Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

100 άνθρωποί κερδίζουν εις βάρος 20 χιλιάδων αγροτών της Πέλλας;

 


Δηλώσεις Γ. Καρασμάνη, Δ. Σταμενίτη και Λ. Βασιλειάδη

 


Το αγροτικό πετρέλαιο και η απεγνωσμένη φωνή του αγρότη Κ. Δίγκα από το Ριζάρι…

 



Θολό τοπίο έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό κόσμο από τα πολλά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί μας εξαιτίας μιας μεγάλης διαχρονικής κρίσης που έχει διαμορφωθεί. Δυστυχώς σήμερα παρά τα πολλά και σημαντικά μέτρα, η πολιτεία θα πρέπει να κάνει νέες υπερβάσεις ώστε να μπορέσουν οι αγρότες της Πέλλας να βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Σίγουρα το ζήτημα με το αγροτικό πετρέλαιο είναι πολύ σημαντικό και θα ενισχύσεις τους αγρότες της περιοχής αλλά δεν φτάνει. Οι τιμές στα ροδάκινα έχουν πάρει την κατιούσα ενώ είναι άγνωστο πόσα χρήματα θα λάβουν στο χέρι στο τέλος. Σαφώς για αυτή την κατάσταση μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι αγρότες. Φυσικά η όλη κατάσταση δείχνει ότι μια συγκεκριμένη κάστα που ξεκινά από τα περιβόητα στέκια, μέχρι την κορυφή της πυραμίδας, να κερδοσκοπούς εις βάρος των 20 χιλιάδων περίπου κατά επαάγγελμα αγροτών της Πέλλας. Τα βασικά προβλήματα αναφορικά με τα ροδάκινα είναι τα ακόλουθα:

α) η τιμή ασφαλείας 0,35€ που όρισε το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης δεν πληρώθηκε από καμία βιομηχανία και παραλάμβαναν το ροδάκινο καλής ποιότητας για κλαρισιο χυμό δηλαδή 0,22€,

β) το κόστος παραγωγής όπως ξέρετε και εσείς έχει αυξηθεί,

γ) οι υποχρεώσεις των παραγωγών οι βεβαιωμένες οφειλές ΑΑΔΕ, εισφορές ασφαλιστικές, που τώρα προστίθεται και η ενεργειακή κρίση, αναγκάζουν τους παραγωγούς, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ώστε να ζουν αξιοπρεπώς, να αυξάνουν συνεχώς την στρεμματικη καλλιέργεια με αποτέλεσμα

δ) να μην υπάρχουν εργατικά χέρια για την συγκομιδή αυτής,

ε) το μεροκάματο έφτασε 35€ μαύρο χρήμα και κάποιοι έδωσαν και 40€ και το απογευματινό 20€,όλα μαύρα, που σημαίνει ότι οι αγρότες θα επιβαρυνθούν άλλα 3.5€ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών,

στ)τέλος κλιματική αλλαγή. Χρειάζεται ριζική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική.


Για τα όσα συνέβησαν φέτος, σχετικά με τις παραγωγές των αγροτικών προϊόντων του καλοκαιριού στο Νομό Πέλλας, έχουμε γράψει αρκετά.

Στο κεράσι,η κακοκαιρία μείωσε τις τιμές πώλησης, ενώ το ροδάκινο τραβάει και αυτό τον δικό του δρόμο, με μία διαφορετική ματιά!!

Σήμερα δεν θα μιλήσουμε εμείς, αλλά ένας ροδακινοπαραγωγός, που θέλει να πει το παράπονο του.

Πρόκειται για τον Κώστα Δίγκα, από την Τοπική Κοινότητα του Ριζαριου, που ανήκει στον Δήμο Έδεσσας.

Να τι μας λέει:" Όπως και τόσοι άλλοι, αποφάσισα να ασχοληθώ με την γεωργία, ως συνεχιστής μίας παράδοσης, αλλά και γιατί θα έπρεπε να επιβιώσουμε.

Αξίζει όμως, τον κόπο;

Κατά αρχήν, πρέπει να μιλήσουμε για το κόστος παραγωγής.

Παρουσιάζεται κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Με τις τιμές πώλησης στο συμπηρυνο ροδάκινο, είναι βέβαιο ότι δεν θα βγάλουμε ποτέ κάποιο κέρδος.

Οι αρχικές τιμές που ανακοινώθηκαν από την αρχή και που έφταναν από 0,33 έως 0,35 λεπτά του ευρώ ανά κιλό, σαφέστατα και δεν μας ικανοποιούν.

Δεν είναι όμως, μόνο αυτό.

