Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Είναι βιαστής άλλο είναι μόνο αυτός;


☑Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

 

Ένα μεγάλο γεγονός έλαβε Χώρα το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των Λουτρών Πόζαρ στην Αριδαία. Μάλιστα ήρθε κόσμος από όλη την Ελλάδα. Το φεστιβάλ Πόζαρ στα Λουτρά Αλμωπίας επανήλθε και γέμισε με κόσμο όχι μόνο την Αριδαία και τα γύρω χωριά, αλλά και την Έδεσσα. Σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου 8.000 άτομα έδωσαν το παρόν στο φεστιβάλ. Από αυτούς περίπου 2000  ήταν κατασκηνωτές.

 Τα λουτρά Πόζαρ είναι ένας προορισμός τεσσάρων εποχών και πάντα αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Ωστόσο το φεστιβάλ φέρνει την νεολαία στην περιοχή ενώ υπήρξε κίνηση στις ταβέρνες στα καφέ και την τοπική οικονομία.

Την πρώτη μέρα κάποιοι από τους χιλιάδες συμμετέχοντες, σήκωσαν πανό το οποίο πήρε δημοσιότητα, σύμφωνα με το οποίο έκαναν παρέμβαση για την υπόθεση Λιγνάδη. Έγραφε είναι βιαστής. Είναι ο μόνος όμως; Και γιατί να σηκωθεί ένα πανό σε ένα φεστιβάλ; Τι αποσκοπεί; Υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτό το ζήτημα;

Μάλιστα την ίδια ώρα που το εν λόγω πανό είχε σηκωθεί στα Λουτρά, η δικαιοσύνη δια του αρμόδιου εισαγγελέα είχε παρέμβει καθώς άσκησε έφεση αναφορικά με την πρωτόδικη ποινή ζητώντας μεγαλύτερη τιμωρία για τον Λιγνάδη.

Σε μια δομημένη πολιτεία το περί δικαίου αίσθημα δεν θα πρέπει  να επηρεάζει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη η οποία με βάση τα στοιχεία, τα πραγματικά γεγονότα, τις μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και το νομικό πλαίσιο, εκδίδει μια απόφαση, όσο άδικη ή δίκαιη και αν μας φαντάζει. Ο σεβασμός στους θεσμούς είναι θεμελιώδης.

Δυστυχώς το μήνυμα που περνάει από αυτές τις παρεμβάσεις, είναι ότι εμείς νοιαζόμαστε για τα θύματα σεξουλαλικής βίας, άρα το σύστημα είναι  με τον βιαστή. Περιττό να πω ότι αυτές οι απόψεις παραπέμπουν στον Αυριανισμό του 80΄και στο Μακελειό του 2020…

Όχι αυτοί που σηκώνουν τα πανό στην Επίδαυρο και στα Λουτρά δεν εκφράζουν την θυμωμένη κοινωνία, ούτε καν μέρος της. Παίζουν απλώς πολιτικά παιχνίδια υπέρ ενός Κόμματος… Σεξουαλικές κακοποιήσεις είχαμε και για παράδειγμα στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας όπου υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης της σεξουαλικής βίας. Εκεί δεν είδαμε πανό όμως. Για να μην πω και άλλα δεκάδες παραδείγματα.

το δικαστήριο έκρινε σε πρώτο βαθμό ένοχο τον Λιγνάδη και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών για βιασμούς δύο ανήλικων αγοριών. Τα          σεξουαλικά εγκλήματα δεν έχουν κομματικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια, επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 έγινε υποχρεωτική η αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι ο νόμος πάνω στον οποίο βασίστηκε η υπερασπιστική γραμμή του Λιγνάδη υπήρχε από το 2010 και ότι δεν άλλαξε τίποτα επί των ημερών του. Φυσικά όμως η παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 την δυνατότητα που είχε το δικαστήριο να δώσει ανασταλτική ποινή, την κατέστησε υποχρεωτική, όπως είπε ο Συνταγματολόγος και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

 Η κοινωνία δεν θα πρέπει να αφήσει τους ελάχιστους να στιγματίζουν μεγάλες διοργανώσεις όπως το φεστιβάλ των Λουτρών που επέστρεψε. Χρέος όλων μας είναι η κοινωνία να πάει μπροστά, να αποβάλει την τοξικότητα και να επενδύσει στην δημιουργία και στον πολιτισμό, όπως παράγει το εν λόγω φεστιβάλ, όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού και εκ του πονηρού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more