Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Η Παραπληροφόρηση, οι Βουλευτές και η επόμενη μέρα για κοινή λύση!!!


✅ Εκδήλωση στον Αρχάγγελο για το Κεράσι...




Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σύσκεψη για το κεράσι στο χωριό Αρχάγγελος του Δήμου Αλμωπίας, παρουσία του Δημάρχου Αλμωπίας, του Αντιπεριφερειάρχη Δάνη Τζαμτζή καθώς και των τεσσάρων Βουλευτών Γιώργου Καρασμάνη, Διονύση Σταμενίτη, Λάκη Βασιλειάδη της ΝΔ καθώς και της Θεοδώρας Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός ήταν να βρεθεί λύση για αυτό το μεγάλο και ζωτικής σημασίας ζήτημα που έχει να κάνει με το κεράσι. Η προχειρότητα της διοργάνωσης σε συνάρτηση με το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι μόνο τοπικό αλλά αφορά όλο το νομό Πέλλας, κατέγραψε νέα δεδομένα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι γύρω από αυτό το ζήτημα. Φυσικά κάποιοι κατάφεραν να φέρουν την εκδήλωση στα μέτρα τους καθώς απέκλεισαν μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής. Χωρίς τα μέσα λοιπόν που θα έδιναν προβολή, κύρος και οντότητα, παρουσιάζεται μια εικόνα που μάλλον δεν βοηθά σε καμιά περίπτωση για αυτό το μεγάλο ζήτημα.  Το κεράσι βρίσκεται στην εντατική και η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει. Από την άλλη βέβαια η αυτοοργάνωση είναι η λύση που μπορεί να βγάλει από τα αδιέξοδα την περιοχή. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο μιας και παραγωγοί κερασιών βρίσκονται σε απόγνωση και  χαριζουν τα κεράσια τους για να μην πάνε χαμένα,και κόβουν τις κερασιές μαζί με τα κεράσια.
Η τιμή τους είναι 0.70 λεπτά το κιλό,και η συλλογή τους είναι ασύμφορη..
Όπως δηλώνει στην εφημερίδα μας ο αγρότης  Χρήστος τσιρανιδης , είναι ήδη χρεωμένος και αδυνατεί  να συλλέξω τα κεράσια  γιατί η τιμή είναι κάτω του κόστους.
Η κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή ένωση , έκλεισαν το 2014 μια τεράστια αγορά της Ρωσίας,από την οποία ερχόταν πολύ μεγάλο συνάλλαγμα στην Ελλάδα. Ο ίδιος προσέθεσε:
Είμαστε αγρότες σε παρατεταμένη εξόντωση,τα τελευταία χρόνια παίρνανε νόμους μόνο με υποχρεώσεις .
Δεν υπάρχει επισιτιστική κρίση  αλλά οικονομική κρίση οι Έλληνες αγρότες έχουμε τις γνώσεις και τα μηχανήματα να παράγουμε και να ταισουμε όλη την Ευρώπη..
Όποιος πολίτης θέλει να έρθει σε επικοινωνία μαζί μου για να έρθει στο χωράφι μου να μαζέψει κεράσια,.: 

Γ. Καρασμάνης:  « Μέτρα στήριξης όλων των κερασοπαραγωγών, παραγωγών ροδάκινου, και άλλων προϊόντων»

