Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένει στην ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κατάρ

Μέσα σε ένα διεθνές ρέον περιβάλλον, με τεράστια ανοικτά ζητήματα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της Ελλάδας. Ειδικότερα, πραγματοποίησε χθες την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ, γεγονός που υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία περιφερειακής αστάθειας και ενεργειακής κρίσης. Κατά τη συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al-Thani, πιστοποιήθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των επιστημών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, όπως ήταν λογικό, στον τομέα της ενέργειας και στις δυνατότητες ενίσχυσης και συστηματοποίησης της σχετικής συνεργασίας, δεδομένης της ηγετικής θέσης του Κατάρ στην παραγωγή φυσικού αερίου και της στρατηγικής της Κυβέρνησής μας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα, λόγω της στρατηγικής θέσης της και των υποδομών που διαθέτει, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά,  τόσο μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας, όσο και μέσω της Αλεξανδρούπολης. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό και το τόνισε χθες και ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, αλλά και ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. 

Για την έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου και τη δύσκολη περίοδο που ξεκινά

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν εμφανές ότι θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα, όσο και στην αγορά της ενέργειας. Και όσο τα δύο αυτά μείζονα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, τα προβλήματα μεγεθύνονται περίπου με τη μορφή χιονοστιβάδας, όπως παρακολουθούμε παντού στην Ευρώπη, όπως παρακολουθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων και της εξέλιξής τους, για αυτό και δεν πρόκειται ούτε να αποκρύψουμε, ούτε να εξωραΐσουμε την κατάσταση.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες γενικότερα, αλλά και οι Έλληνες,  θα δοκιμαστούμε σοβαρά στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Ακόμα και στο θετικότερο σενάριο, η ομαλοποίηση των αγορών ενέργειας και τροφίμων απαιτεί χρόνο που μετριέται σε μήνες και όχι σε εβδομάδες.

Ολόκληρη η Ευρώπη μπαίνει  σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις - ιδίως σε ό,τι αφορά τις ροές, αλλά και τις τιμές φυσικού αερίου - επιφυλάσσουν σφοδρές δυσκολίες στις οικονομίες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου στον κόμβο TFT στην Ολλανδία, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμές την Ευρώπη, τη Δευτέρα έκλεισε στα 267,7 ευρώ η MWh, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας άγγιξε και υψηλότερα επίπεδα. Πρόκειται για μια τιμή που είναι δέκα φορές παραπάνω από τις αντίστοιχες τιμές στην περυσινή περίοδο και δεκαπέντε φορές παραπάνω από το μέσο όρο τιμών της τελευταίας δεκαετίας.  

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένει στην ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων σε ένα πρόβλημα που, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, είναι παγκόσμιο, είναι πανευρωπαϊκό, ενώ ταυτόχρονα έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα άρτιο εθνικό σχέδιο για την ανακούφιση της κοινωνίας και ιδίως των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης, το οποίο έχει ήδη αποδώσει καρπούς, συγκρατώντας τις επιβαρύνσεις στην ενέργεια σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

Όπως είπαμε, η κατάσταση προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θα την αντιμετωπίσουμε μοιρολατρικά. Αντίθετα, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει, αλλά και κάθε δυνατότητα που δημιουργούμε, προκειμένου να χτίσουμε σημαντικές γραμμές άμυνας για τους πολίτες. Όπως ανακοινώθηκε και πριν από λίγο για το μήνα Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στα νοικοκυριά η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Πρόκειται, δηλαδή, για μια οριζόντια παροχή σε όλους. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια παροχές. Η επιδότηση φτάνει τα 639 ευρώ/MWh και καλύπτει το 94% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά, ενώ για το κοινωνικό τιμολόγιο είναι ακόμη μεγαλύτερη και θα καλύπτει  το 100% της αύξησης.

 

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαιρέτως, η επιδότηση ορίζεται για το Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ ανά MWh, απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές και επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ.