Οι βιομηχανίες μεταποίησης στην περιοχή μας, με διάφορες προφάσεις, κατέβασαν και άλλο την τιμή, ενώ " υποχρέωσαν" τον αγροτικό κόσμο, να δεχτεί ακόμα και την έσχατη λύση, που ήταν η χυμοποιηση του προϊόντος, προκειμένου αυτό να μην πεταχθεί!!!

Αυτό βέβαια σημαίνει διάθεση του προϊόντος, σε ακόμη χαμηλότερη τιμή!!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν οι βροχές, τα χαλάζια, ο αέρας...

Τα ροδάκινα πέσαν στο έδαφος.

Ξέρετε πραγματικά τι με στενοχώριες;

Ότι δεν έχουμε την στήριξη των ανθρώπων που κάποτε και εμείς στηρίζουμε...

Ο αγρότης δεν χρειάζεται, ούτε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, ούτε κατανόηση, ούτε λόγια.

Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες, ωστόσο χάνονται και αυτές στην γενικότερη αδιαφορία και γραφειοκρατία.

Παραδίδω τώρα την παραγωγή μου και δεν ξέρω ούτε σε τιμή παραδίδω, ούτε πόσα λεφτά θα πάρω και πότε θα τα πάρω!!!

Κανείς δεν σε ρωτάει αν έχεις λεφτά για να φάει η οικογένεια.

Αρκεί κάποιοι να βολεύουν τα δικά τους " θέλω"

Αντί να δώσουν ιδιαίτερη αξία στην πρωτογενή παραγωγή, μας αφήνουν στο έλεος του Θεού.

Δεν πάει άλλο, ειλικρινά!!!

Έχουν διαλυθεί τα πάντα.

Έντεχνα, θέλω να πιστεύω, ότι υπάρχει σχέδιο να γίνουμε αμελητέες μονάδες, αντί να γίνουμε ένα!!

Σε ένα Νομό, όπου κατά κύριο λόγο είναι αγροτικός, δεν νοείται να μην δίνετε η δέουσα προσοχή για την ανάπτυξη του.

Ας το καταλάβουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, αλλά και όσοι βρίσκονται στον τόπο μας.

Εξάλλου η " πείνα" δεν είναι "προνόμιο "... μερικών!!!




Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής της ΝΔ Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, που δήλωσε τα ακόλουθα:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΠΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ¨ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ¨ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ!

«Ο λόγος είναι συμβόλαιο. Εφαρμόστε όσα εσείς εξαγγείλατε τον Δεκέμβρη»

Σημεία και τέρατα συμβαίνουν φέτος στη διακίνηση και εμπορία του συμπύρηνου ροδάκινου όπου, από την πρώτη στιγμή που ¨άνοιξε¨ η αγορά, οργιάζουν η ασυδοσία, οι εκβιασμοί και η αισχροκέρδεια σε βάρος των παραγωγών.

Αποκλειστικά υπεύθυνοι γι’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση είναι βέβαια οι κονσερβοποιοί – μεταποιητές. Όχι όλοι βέβαια. Αλλά είναι δυστυχώς ελάχιστοι εκείνοι οι οποίοι τιμώντας τον λόγο τους ως ¨συμβόλαιο¨ και σεβόμενοι τους παραγωγούς πελάτες τους, τηρούν και εφαρμόζουν αυτά που οι ίδιοι εξήγγειλαν τον περασμένο Δεκέμβρη, και ως προς τις τιμές και ως προς την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος.

Δυστυχώς, στη μεγάλη πλειονότητά τους οι βιομήχανοι - προς τους οποίους και απευθύνομαι σήμερα – όχι μόνον δεν τηρούν τα εξαγγελθέντα αλλά, με διάφορες μεθοδεύσεις και αστεία προσχήματα εκβιάζουν ανοιχτά τους παραγωγούς για να τους πάρουν τη σοδειά σε εξευτελιστικές τιμές: Παραλάμβαναν και παραλαμβάνουν αρίστης ποιότητας ροδάκινο για κονσέρβα, (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες) και με το ¨έτσι θέλω¨ κάποια φορτία τα χαρακτήριζαν μέχρι προχθές ¨κλαρίσιο χυμό¨ και από χθες σκέτο χυμό καταποντίζοντας έτσι τις τιμές από 33-35 λεπτά στα 20-22 λ για τον ¨κλαρίσιο¨ και στα 8-10 λ για τον σκέτο χυμό!

Από μόνοι τους αυτοί οι βιομήχανοι θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιληφθεί ότι οφείλουν άμεσα να βάλουν φρένο σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και να σπεύσουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας αυτά που ο ίδιοι εξήγγειλαν τον Δεκέμβρη. Όχι μόνον γιατί ¨ο λόγος (πρέπει να) είναι συμβόλαιο¨, αλλά και διότι ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι.

