Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Χωρίς φωτισμό Led ο Δήμος Πέλλας


 Ο Στάμκος έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση δράση για αλλαγή φωτιστικών από παλιά τεχνολογία εκκένωσης σε αυτή led με χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Χρήστος Βουτσάς εισηγήθηκε την πρόταση για σύναψη δανείου για την "Προμήθεια και Εγκατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων LED για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δημοτικό Φωτισμό Δήμου Πέλλας" μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) καθώς και την έγκριση των γενικών όρων και εξασφαλίσεων". Ο Δήμος Πέλλας θέλει να αντικαταστήσει σε όλη την περιοχή του περίπου 11.000 λάμπες, δηλαδή τις μισές απο το σύνολο, από συμβατικού τύπου σε led. Το κόστος υπολογίζεται στα 6.056.873 ευρώ για 10 χρόνια. Το ακριβές ποσό θα προκύψει μετά την δημοπρασία και η προτίμηση είναι για σταθερό επιτόκιο. Αυτό που υποστηρίζει η δημοτική αρχή είναι ότι τα έσοδα από την εξοικονόμηση στην ενέργεια θα υπερκαλύπτουν την εξόφληση του δανείου. Μέχρι στιγμής όλα μοιάζουν ιδανικά. Ο Δήμαρχος επιτέλους φαίνεται να θέλει να κάνει βήματα μπροστά κάτι που δεν συνήθιζε σε τέτοια ανοίγματα οικονομικά και στο να χρεώσει στον Δήμο τέτοια ποσά. Βέβαια δεν είναι ανησυχητικό γιατί πρόκειται για ανταποδοτική ενέργεια μέσα απο την μέιωση στην δαπάνη του ρεύματος.

Η θέση της Αντιπολίτευσης , Καστερίδης

Συμφωνεί η παράταξη του Καστερίδη με την μελέτη αλλά δηλώνουν αντίθετοι με την λήψη δανείου. Βασίζουν την θέση τους στο εξής επιχείρημα, ότι μπορεί να επιτευχθεί η αναβάθμιση χωρίς δάνειο αλλά με προγράμματα κάτι που όπως απάντησε ο Δήμαρχος δεν υφίσταται γιατί δεν προβλέπονται προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση. Επίσης αναφέρθηκε, ίσως να διαβάζουν την «άποψη», στην 12 ετή ιστορία του Στάμκου η οποία ευαγγελίστηκε οικονομικό νοικοκύρεμα στην αρχή με χρήματα του υπουργείου εσωτερικών και πως αφού έχει τεράστιο μαξιλάρι να χρησιμοποιήσει από εκεί ο Δήμος.

Η θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Θεοδωρίδης

 Συμφωνούν επίσης στην τοποθέτηση led γιατί ήταν μια πρόταση που είχαν στο πρόγραμμα τους. Ωστόσο παρέθεσαν μια διαφορετική εναλλακτική για την απόκτηση των λαμπτήρων μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Αναβάθμισης  και διεθνούς διαγωνισμού.  Αυτή η λύση δεν περιλαμβάνει δάνειο, ο ιδιώτης που αναλαμβάνει το έργο εισπράττει για 12 χρόνια τα έσοδα από την εξοικονόμηση στο 70% του έργου και το υπόλοιπο 30% γυρνάει στον Δήμο. Όπως δηλώνει ο κ. Θεοδωρίδης αυτή την πρόταση ακολουθεί και η πλειοψηφία των δήμων και των περιφερειών. Γενίκοτερα στην άποψη περί δανείου δεν είναι αντίθετος αλλά αφου υπάρχει εναλακκτική γιατι να μην χρησιμοποιηθεί το δάνειο για κάτι άλλο πχ αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων ή σε ηλεκτρική ενέργεια προς αγρότες στην Γραμμόσκα 

Η θέση του Ηλία Θεοδωρίδη είναι τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες και τομληρή. Είναι να μπεί ο Δήμος στην παραγωγή της ενέργειας μαζί με τους πολίτες. Σημειώνει ότι ο Δήμος Πέλλας έχει περίπου 1,5 εκ ευρώ τον χρόνο δαπάνη στην ηλεκτρική ενέργεια. Συμφωνεί με την πρόταση της δημοτικής αρχής βέβαια του άρεσε και η ιδέα του συνονόματου συναδέλφου. Ολη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για αργά βήματα. Μάλιστα ο κ. Ηλίας Θ. στην περίπτωση του δανείου δεν φάνηκε αντίθετος και πρότεινε το σταθερό επιτόκιο γιατί λέει έρχονται φουρτούνες.    