 

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές η επιδότηση ανέρχεται  στα 342 ευρώ ανά MWh.  Ενώ για τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ ανά MWh, απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Η στήριξη της Κυβέρνησης στους πολίτες για την ενέργεια, αλλά και σε άλλες πτυχές του οικονομικού τους βίου που δοκιμάζονται, προκύπτουν από το συνολικό αποτέλεσμα που δημιουργεί η πολιτική μας.

Πρώτον, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, δεύτερο η εκπληκτική άνοδος του Τουρισμού - που ήδη προσεγγίζει και ενδεχομένως να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 - και τρίτον η υπέρβαση των δημοσίων εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα. 

Ήδη -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- η απαλλαγή από την Ενισχυμένη Εποπτεία  σημαίνει μεγαλύτερη εθνική ευχέρεια στις οικονομικές μας επιλογές. Όχι, όμως, στην επιστροφή στα λάθη που έφεραν την οδυνηρή μνημονιακή περιπέτεια. Σημαίνει ακόμη ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, πρόσθετη ώθηση στη δυναμική ανάπτυξης της Πατρίδας μας, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων. Σημαίνει ανοιχτούς δρόμους για την επίτευξη και του τελευταίου μεγάλου στόχου, δηλαδή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. 

Μείζονος σημασίας είναι, επίσης, το γεγονός ότι η Κυβέρνησή μας παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, μπόρεσε, όχι μόνο να κρατήσει όρθια την κοινωνία, μειώνοντας το κοινωνικό κόστος στο ελάχιστο δυνατόν,  αλλά και  να ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του  Προϋπολογισμού, τα έσοδα από φόρους για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου έφτασαν στα 31 δισ. ευρώ και  ήταν αυξημένα κατά 5,167 δισ. ευρώ ή 19,9%, σχεδόν 20%,  έναντι του στόχου. 

Τα στοιχεία αυτά, επαναλαμβάνω, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.  Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε -όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα- να στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας, προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στο μέγιστο δυνατό βαθμό. 

Δεν θα πούμε ψέματα: Κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει τις επιπτώσεις, αλλά θα συνεχίζουμε να τις περιορίζουμε όσο είναι δυνατόν, κατανοώντας την ταλαιπωρία, τους φόβους, τις ανησυχίες, τις ανασφάλειες της ελληνικής κοινωνίας. Για αυτό και χρειάζεται να επιμείνουμε στο σχέδιο. Για αυτό και χρειάζεται σύνεση, ετοιμότητα, επαγγελματική διαχείριση, ενότητα, κοινωνική συνείδηση, ώστε να αντέξουμε στα δύσκολα, στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Η αστάθεια, η ανωμαλία, η εσωτερική αναταραχή και οι ασύνετες πολιτικά ενέργειες δεν υπηρετούν το κοινό αγαθό της Πατρίδας και των πολιτών, δεν υπηρετούν  το συμφέρον της κοινωνίας.

Νέα μείωση της ανεργίας 

Έμπρακτη απόδειξη όσων προείπα είναι το γεγονός ότι η ανεργία στη χώρα μας -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- υποχώρησε τον Ιούνιο στο 12,1% από 12,5% τον Μάιο και 15% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Έπεσε, δηλαδή, περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες σχετικά με το επίπεδο  που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Και αυτό χάρη στις πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνησή μας, από το ξεκίνημα της θητείας της  για την τόνωση της απασχόλησης και τη στήριξη των πολιτών μέσα από πολιτικές που προάγουν την απασχόληση και όχι από επιδόματα. Συνέβαλαν  μεταξύ άλλων: Οι χαμηλότεροι φόροι, οι χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, η διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων που ενθάρρυναν επενδύσεις, τα προγράμματα για τη δημιουργία πάνω από 150 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και το πρώτο ένσημο, η εφαρμογή σειράς προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, οι ρυθμοί των οποίων τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019, ο εργασιακός νόμος  που ισορροπεί σωστά ανάμεσα στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και την προστασία των εργαζομένων. 