Διότι δεν μπορεί να μη βλέπουν, να μη κατανοούν ότι αυτές οι ευκαιριακές και τυχοδιωκτικές πρακτικές έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση. Ότι ειδικά φέτος, με το κόστος παραγωγής στα ύψη, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη εξαντλήσει τα τελευταία όρια της αντοχής και της ανοχής τους. Και ότι ζητούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης να μπει και το συμπύρηνο ροδάκινο – με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται!

Αυτό θέλουν οι μεταποιητές; Να συρρικνωθεί η παραγωγή συμπύρηνου; Και από την άλλη πλευρά να έχουμε εξαθλιωμένους παραγωγούς; Και απ’ αυτούς οι βιομήχανοι θα ζητήσουν του χρόνου να έχουν ποιοτικό ροδάκινο; Με ποιο κέφι; Με ποια διάθεση;

Πρέπει λοιπόν να του διασφαλιστεί του παραγωγού ικανοποιητικό εισόδημα με ομαλή απορρόφηση της σοδειάς του και προϋπόθεση γι’αυτό είναι να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος του.

Αλλά ας είμαστε και δίκαιοι: Το κύριο βάρος της ευθύνης για όσα συμβαίνουν πέφτει στην Διεπαγγελματική! Η οποία μέχρι την άνοιξη ήταν λαλίστατη. Συνιστούσε στους παραγωγούς ¨να βγάλουν ποιοτικά ροδάκινα¨ και τους έδινε μέχρι και συμβουλές για το καλό κλάδεμα των δέντρων και το σωστό αραίωμα των καρπών.

Σήμερα κρύβεται και σιωπά!

Κρύβεται και σιωπά αλλά, από την άλλη μεριά, πρωτοστατεί στη στήριξη των κονσερβοποιών με δημόσιο χρήμα. Και την είχαν την στήριξη και μάλιστα γενναία από την Κυβέρνηση στην πανδημία: Με επιστρεπτέες προκαταβολές, με αναστολές εργασίας, με μειώσεις τζίρου λόγω παγετού του 2021… Και καλώς την είχαν. Και μάλιστα έβαλα και προσωπικά ¨πλάτη¨ και από το Βήμα της Βουλής και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Να θυμίσω ακόμη ότι και ως Υπουργός το 2014, έδωσα για πρώτη φορά συνδεδεμένη ενίσχυση στο χυμό του ροδάκινου – και μάλιστα με την προοπτική να τριπλασιαστεί το 2017 με την Αναθεώρηση της ΚΑΠ. Και ο λόγος που το έκανα ήταν ακριβώς για τη στήριξη της ροδακινοκαλλιέργειας, να έχουμε ισχυρές μεταποιητικές μονάδες και να μπορούμε να σταθούμε ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Η Διεπαγγελματική λοιπόν, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο τον Δεκέμβρη του 2019 και την Ενωσιακή Νομοθεσία, πρέπει να συμβάλλει στον καλύτερο συντονισμό της διάθεσης των προϊόντων, στη διαφάνεια της αγοράς. στον καθορισμό τιμών και στη μεγιστοποίηση του εισοδήματος προς όφελος όλων!

Όπως επίσης και στη χάραξη εθνικής στρατηγικής, δηλαδή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθορίσουν ποιος είναι ο επιθυμητός στόχος από πλευράς ποιότητας, ποσότητας και ειδικότερα ποσότητας κατά ποικιλία. Με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία που πρέπει να είναι ειλικρινής και συνεχής διότι τα συμφέροντα είναι κοινά.

Αυτά έπρεπε να τα έχει ήδη υλοποιήσει η Διεπαγγελματική, της οποίας οι ευθύνες για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση είναι, επαναλαμβάνω, τεράστιες.

Αλλά, ποτέ δεν είναι αργά… Ακόμη και τώρα!!



Ο Βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης τόνισε:

πιστολή στον ΥΠΑΑΤ για αποζημιώσεις στο ροδάκινο λόγω των βροχοπτώσεων.

Με σημερινή μου επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά θίγω εκ νέου το ζήτημα των μεγάλων ζημιών στις καλλιέργειες ροδακίνου (νεκταρίνια, επιτραπέζια και βιομηχανικά) λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Ειδικότερα, τονίζω ότι στις βροχοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου, που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια, έρχονται να προστεθούν και οι τελευταίες του Αυγούστου, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των ποικιλιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να εξεταστεί ο τρόπος αποζημίωσης των παραγωγών.

