Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

«ΜΑΓΝΗΤΗΣ» ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ!

 

Στην κορύφωσή τους πανηγύρια - εκδηλώσεις και στα κοντινά παράλια τα… μπάνια του λαού


Κανονικά και με λαμπρότητα φέτος η εορτή της Παναγίας 

PANHGYRI XORIO

Πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες θα είναι τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου τα  χωριά της Πέλλας, στα οποία αναμένεται η επισκεψιμότητα να φτάσει στα ύψη!

Τα παραδοσιακά πανηγύρια και τα ανταμώματα έχουν κυρίως την τιμητική τους, ενώ στόχος σε αρκετά από αυτά είναι να μην αλλοιωθεί άλλο ο χαρακτήρας τους και να διασωθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Η λαχτάρα των ντόπιων και επισκεπτών που είναι λάτρεις της παράδοσης να βρεθούν σε γλέντια και εκδηλώσεις τον Δεκαπενταύγουστο, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, από τη στιγμή που το περσινό και προπέρσινο καλοκαίρι υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί λόγω πανδημίας. 

Μπορεί ο κορωνοϊός ακόμη να μην έχει «αποχωρήσει» από τις ζωές των πολιτών-  και να απαιτείται μεγάλη προσοχή κατά την παρουσία τους ειδικά εκεί που επικρατεί συνωστισμός - ωστόσο οι ημέρες αυτές είναι για εκείνους σαν μία απόδραση από τα προβλήματά τους. 

Οι πολίτες αφήνουν αυτό το διάστημα πίσω τον βραχνά της καθημερινότητας, τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα που βιώνουν, εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και αναζητούν ένα ολιγοήμερο διάλειμμα, τόσο στα ορεινά όσο και στα κοντινά παράλια για να περάσουν τις διακοπές τους.

Εκδηλώσεις για όλους!

Στην κορύφωσή τους βρίσκονται αυτές τις μέρες οι επιστροφές στα χωριά της Πέλλας όσων διαμένουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό, για να ανταμώσουν με συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς στον τόπο καταγωγής τους.

Οι πλούσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από Πολιτιστικούς συλλόγους και Αδελφότητες, όπως πανηγύρια, συναυλίες, πληθώρα πολιτιστικών, αθλητικών και καλλιτεχνικών δρώμενων τυγχάνουν θερμής ανταπόκρισης από τον κόσμο! Βέβαια, η πλούσια τοπική  παράδοση «μαγνητίζει» και επισκέπτες που αδημονούν να βιώσουν τα ήθη, έθιμα και να σύρουν τους παραδοσιακούς χορούς στις πλατείες των χωριών.

 Έτσι λοιπόν σε κάθε χωριό, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο, δεν λείπει το παραδοσιακό πανηγύρι ή το χωριανικό τραπέζι, ενώ όλο και περισσότερες δράσεις πραγματοποιούνται αναβιώνοντας τοπικές παραδόσεις.

Πάντως, μετά από τρία χρόνια και η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα γίνει με κάθε λαμπρότητα, στις ακολουθίες δεν θα υπάρχουν οι περιορισμοί των δυο προηγούμενων ετών, ενώ θα γίνει κανονικά και η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας. Οι πιστοί θα προσκυνήσουν τη χάρη της σε κάθε μοναστήρι, εκκλησία και ξωκκκλήσι.

ησαν την υψηλότερη θέση στον Γενικό Δείκτη Ικανοποίησης (GRI) για το 2019 και το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Επί ποδός η Τροχαία!..

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, βάσει ειδικού σχεδιασμού, με έντονη αστυνομική παρουσία στο οδικό δίκτυο, σταθμούς, λιμάνια και αεροδρόμια, καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στις εθνικές οδούς, έχει προγραμματίσει η Ελληνική Αστυνομία, από σήμερα Παρασκευή, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η συγκρότηση συνεργείων της Τροχαίας, για την βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων που ευθύνονονται για θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία ατυχήματα (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους κλπ.), αλλά και εκστρατεία ενημέρωσης όπου είναι αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων. 

Παράλληλα, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των  φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και εθνικών οδών, κατά τις ημέρες και ώρες που ακολουθούν ως εξής: 

-Σήμερα, Παρασκευή, από 16:00 έως 21:00 και αύριο, Σάββατο από 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου.

- Τη Δευτέρα, 15 Αυγούστου, από 16:00 έως 23:00, για το ρεύμα εισόδου, όλου του βασικού εθνικού δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more