Προφανώς δεν εφησυχάζουμε και δεν πανηγυρίζουμε, καθώς η ανεργία παραμένει ακόμη ψηλά και ο αγώνας για τη μείωσή της είναι διαρκής. Η Κυβέρνησή μας θα συνεχίσει, μέσα από τις πολιτικές της,  να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας και κυρίως νέοι άνθρωποι να βρίσκουν εργασία, ώστε και οι ίδιοι να ζουν αξιοπρεπώς, αλλά και να δίνουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες στην εθνική οικονομία.

Για την νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τις τουρκικές Αρχές και τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Το τελευταίο διάστημα εκτυλίχθηκε μια νέα φάση κρίσης του μεταναστευτικού ως υβριδικού χαρακτήρα επίθεσης προς την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο σε μια μέρα - την περασμένη Πέμπτη - αποπειράθηκαν να εισέλθουν από τον Έβρο πάνω από 1.500 μετανάστες. Σε μία μέρα μόνο. Και είναι εξόχως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι 38 μετανάστες που διασώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές, αφού πρώτα πέρασαν σε νησίδα του Έβρου, καταγγέλλουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί βίαια από τις τουρκικές Αρχές. Όπως και το γεγονός ότι  τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί 60 λαθροδιακινητές και έχουν οδηγηθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα, κατά πάγια τακτική της, χειρίζεται το ζήτημα με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συμβάσεις και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η Ελλάδα σέβεται τον άνθρωπο, αλλά δεν είναι και πολιτικά αφελής.

Σημειώνεται ότι σήμερα Τρίτη στις 16:30 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προεδρεύσει σε τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ένα από τα βασικά θέματα θα είναι και οι εξελίξεις σε σχέση με το θέμα των μεταναστών στον Έβρο. 

Παρά την ολοφάνερη προσπάθεια των τουρκικών Αρχών να χρησιμοποιήσουν δυστυχισμένους ανθρώπους και  να δημιουργήσουν προβλήματα, να εκβιάσουν τη χώρα μας,  παρά την ύψιστη υπευθυνότητα των ελληνικών Αρχών που φυλάσσουν τα σύνορά μας - που είναι και σύνορα της Ευρώπης - σώζοντας ζωές, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει δημόσια και επίσημα θέσεις, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα  και που προκαλούν ζημιά στην Ελλάδα. Το αντιπολιτευτικό μένος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιο, που, για να πλήξει την Κυβέρνηση, δεν διστάζει να πλήξει την Πατρίδα μας.  Πρόκειται για μια στάση, η οποία πολιτικά είναι ανοίκεια.

Όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, οι συντεταγμένες της συγκεκριμένης νησίδας, στην οποία πέρασαν αρχικά οι 38 μετανάστες, είναι εκτός ελληνικής Επικράτειας. Και είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια συκοφάντησης και απόδοσης ευθυνών στην Πατρίδα μας και το προσωπικό των αρμόδιων ελληνικών Αρχών.

Είναι ακόμη πιο θλιβερό το γεγονός ότι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, αποδίδουν στη χώρα μας ευθύνες για το τελευταίο περιστατικό στον Έβρο, με επιχειρήματα αντλημένα από τους ξένους μηχανισμούς προπαγάνδας.

Επιχειρούν, ουσιαστικά, να δυσφημίσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, τη στιγμή που αποδεδειγμένα - σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών - αφενός βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα μια προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την τουρκική πλευρά και αφετέρου αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σώζει ζωές, τόσο στο Αιγαίο όσο και τον Έβρο. Είναι, άλλωστε, φανερό ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χώρα μας εκπλήρωσε με ταχύτητα το ανθρωπιστικό της καθήκον, προσφέροντας υγειονομική περίθαλψη και δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου στην ομάδα των 38 μεταναστών που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Και βέβαια είναι αποδεδειγμένο - παρά τις προσπάθειες δημιουργίας αντίθετων εντυπώσεων και σύγχυσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και αλλότριες δυνάμεις στο εξωτερικό - ότι η τραγική απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν υπήρξε εντός ελληνικού εδάφους.