Σε αυτό το σημείο όντως ήρθαν φουρτούνες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο γιατί πήρε τον λόγο ο κ. Φωκάς και απάντησε στον κ. Καστερίδη πως τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών για τα χρήματα που πήρε ο Δήμος για οφειλές τα έχει ξανά ζητήσει στο παρελθόν και τα έχει λάβει. 

Η απάντηση του Στάμκου 

Ξεκινάει τις απαντήσεις του από την αρχή και λέει ότι ο Δήμος δεν μπορούσε να δανειστεί τα προηγούμενα χρόνια λόγο του 60% των τακτικών επιχορηγήσεων  κάτι που ξεπεράστηκε νομοθετικά. Και το τώρα ξεκινάει το ενδιαφέρον σημείο της τοποθέτησης του. 1.000.000 ευρώ δίνει ο Δήμος τον χρόνο σε δόσεις δανείων από παλιές οφειλές με την συνένωση των καποδιστριακών δήμων (χρήματα από τις ΚΑΠ και όχι του υπουργείου εσωτερικών). Τα χρήματα του υπουργείου ήταν 15 εκατομμύρια περίπου για να καλύψει τις ανάγκες του ο Δήμος αλλά υπήρχαν και ποσά που τα κάλυψε μόνος του ο Δήμος ( 1 εκ αναπτυξιακή, εφορία, ΙΚΑ Δήμου και ΔΗΚΕΠΑΠ). Τονίζει πως έχει μείνει μαξιλάρι χωρίς να λέει ποιο είναι και πως θα το χρησιμοποιήσουν όπως νομίζουν. Από τις 20.000 λάμπες συνολικά που έχει ο δήμος, αριθμός που μοιάζει αστρονομικός αλλά δεν είναι αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι και ο πιο φωτεινός Δήμος, μόνο τις μισές θέλουν να αλλάξουν. Ένα σημείο στο οποίο ο Δήμαρχος φαίνεται να κάνει λάθος ειναι πως τέτοιες δράσεις χρηματοδοτούνται μόνο με δύο τρόπους, ο ένας είναι μέσω δανείου και ο άλλος μέσω του ΣΕΑ που πρότεινε ο Θεοδωρίδης, αγνοώντας την τρίτη περίπτωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης όπως έγινε για παράδειγμα στον Δήμο Αθηναίων αυτές τις μέρες. Το ερώτημα που γεννάται είναι οτι ήξερε οτι δεν είχε την πλειοψηφία από πριν γιατι είχαν δηλώσει την αντίθεση τους στην οικονομική επιτροπή, παρόλα αυτα το έφερε για να το φέρει χωρίς ουσία διότι θα μπορούσε να συμβιβαστεί σε μια διαφορετική πρόταση ενός άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου, και να επανεξετάσουν το ζήτημα, πίστευε όμως οτι έτσι θα χάσουν χρόνο πράγμα που δεν ισχύει απο το να μην περάσει καθόλου η πρόταση της δημοτικής αρχής, άλλωστε ο ανάδοχος θα βρισκόταν σε ένα χρόνο απο σήμερα άρα ουτε να το πουλήσει προεκλογικά πήγαινε παρα μόνο σε εντυπώσεις.

Λάθοι και απο αντιπολίτευση και από Δημοτική Αρχή

Για να μπορέσει η δημοτική αρχή να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο ένα τέτοιο δάνειο υπάρχει νόμος που ορίζει ότι για ποσά άνω των 3 εκ και πληθυσμό άνω των 50 χιλιάδων κατοίκων απαιτείται πλειοψηφία 2/3 των μελών του.  Δηλαδή την συγκεκριμένη μέρα 13 Ιουλίου με 35 άτομα στο σώμα τα 24 αν ψήφιζαν ναι θα περνούσε, πράγμα που δεν έγινε γιατί τα 17 μέλη του Στάμκου δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τα 18 όχι της αντιπολίτευσης. Έτσι μπλόκαρε μια πολύ καλή ιδέα για αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού επειδή κόλλησαν στην δανειοδότηση. Ελπίζω να κόλλησαν επειδή δεν ήθελαν να χρεώσουν τον Δήμο για 10 χρόνια και όχι γιατί δεν θέλουν αναβάθμιση στην πόλη. Κάτι που γεννά απορίες αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν χρεώνεται ο δήμος αλλά ίσα – ίσα η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ανταποδοτική δηλαδή γυρνάει όφελος και μετά τα 10 χρόνια θα έβγαινε και ενεργητικός ο Δήμος στην κατανάλωση ρεύματος. 

του Τόνι Λάμπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more