Όπως αναφέρω στην επιστολή μου, οι ενέργειες του ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να είναι άμεσες προκειμένου να ανακουφίσουν την αγωνία των παραγωγών, οι οποίοι φέτος αντιμετωπίζουν πλήθος δυσκολίων και λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην εμπορία και διακίνηση των ροδακίνων (βιομηχανικών), ζήτημα για το οποίο κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις για θεσμική αντιμετώπιση του με σκοπό τη θωράκιση της παραγωγής του βιομηχανικού ροδάκινου και την αποφυγή επανάληψης παρόμοιων φαινομένων.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι συμμετείχα στη συνάντηση της 30ης Ιουνίου 2022 που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ και αφορούσε τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί από τις μέχρι πρότινος βροχοπτώσεις ενώ σε συνάντηση μου στη Βουλή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά είχα ενημερώσει και για τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου που δημιούργησαν προβλήματα. Σε συνέχεια λοιπόν αυτών των ενεργειών απέστειλα σήμερα επιστολή και για τις ζημιές των βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις περασμένες ημέρες.



Ο Βουλευτής της ΝΔ Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε τα ακόλουθα:

Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των ροδακινοπαραγωγών

Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική ροδακινοπαραγωγή. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί με τις τιμές στα φάρμακα, τα λιπάσματα και την ενέργεια να είναι στα ύψη. Παράλληλα η έλλειψη εργατών γης που διαχρονικά αποτελεί πρόβλημα, φέτος ήταν ακόμα πιο αισθητή.

Πέρα από το κόστος, παρατηρήθηκαν προβλήματα και στη διάθεση των προϊόντων. Ο πόλεμος, η διατάραξη των αγορών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης επηρεάζουν τις εξαγωγές στο επιτραπέζιο ροδάκινο, συμπιέζοντας τις τιμές. Την ίδια στιγμή η βιομηχανία μεταποίησης δεν μπόρεσε να απορροφήσει την παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, με αποτέλεσμα αναστολές παραδόσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα που επηρέασαν την ποιότητα των προϊόντων, ενώ δεν τηρήθηκε ούτε η εξαγγελία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) για τις τιμές.

Οι αιτίες για τα προβλήματα αυτά είναι σύνθετες και απαιτούν καλοσχεδιασμένες και μακροπρόθεσμες λύσεις που συμπεριλαμβάνουν να αξιοποιήσουμε σωστά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών το οποίο θα τρέξει σύντομα, να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα των εργατών, τόσο στα χωράφια όσο και στη βιομηχανία, με την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, όπως άλλωστε προβλέπει και ο μηχανισμός της νέας ΔΥΠΑ, και να δοθεί έμφαση στην ισχυροποίηση των συνεργατικών σχημάτων που οι κακές πρωτοβουλίες του παρελθόντος δαιμονοποίησαν. Για όλα αυτά απαιτείται βεβαίως καθαρή συνεννόηση και ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τη χαριστική βολή όμως δίνει η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών που ήρθε να προστεθεί στα ακραία φαινόμενα που είδαμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι άνεμοι κατέστρεψαν φρούτα που βρίσκονταν πάνω στα δέντρα, λίγο πριν το στάδιο της συγκομιδής.

Ο απαρχαιωμένος Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές αυτές με αποτέλεσμα οι ροδακινοπαραγωγοί να βρίσκονται αυτοί τη στιγμή σε απόγνωση. Η στήριξη του κλάδου και η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, εάν θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει βιώσιμος.

Καθημερινά σε όλη την παραγωγική περίοδο είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με παραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να συζητήσουμε τις λύσεις εκείνες, άμεσες και μακροπρόθεσμες, που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα, αλλά θα εξασφαλίσουν και την άμεση βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

Έχω ενημερώσει αναφορικά με όλα τα ζητήματα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής& αποκατάστασης κ. Χρ. Τριαντόπουλο, σε πολλαπλές επαφές μου μαζί τους. Θα συνεχίσω να διεκδικώ το δίκαιο για την άμεση ανακούφιση των παραγωγών, αλλά και να κάνω προτάσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματα.

Επιπροσθέτως έχω καταθέσει στη Βουλή σειρά εγγράφων του ΣΕΑΣ Πέλλας, Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και Δήμων και Τοπικών Κοινοτήτων της Πέλλας, ως Αναφορές με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Εχθές κατέθεσα και Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, και τον Υφυπουργό αρμόδιο για την κρατική αρωγή, με την οποία ζητώ τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών με κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά και την αποσαφήνιση και επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more