Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

KAHKE H ΠΕΛΛΑ ΜΕ 37 βαθμούς....

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες, σοβαρή απειλή για ανθρώπους και φύση…


Η  διάρκειά του ανατρέπει την καθημερινότητα των πολιτών


KAYSONAS SYNTRIBANI
Ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» για τους ανθρώπους, τη φύση και γενικά τη χλωρίδα και την πανίδα δημιουργεί ο παρατεταμένος καύσωνας στην Πέλλα. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από το περασμένο Σάββατο δοκιμάζουν τις αντοχές των ανθρώπων και αποτελούν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον. 

 Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί και υψηλότερες θερμοκρασίες (κατά 2-4 βαθμοί) όμως εκείνο που προβληματίζει, «αγχώνει» και πιέζει τώρα τον κόσμο είναι η μεγάλη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αυτές θα διατηρηθούν -με μικρές αυξομειώσεις- τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο, αν και προγνωστικά μοντέλα δεν αποκλείουν η κατάσταση να παραμείνει ίδια και κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. 

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα,  οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα και αυτές οφείλονται στις θερμές αέριες μάζες που έρχονται από την Τυνησία και την Αλγερία.  Αξιοσημείωτη είναι  η παρατήρηση ότι για πρώτη ίσως φορά η Έδεσσα καταγράφει μεγαλύτερη θερμοκρασία από τα Γιαννιτσά που «παραδοσιακά» κατέχει τα πρωτεία. Χθες στα Γιαννιτσά το θερμόμετρο έδειξε 37,2 βαθμούς Κελσίου, ήτοι ένα βαθμό χαμηλότερη από την Πρωτεύουσα του νομού Πέλλας. 

«Καυτές» θερμοκρασίες

Χθες η ανώτατη θερμοκρασία στο νομό Πέλλας  καταγράφηκε στην Σκύδρα 39 βαθμοί Κελσίου, 38,3 βαθμοί στην Κρύα Βρύση 38,2 στους Γαλατάδες, 37,6 στον Εξαπλατάτανο. Αντίθετα, η χαμηλότερη καταγράφηκε 29 στο Άνω Γραμαμτικό και ακολούθησαν το Κάτω Γραμματικό  με 30,3 βαθμούς και ο Νέος Άγιος Αθανάσιος με 32,6 βαθμούς Κελσίου.

Μικρή πτώση (1-2 βαθμούς) αναμένεται το Σαββατοκύριακο  λόγω των νεφώσεων που θα αναπτυχθούν και τις βροχοπτώσεις που θα σημειωθούν τοπικά, αλλά από την επομένη το θερμόμετρο θα πάρει και πάλι την «ανηφόρα». 

Ζέστη και τη νύχτα

Η γενική κατάσταση επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας δεν υπάρχει ούτε στη διάρκεια της νύχτας,  με επακόλουθο η ζέστη να αρχίζει από υψηλά «χαμηλά», εντείνοντας το πρόβλημα της δυσφορίας από πολύ νωρίς το πρωί. 

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και οι συστάσεις των γιατρών είναι να αποφεύγουν τις εξόδους από το σπίτι. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο. 

Επιφυλακή στα δάση 

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίας αποτελούν όμως πολύ σοβαρή απειλή για το φυσικό περιβάλλον και ειδικά για τα δάση.  Ήδη τις πρώτες δραματικές επιπτώσεις από την εκδήλωση πυρκαγιών τις βιώνουν κάτοικοι άλλων περιοχών της χώρας, (Έβρος, Λέσβος, Αττική, Ηλεία κ.α.), όμως πολύ μεγάλοι κίνδυνοι υπάρχουν για τα δάση της Πέλλας, αφού και στην περιοχή είχαμε την πυρκαγιά σε στάβλο καθώς στην περιοχή της Καλής. 

Αν και μέχρι σήμερα έχουμε αποφύγει ανάλογες καταστάσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε προ απροόπτου. Στην Πέλλα δεν υπάρχει βέβαια οικοδομικό ενδιαφέρον εντός δασικών εκτάσεων (που θεωρείται βασική αιτία για τις πυρκαγιές κοντά σε οικισμούς), υπάρχουν όμως ως ενδεχόμενο οι λεγόμενες κτηνοτροφικές πυρκαγιές (για καθαρισμό των βοσκοτόπων), οι πυρκαγιές από πτώση κεραυνών, χωρίς ποτέ να  αποκλειστούν εμπρησμοί άνευ λόγου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more