Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Αιχμές Χρ. Σταϊκούρα προς τράπεζες για τις καθυστερήσεις στον εξωδικαστικό


 Ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» για τη στήριξη χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην Πέλλα, θα μπορούσε να αποτελέσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ο οποίος όμως παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή του. 

Οι αργοί ρυθμοί που καταγράφονται στις ρυθμίσεις έχουν επισημανθεί πολλές φορές από φορείς της αγοράς προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ζητώντας παρέμβαση για να ξεκολήσσει η διαδικασία. 

Τις καθυστερήσεις παραδέχθηκε χθες και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση της πορείας του εξωδικαστικού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τελευταία η διαδικασία φαίνεται να προχωράει πιο γρήγορα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών.

Για τις καθυστερήσεις 

Παρόλα αυτό ο Χρ. Σταϊκούρας εξέφρασε την απορία  του για τις καθυστερήσεις, λέγοντας πως «παρά τις προσπάθειες, εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές…».

Και πρόσθεσε ότι «οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους. Δηλαδή, παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, που μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα.

Παράλληλα, και οι οφειλέτες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, ενώ παρουσιάζουν και καθυστέρηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους».

Όπως είπε ο υπουργός «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, κυρίως από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων».

Ακόμη επισήμανε ότι «οφείλουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να συμπλεύσουν με την πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας. Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα» για να προσθέσει ότι «η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα κριθεί –αποκλειστικά– από τους πιστωτές» σημείωσε.

Εντείνεται η προσπάθεια…

Από την πλευρά της η αρμόδια Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου ανέφερε ότι υπάρχουν 55.142 αιτήσεις μέσα στον εξωδικαστικό, από τις οποίες γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις έχουν άντληση στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί. 

 «Πρέπει όλοι μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα του εξωδικαστικού μηχανισμού κρίνεται από τους πιστωτές», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more