Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Λάκης Βασιλειάδης: Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των ροδακινοπαραγωγών

 

 


Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης παρακολουθεί στενά τα ζητήματα των ροδακινοπαραγωγών και έχει προβεί σε σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων που παρατηρούνται φέτος.

Η χρονιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική ροδακινοπαραγωγή. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί με τις τιμές στα φάρμακα, τα λιπάσματα και την ενέργεια να είναι στα ύψη. Παράλληλα η έλλειψη εργατών γης που διαχρονικά αποτελεί πρόβλημα, φέτος ήταν ακόμα πιο αισθητή.

Πέρα από το κόστος, παρατηρήθηκαν προβλήματα και στη διάθεση των προϊόντων. Ο πόλεμος, η διατάραξη των αγορών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης επηρεάζουν τις εξαγωγές στο επιτραπέζιο ροδάκινο, συμπιέζοντας τις τιμές. Την ίδια στιγμή η βιομηχανία μεταποίησης δεν μπόρεσε να απορροφήσει την παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, με αποτέλεσμα αναστολές παραδόσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα που επηρέασαν την ποιότητα των προϊόντων, ενώ δεν τηρήθηκε ούτε η εξαγγελία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) για τις τιμές.

Ο Λάκης Βασιλειάδης αναγνωρίζει πως οι αιτίες για τα προβλήματα αυτά είναι σύνθετες και απαιτούν καλοσχεδιασμένες και μακροπρόθεσμες λύσεις που συμπεριλαμβάνουν τη σωστή αξιοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών το οποίο θα τρέξει σύντομα, την οριστική επίλυση του ζητήματος των εργατών, τόσο στα χωράφια όσο και στη βιομηχανία, με την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, όπως άλλωστε προβλέπει και ο μηχανισμός της νέας ΔΥΠΑ, και την ισχυροποίηση των συνεργατικών σχημάτων που οι κακές πρωτοβουλίες του παρελθόντος δαιμονοποίησαν. Για όλα αυτά απαιτείται βεβαίως καθαρή συνεννόηση και ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τη χαριστική βολή όμως δίνει η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών που ήρθε να προστεθεί στα ακραία φαινόμενα που είδαμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι έντονες βροχοπτώσεις και άνεμοι κατέστρεψαν φρούτα που βρίσκονταν πάνω στα δέντρα, λίγο πριν το στάδιο της συγκομιδής.

Ο απαρχαιωμένος Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές αυτές με αποτέλεσμα οι ροδακινοπαραγωγοί να βρίσκονται αυτοί τη στιγμή σε απόγνωση. Ο Βουλευτής δηλώνει ξεκάθαρα πως η στήριξη του κλάδου και η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει βιώσιμος.

Καθημερινά σε όλη την παραγωγική περίοδο ο Λάκης Βασιλειάδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με παραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να συζητήσουν τις λύσεις εκείνες, άμεσες και μακροπρόθεσμες, που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα, αλλά θα εξασφαλίσουν και την άμεση βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

Ο Βουλευτής έχει ενημερώσει αναφορικά με όλα τα ζητήματα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής& αποκατάστασης κ. Χρ. Τριαντόπουλο, σε πολλαπλές επαφές μαζί τους, ενώ θα συνεχίσει να διεκδικεί το δίκαιο για την άμεση ανακούφιση των παραγωγών, αλλά και να καταθέτει προτάσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματα.

Επιπροσθέτως ο Λάκης Βασιλειάδης έχει καταθέσει στη Βουλή σειρά εγγράφων του ΣΕΑΣ Πέλλας, Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και Δήμων και Τοπικών Κοινοτήτων της Πέλλας, ως Αναφορές με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Εχθές κατέθεσε και Ερώτηση (διαθέσιμη εδώ) προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, και τον Υφυπουργό αρμόδιο για την κρατική αρωγή, με την οποία ζητά τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών με κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά και την αποσαφήνιση και επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more