Είναι λοιπόν απαράδεκτο να υιοθετούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και να προβάλλονται από τους ευρωβουλευτές του στην Ε.Ε. παντελώς αβάσιμοι ισχυρισμοί που υπονομεύουν τη χώρα μας και ζημιώνουν τις εθνικές μας θέσεις. Είναι αδιανόητο την ώρα που η Τουρκία εργαλειοποιεί, για μια ακόμη φορά, το μεταναστευτικό σε βάρος της χώρας μας, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κουνούν το δάκτυλο, για πολλοστή φορά, και προς την Ελλάδα, αλλά και προς τις αρμόδιες Αρχές, και να προσπαθούν να υπονομεύσουν το κύρος τους. Σε κάθε περίπτωση, η  Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάσσει τα σύνορά της - που είναι επαναλαμβάνω και σύνορα της Ευρώπης- με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές  Δίκαιο, διασώζοντας χιλιάδες ζωές σε στεριά και σε θάλασσα. Η Κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα, ανθρωπισμό και πατριωτισμό θα συνεχίσει το έργο της στον τομέα αυτό.

 Για τις εξελίξεις γύρω από την επισύνδεση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη

Η θέση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τόσο τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και την απόπειρα παράνομης παρακολούθησής του μέσω κακόβουλου λογισμικού, είναι ξεκάθαρη: Όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή, θέλουμε την πλήρη  διερεύνηση  όλων όσων αφορούν  στη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αυστηρά στο πλαίσιο που προβλέπουν ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής, μιας και η φύση των ζητημάτων αυτών είναι ιδιαίτερη.

Θέλουμε  επίσης την πλήρη διερεύνηση της πιθανής λειτουργίας κακόβουλων λογισμικών και εντός της ελληνικής Επικράτειας, στο πλαίσιο της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, παρότι -όπως έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει- οι ελληνικές κρατικές Αρχές ουδεμία σχέση έχουν με τα λογισμικά αυτά. 

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι, παράλληλα με τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας και σε βάθος χρόνου, ώστε να εντοπιστούν διαχρονικές αβλεψίες και θεσμικά κενά, αλλά και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον.  Λέμε, λοιπόν, ναι στη διερεύνηση του παρόντος και πιστεύουμε ότι, στο πλαίσιο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν νοείται μόνο  αξιολόγηση του συγκεκριμένου μεμονωμένου περιστατικού, χωρίς να γίνεται έρευνα των συστημικών και διαχρονικών παθογενειών που οδήγησαν στο περιστατικό αυτό. Όχι για να προβούμε στους οποιουσδήποτε συμψηφισμούς -μακριά από μας η λογική των οποιονδήποτε συμψηφισμών- αλλά γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να προκύψει κανένα ωφέλιμο αποτέλεσμα για το μέλλον.

Η Κυβέρνηση μας εγγυάται το χειρισμό του ζητήματος με τη μέγιστη θεσμική προσήλωση, με σοβαρότητα και με γνώμονα την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και των θεσμών της Δημοκρατίας μας. Έτσι θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα για τα ζητήματα αυτά, σε αντίθεση με  κόμματα, κύκλους και χώρους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια υπαρκτή υπηρεσιακή αστοχία, για να προάγουν προσωπικές ή κομματικές στρατηγικές, προσωπικές ή κομματικές ατζέντες, σε βάρος της σταθερότητας και της ομαλότητας, μέσα σε ένα δυσχερέστατο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον.

