Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Με την πλάτη στον τοίχο οι δανειολήπτες της Πέλλας....

 Από μερικά μέχρι δεκάδες ευρώ είδαν να αυξάνονται οι δόσεις τους Πελαιώτες δανειολήπτες, που θα πρέπει να βρουν τρόπο να ανταποκριθούν στον αυξημένο οικογενειακό προϋπολογισμό





Φόβοι στους τραπεζικούς κύκλους για νέες γενιές «κόκκινων» δανείων από συνεπείς καταναλωτές, που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα επιπλέον ποσά

«Σας ενημερώνουμε ότι από 27-07-2022 το επιτόκιο του δανείου σας μεταβλήθηκε από 1,120% σε 1,620%, με αποτέλεσμα τη μεταβολή του ποσού των μελλοντικών δόσεών σας, οι οποίες για το χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση του επόμενου ειδοποιητηρίου διαμορφώνονται ως εξής…». Ψυχρολουσία για δανειολήπτες από την Πέλλα τα ειδοποιητήρια τραπεζών, που ενημερώνουν για αύξηση των επιτοκίων, άρα και των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, πριν ακόμη καλά - καλά συνέλθουν από το σοκ των υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που κλήθηκαν να πληρώσουν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.




Ο ένας μετά τον άλλον, δανειολήπτες από την Πέλλα βλέπουν τις δόσεις των στεγαστικών τους να αυξάνονται από μερικά έως και δεκάδες ευρώ επιπλέον, τα οποία θα πρέπει να καταβάλλουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μαζί με τα αυξημένα έξοδα του χειμώνα, που φέτος, όπως λένε κύκλοι της αγοράς, θα είναι δύσκολος, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας σε βασικά υλικά αγαθά, δανειολήπτες θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένες δόσεις, με στελέχη τοπικών τραπεζών να εκφράζουν φόβους για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, ακόμη και από συνεπείς καταναλωτές που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα επιπλέον έξοδα.

Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έγινε αύξηση των επιτοκίων έως και 40 μονάδες στα στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται με σταθερό επιτόκιο. Η αύξηση του επιτοκίου του ευρώ θα είναι εμφανής στις δόσεις του Σεπτεμβρίου και δεν αφορά μόνο σε δάνεια συνδεδεμένα με σταθερό επιτόκιο, αλλά και σε δάνεια με κυμαινόμενο.

Αυτή τη στιγμή, το σταθερό επιτόκιο δεκαετίας από τα επίπεδα του 3% κινείται σε επίπεδα γύρω στο 3,40% – 3,50%. Στη 15ετία εξόφλησης ενός δανείου έχει αυξηθεί από το 3,3% στο 3,7% – 3,8%. Για μεγαλύτερης διάρκειας αποπληρωμή το επιτόκιο φτάνει ακόμη και στο 4,4%.

Τι σημαίνει αυτό; Σε περιπτώσεις 20ετούς εξόφλησης του νέου δανείου η μηνιαία δόση αυξάνεται από 10 έως 20 ευρώ τον μήνα για δάνειο 100.000 ευρώ, από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα για δάνειο 200.000 ευρώ και από 40 έως 60 ευρώ τον μήνα για δάνειο 300.000 ευρώ. Την ανιούσα όμως θα ακολουθήσουν και παλαιότερα δάνεια, τόσο με σταθερό όσο και με κυμαινόμενο επιτόκιο.



Ζητούν εξηγήσεις από τις τράπεζες

Ηδη, Πελαιώτες, παλιοί δανειολήπτες, ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει από Σεπτέμβριο να καταβάλλουν υψηλότερες δόσεις. Αλλοι είδαν έντρομοι τις αυξήσεις απευθείας στους λογαριασμούς τους, άλλοι, πιο τυχεροί, ενημερώθηκαν με ειδοποιητήρια από τις τράπεζες για την επιβάρυνση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

Οι αυξήσεις των δόσεων κυμαίνονται ανά περίπτωση, από μερικά μόλις ευρώ έως και δεκάδες ευρώ, ανάλογα με το ύψος του δανείου και της μηνιαίας δόσης.

Βολιώτης που πληρώνει μηνιαία δόση 80 ευρώ, είδε αύξηση τριών ευρώ, ωστόσο δανειολήπτης που καταβάλλει 400 ευρώ τον μήνα δόση, θα πρέπει να δίνει επιπλέον 30 ευρώ. Για ακόμη υψηλότερες δόσεις, οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.

«Ηδη δεχόμαστε τις πρώτες διαμαρτυρίες από πελάτες μας για την αύξηση των επιτοκίων και άρα των δόσεων. Τα επιτόκια δεν είχαν αλλάξει επί σειρά ετών και ακόμη και τα κυμαινόμενα, ο κόσμος τα είχε στο μυαλό του ως σταθερά, μολονότι αυτά μεταβάλλονται», αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στον Βόλο, που έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων δανειοληπτών που ζητούν… εξηγήσεις.



Διαθέτουν οικονομίες «ανάγκης»

Οπως εξηγούν, οι μεγάλες διαφορές στις δόσεις εμφανίζονται σε καταναλωτές που είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο. «Εκεί υπάρχει και η μεγαλύτερη ανησυχία. Ερχονται και ρωτούν τι να κάνουν. Κάποιοι διαθέτουν οικονομίες που έχουν για μία ώρα ανάγκης, προκειμένου να προχωρήσουν σε μερική αποπληρωμή του δανείου τους για να μην τους βρει… μεγαλύτερο κακό με τις δόσεις που αυξάνονται», λένε τραπεζικά στελέχη, που περιμένουν τις επόμενες ημέρες, μετά τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών και την επιστροφή των εκδρομέων, ακόμη μεγαλύτερη κινητικότητα… αγανακτισμένων δανειοληπτών.



Αγωνία πόσο θα αυξηθεί η δόση

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους της πόλης, από τους πρώτους λογαριασμούς με τις νέες δόσεις στεγαστικών, προκύπτει ότι οι αυξημένες δόσεις δεν είναι απαγορευτικές. Ωστόσο, «οι δανειολήπτες ζουν και με την αγωνία πόσο μπορεί να αυξηθεί η τρέχουσα δόση και αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν εμπρόθεσμα το δάνειό τους».

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι, που μετά το πρώτο ειδοποιητήριο, αναζήτησαν λύσεις ή ρυθμίσεις από τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουν να καταρτίσουν με σταθερά δεδομένα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Υπάρχουν όμως βάσιμοι φόβοι ότι πολλοί, ακόμη και συνεπείς έως σήμερα δανειολήπτες, θα «κοκκινίσουν», επειδή δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής, που δεν αφορά μόνο στα δάνεια, αλλά και το κόστος ενέργειας και διαβίωσης του επόμενους χρονικού διαστήματος.





Πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια

Στα τέλη Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωνε την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια, με πρώτο βήμα τις 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε στην Ευρωζώνη στο 8,6% τον Ιούνιο.

Και τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αυξάνονται κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) και διαμορφώνονται στο 0,5% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, στο 0,75% το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και στο 0% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, με ισχύ από τις 27 Ιουλίου 2022. Νέες αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται τον Σεπτέμβριο και στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

Τη συνέπεια αυτών των αυξήσεων των επιτοκίων βλέπουν στους λογαριασμούς τους οι δανειολήπτες, οι οποίοι αγωνιούν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more