Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

«Ήταν λάθος, δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ»!

 MHTSOTAKHS DIAGGELMA 8 8 22

• Με μια γενναία πολιτική δήλωση  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  έθεσε το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη στις πραγματικές του διαστάσεις, προαναγγέλλοντας παράλληλα σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. 

Παρά τη δήλωση του Πρωθυπουργού και τη δημόσια διακηρυγμένη του θέση να ερευνηθεί με κάθε λεπτομέρεια το ζήτημα, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης συνέχισαν να επικρίνουν σε υψηλούς τόνους την Κυβέρνηση, ενώ χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα συγκληθεί στις 22 Αυγούστου για να συζητηθεί σε προ ημερησίας Διάταξης το θέμα, ύστερα και από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα. 

 Η δήλωση του Πρωθυπουργού

Η  παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ «μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου αλλά ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ»,  τόνισε αρχίζοντας τη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

O πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση, ενώ τόνισε ότι «η αλήθεια θα φανεί». 

Οι αλλαγές στην ΕΥΠ

Την επαναφορά του ελέγχου των νόμιμων παρακολουθήσεων και από δεύτερο εισαγγελέα Εφετών προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την θωράκιση του πλαισίου που αφορά στη λειτουργία της ΕΥΠ. Αυτήν την απόφαση έλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρώντας στην συγκρότηση μιας ακόμη ασφαλιστικής δικλείδας, που όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικά στελέχη, υπήρχε (ο έλεγχος και από δεύτερο εισαγγελέα Εφετών) και καταργήθηκε το 2018. Ο κ. Μητσοτάκης -σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη- είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει πλήρως και γρήγορα το τοπίο. Πυξίδα των αλλαγών που προωθούνται στο σχετικό πλαίσιο είναι δύο λέξεις: κανόνες και αποτελεσματικότητα. 

Στο νέο πλαίσιο δηλαδή θα υπάρχουν σαφείς και διακριτοί κανόνες αλλά και οι κανόνες αυτοί θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ σε μια άκρως σύνθετη και απαιτητική παγκόσμια συγκυρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κατέθεσε 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πρόθυμος να συζητήσει προτάσεις που «θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

 Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Η προαναγγελθείσα παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έπεισε την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τον ίδιον τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η Κουμουνδούρου εξαπέλυσε «πυρ ομαδόν» εναντίον του πρωθυπουργού και σε γραπτή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται «αλαζόνας, αμετανόητος και ψεύτης που  δεν είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από την Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το λόγο για τον οποίο έγινε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του, με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά χθες βράδυ ότι έχει κληθεί να ενημερωθεί και το αρνείται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more