν προέβλεψε την αμέσως επόμενη φάση από την μη εκλογή του Συμπαραστάτη. Διαχρονικά η Δημοτική αρχή δεν στήριξε από το 2010 τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και ήταν ο κύριος λόγος που δεν εκλέχτηκε στις διαδικασίες της περιόδου 2011-2014 και 2014-2019.

👉Σήμερα όμως λόγω της απλής αναλογικής για πρώτη φορά και αν υπήρχε κοινή γραμμή στην αντιπολίτευση, θα μπορούσε να εκλεγεί ο Συμπαραστάτης του Δημότη. Όπως είδαμε και παρά τις δύο ψηφοφορίες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν κατέληξαν σε κοινό υποψήφιο.

⇨Η εκλογή του σήμερα θα ήταν περισσότερο σημαντική παρά ποτέ καθώς η πόλη βρίσκεται στο μεταίχμιο. Από την μια έχουμε μια Δημοτική αρχή που έχει κουραστεί και έχει κουράσει και από την άλλη την αντιπολίτευση που έχει υιοθετήσει κλίμα σκανδαλολογίας, καθώς σχεδόν πάντα σε κάθε ανακοίνωση της αφήνει υπονοούμενα για τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης της Δημοτικής αρχής.

>Σήμερα ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα μπορούσε να λειτουργήσει ουσιαστικά χωρίς επιβάρυνση με μια νέα γραφειοκρατική δομή και πρόσθετα έξοδα, αλλά αντιθέτως, η ταχεία, δίκαιη και δωρεάν επίλυση των προβλημάτων κακοδιοίκησης που αντιμετωπίζουν πολίτες και επιχειρήσεις στις σχέσεις τους με την διοίκηση του Δήμου Έδεσσας.

ØΕίναι γνωστή η φράση: “τα παράπονα, στον Δήμαρχο”. Αφορά την αναζήτηση ευθυνών από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και υπενθυμίζει την υποχρέωση των δημόσιων αρχών για λογοδοσία. Ο εκάστοτε “Δήμαρχος”, όντως οφείλει να λογοδοτεί στους πολίτες. Εάν, όμως, καλείται ο ίδιος να χειρίζεται και τα “παράπονα” που διατυπώνουν εναντίον της διοικησης του, τότε, θα συντρέχει στο πρόσωπό του σύγχυση ελέγχοντος και ελεγχόμενου. Η εξουσία δεν είναι πάντα σε θέση να ελέγξει αντικειμενικά τον εαυτό της, εγγυώμενη ταυτόχρονα ότι το αποτέλεσμα του “ελέγχου” θα είναι πράγματι δίκαιο.

√Αν καταφέρναμε να εκλέξουμε Συμπαραστάτη, τα “παράπονα” των άμεσα θιγόμενων πολιτών κι επιχειρήσεων που αφορούν τις διαφορές τους με τις υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του Δήμου δεν χρειάζεται να απευθύνονται πλέον στον “Δήμαρχο”, δηλαδή στα όργανα που ασκούν την διοίκηση του Δήμου. Το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικές επιτροπές κλπ. εξακολουθούν βεβαίως να φέρουν την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων, ατομικών και κανονιστικών. Αλλά οι θιγόμενοι πολίτες δεν χρειάζεται να φτάσουν μέχρι εκεί για να λύσουν την προσωπική τους διαφορά με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής που δέχεται τις καταγγελίες και συμβουλεύει τα δύο μέρη, υποδεικνύοντας πρακτικούς τρόπους για την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς τους. Δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει δεσμευτικά το αποτέλεσμα της κρίσης του, αλλά αναζητά τον κοινό τόπο, στον οποίο η λογική τεκμηρίωση μπορεί να πετύχει την γεφύρωση της διάστασης. Χωρίς να ακυρώνει την δυνατότητα της δικαστικής επίλυσης των διαφορών, ο νέος θεσμός παρέχει τον εναλλακτικό μηχανισμό στους άμεσα ενδιαφερόμενους για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους, με μια πιο ταχεία, διαφανή και δωρεάν παρεχόμενη υπηρεσία διαμεσολάβησης.

Όλα τα πρόσωπα τα οποία κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους στην Έδεσσας ήταν αξιόλογα και με διάθεση για προσφορά ενώ στην κοινωνία υπάρχουν αρκετοί πολίτες που να μπορούν να ανταπεξέλθουν. 

Ο Δικηγόρος Άρης Παπαγιάννης στην πρώτη φάση των υποψηφιοτήτων λίγο πριν ξεσπάσει για τα καλά η υγειονομική κρίση, είχε καταθέσει την υποψηφιότητα του για αυτή την θέση. Δυστυχώς όμως τα μικροπολιτικά παιχνίδια τον ώθησαν εκτός, μιας και απέσυρε την υποψηφιότητα του. Κατά την άποψη μου ήταν 
ο πλέον κατάλληλος για αυτή την θέση καθώς ως Νομικός διαθέτει την γνώση και ως δημοσιογράφος την υποδομή να διαχειριστεί τις υποθέσεις του Δήμου Έδεσσας… Άλλη μια ευκαιρία για την πόλη χάθηκε. Ας ευχηθούμε να είναι η τελευταία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more