Σε σύσκεψη στον Αρχάγγελο με παραγωγούς συμμετείχε ο Γιώργος Καρασμάνης την Δευτέρα το βράδυ, με αντικείμενο τα προβλήματα στη διάθεση του κερασιού.
🔵 Ο πρώην Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει 45 δις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο καλύτερα θα ήταν για όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα, αν τα χρήματα είχαν πέσει εκεί. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση πήρε στοχευμένα μέτρα για την στήριξη των παραγωγών από την πανδημία αλλά και από την ενεργειακή κρίση και θα πάρει και άλλα σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.
🟠 Ενώ υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση επιστρέφοντας μέσα στον Αύγουστο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο του πρώτου εξαμήνου του 2022 – που είχε καταργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση το 2016 - και μάλιστα μετά από παρέμβαση του Γιώργου Καρασμάνη στον πρωθυπουργό θα επιστραφεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
🟢 Σε ό,τι αφορά τις τιμές στο κεράσι που ήταν και το θέμα της συνάντησης, επισήμανε πως παρά τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, οι γενικότερες κλιματολογικές συνθήκες συνέτειναν σε μια καλή σοδειά, αλλά με μια ¨στενότητα¨ που διαπιστώνεται στην προώθησή της, με συνέπεια τη διαμόρφωση ιδιαίτερα χαμηλών τιμών που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.
🔴 Ο Γιώργος Καρασμάνης υπογράμμισε πάντως ότι πέραν από την μεγάλη σοδειά, που δεν παρατηρείται μόνον στον Αρχάγγελο αλλά ευρύτερα στον Νομό μας, σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει διαμορφωθεί μια εξόχως δυσμενής κατάσταση ευρωπαϊκά και διεθνώς. Είναι βέβαια ο πόλεμος στην Ουκρανία με άμεση συνέπεια την απώλεια και της ουκρανικής αγοράς αλλά και της αγοράς της Λευκορωσίας. Δεν είναι δυνατόν επίσης να παραβλέπουμε την απώλεια της τεράστιας ρωσικής αγοράς που μέχρι το 2014 απορροφούσε το 20% των κερασιών μας. Ενώ μετά το 2015 ούτε ένα κιλό λόγω του εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα ευρωπαϊκά προϊόντα στις 14 Αυγούστου του 2014.
🟣 Αυτό που πρέπει να κάνουμε, τόνισε, είναι να παρέμβουμε στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Επίτροπο Γεωργίας, ώστε να εκταμιευθούν κονδύλια για στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών. Όχι μόνον του κερασιού αλλά και του ροδακίνου που το 60% των εξαγωγών μας διοχετεύονταν προ εμπάργκο στη ρώσικη αγορά, καθώς επίσης και των παραγωγών βερίκοκου και άλλων προϊόντων, όχι μόνον του Αρχάγγελου αλλά για όλους τους παραγωγούς μας. Και αυτό ασφαλώς θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή των προϊόντων και θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος από τον σημερινό νέο Υπουργό – όπως ακριβώς έγινε και επί υπουργίας Καρασμάνη.
🟡 Ο Γιώργος Καρασμάνης τόνισε ακόμη ότι, επειδή το φετινό πρόβλημα το ζούμε κάθε χρόνο, θα πρέπει επιτέλους οι καλλιεργητές να οργανωθούν σε Ομάδες Παραγωγών. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος ως Υπουργός έχει καταρτίσει ειδικό Πρόγραμμα προϋπολογισμού άνω των 25 εκατομμυρίων δημιουργίας νέων Ομάδων Παραγωγών, όπως και στήριξης, εκσυγχρονισμού των υφισταμένων Ομάδων και μάλιστα με όλες τις δαπάνες επιλέξιμες.
🔵 Και ένα ακόμη Πρόγραμμα 275 εκατομμυρίων για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τη δημιουργία νέων σύγχρονων διαλογητηρίων, συσκευαστηρίων κλπ. Για την συγκέντρωση, προώθηση και διακίνηση της παραγωγής.( Διότι δεν νοείται, πχ στον Αρχάγγελο με παραγωγή 10.000 τόνους κεράσια, τη σοδιά αυτή να επιχειρούμε να την ¨σπρώχνουμε χύμα και τσουβαλάτα¨, χωρίς επεξεργασία, χωρίς ¨ταυτότητα¨ χωρίς τίποτα).
🟠 Αυτά τα δύο Προγράμματα είναι, όπως είπε, ¨κομβικά¨ για τη στήριξη και της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών μας, αλλά δυστυχώς για 5-6 χρόνια ήταν σχεδόν ανενεργά!
✅ Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Καρασμάνης θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη στην αγορά και θα είναι συνεχώς στο πλευρό των παραγωγών, κάνοντας όλες τις παρεμβάσεις όπου χρειαστεί!

Διονύσης Σταμενίτης: Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής, να γίνει η σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, να έχουμε σαφή εικόνα του επιπέδου μείωσης της τιμής και πόσο επηρεάζονται οι εξαγωγές από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Παραβρέθηκα εχθές σε συνάντηση στον Αρχάγγελο Αλμωπίας, την οποία συγκάλεσαν ο Δήμος και η Τοπική Κοινότητα και στην οποία συμμετείχαμε ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος, ο Αντιπεριφερειάρχης, οι Βουλευτές Πέλλας και οι κάτοικοι-παραγωγοί της Τοπικής Κοινότητας.
🍒 Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η χαμηλή τιμή στο κεράσι, η καλλιέργεια του οποίου αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας. Το πρόβλημα ενισχύεται και από μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων η έλλειψη εργατών γης, τα αυξημένα μεροκάματα, η ενεργειακή κρίση και η τιμή του πετρελαίου, που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής.
🔹 Ο Δήμος Αλμωπίας έχει πάρει πρωτοβουλία και έχει ζητήσει συνάντηση για το θέμα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις επιπτώσεις τους, να του μεταφέρουν την κατάσταση αναφορικά με την καλλιέργεια.
✅ Όπως είπα και όταν μου δόθηκε ο λόγος, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει έμπρακτα αυτά τα 3 χρόνια πως αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του Έλληνα αγρότη και έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει την παραγωγή της χώρας και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Η απαλλαγή του 50% της φορολογίας των αγροτών, η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και η σταδιακή επιστροφή του 80% των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο είναι μερικά από τα μέτρα που εξήγγειλε ή έχει πάρει -ακόμα και μέσα στην πανδημία- για να ενισχύσει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
✅ Τόνισα επίσης πως, με δεδομένο ότι όλες οι αποφάσεις της Κυβέρνησης βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και είναι μετρημένες ως προς τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής, να γίνει η σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, να έχουμε σαφή εικόνα του επιπέδου μείωσης της τιμής και πόσο επηρεάζονται οι εξαγωγές από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ώστε να δούμε σε τι βαθμό μπορεί να ενισχυθεί το προϊόν.
🔹 Είναι σαφές βεβαίως πως όλες οι παρεμβάσεις μας δεν αφορούν μόνο το κεράσι στην Αλμωπία, αλλά όλα τα προϊόντα και σε όλες τις περιοχές της Πέλλας, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά όλα επηρεάζονται από τη μειωμένη κατανάλωση και το αυξημένο κόστος παραγωγής.
η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Θεοδώρα Τζάκρη, μετά από την συνάντηση στον Αρχάγγελο υπέβαλλε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ζητά να διερευνήσει την κατάσταση και να προχωρήσει στη θέσπιση καθεστώτος χορήγησης κρατικών ενισχύσεων «de minimis» με την μορφή άμεσης επιχορήγησης στους κερασοπαραγωγούς για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος τους εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως αντίξοες καιρικές συνθήκες, πανδημία, ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Ξενοφώντας Τσέμπης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Αλμωπίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κεράσια έχουν τιμή από 40 λεπτά μέχρι 70 λεπτά. Οι τιμές αυτές είναι κάτω από τα περσινά επίπεδα και πολύ κάτω από το φετινό κόστος παραγωγής. Μιλάμε για τα κεράσια στις ορεινές περιοχές που είναι όψιμα και έχουν μεγάλες ποσότητες που μένουν στα αζήτητα στα χωράφια. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Ζητάμε άμεσα να υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να δούμε τι θα γίνει με την φετινή εμπορική περίοδο στα κεράσια».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πρέπει να γίνει καταγραφή του προβλήματος με τη βοήθεια της ΔΑΟΚ. Υπάρχει πρόβλημα με τις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας που έχουν καταγραφεί και δημιούργησαν πρόβλημα στην ποιότητα της παραγωγής. Επίσης υπάρχει πρόβλημα μονίλιας από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις. Για όλα αυτά τα προβλήματα ζητάμε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προχωρήσει στην πληρωμή κρατικών ενισχύσεων στους κερασοπαραγωγούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more