Σχετικά με τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για άρθρο που δημοσιεύτηκε στους NYT

Καταρχάς, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο διεθνή Τύπο γράφονται κείμενα τόσο εγκωμιαστικά όσο και επικριτικά για την Πατρίδα μας και την Κυβέρνηση. Στα άρθρα του διεθνή Τύπου δεν πρέπει να αποδίδεται ούτε υπερβάλλουσα σημασία, ούτε όμως και αδιαφορία, σε καμία περίπτωση. Για την ορθή εκτίμησή τους χρειάζεται να εξετάζονται ποιος γράφει, τι γράφει και που το γράφει. Οι ΝΥΤ είναι μια καταξιωμένη εφημερίδα, η οποία δίνει βήμα - και σωστά - σε διάφορων αποχρώσεων αρθρογράφους, όταν τα κείμενά τους έχουν να κάνουν με έκφραση γνώμης και όχι με γεγονότα.

Ο κ. Clapp είναι ένας ανεξάρτητος αρθογράφος, ο οποίος μελετά και διαβάζει την ελληνική πραγματικότητα εδώ και καιρό, από μια συγκεκριμένη και φορτισμένη οπτική γωνία, κάτι το οποίο φυσικά αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά του. Ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων στο εξωτερικό, οι οποίοι βλέπουν την Ελλάδα ως ένα δοκιμαστικό σωλήνα κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών, που θα οδηγούσαν σε μια μεγάλη διεθνή ανατροπή, ιδίως μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Οι άνθρωποι που συμμερίζονται την αντίληψή του, δεν αποτελούν πλειοψηφία σε κανένα κοινωνικό χώρο, πόσο μάλλον στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Οφείλω, μάλιστα, να παρατηρήσω ότι οι αναλύσεις και οι προβλέψεις του κύκλου αυτού, για την υπέρβαση  του «μετακαπιταλισμού» δοκιμάστηκαν πικρά από τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, αλλά και από την πολιτική διαδρομή του προσώπου που θεωρήθηκε η μεγάλη ελπίδα της παγκοσμίου νέο-αριστεράς, του κ. Βαρουφάκη.

Ο κ. Clapp και άλλοι με παρόμοιες ιδέες προτείνουν τη δική τους ερμηνεία και αφήγηση για τα πράγματα και επαναλαμβάνω καλώς κάνουν, άλλωστε η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης είναι κατάκτηση της φιλελεύθερης Δημοκρατίας.  Το πόσους πείθουν είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία και με δεδομένο ότι η πραγματικότητα αντιστέκεται σε όσα γράφουν και προτείνουν και η Ιστορία, έως σήμερα, δεν έχει δικαιώσει καμία από τις προβλέψεις και τις προσδοκίες τους.

Η Κυβέρνηση, όμως,  δεν πρόκειται να αναλωθεί σε μια ιδεολογική μάχη με αρθρογράφους και με δεξαμενές σκέψης. Αυτό είναι έργο των διανοουμένων. Ούτε φυσικά με «δολοφονία χαρακτήρων» ή τη δαιμονοποίηση των απόψεων. Σε σχέση, όμως, με τη σπουδή του κ Τσίπρα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν σημαία τους τις απόψεις του κ Clapp, θέώ να προβώ σε δύο παρατηρήσεις:

Χτες προσπάθησαν  να προσδώσουν κοσμοϊστορικές πολιτικές διαστάσεις σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στους New York Times. Δεν είδαμε, όμως, μέχρι σήμερα την Αντιπολίτευση να επικροτεί θετικά δημοσιεύματα ή δημοσιογραφικές έρευνες που βασίζονταν σε στοιχεία και που δημοσιεύονταν σε έντυπα του εξωτερικού, να αναδεικνύουν επιτεύγματα της χώρας. Το κάνουν  για ένα άρθρο γνώμης  freelance ρεπόρτερ,  που δεν ανήκει καν στο επιτελείο της εφημερίδας. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να αναδείξει επικριτικά και μόνο, συνιστά πρόδηλη προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Πόσο μάλλον όταν επρόκειτο για άρθρο φιλοξενούμενου συντάκτη, που δεν εκφράζει καν τις επίσημες απόψεις της εφημερίδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να παραγάγει πρωτογενή δική του πολιτική, βλέπουμε ότι επιμένει  να επιδίδεται σε ένα πολιτικό οριενταλισμό: Να δέχεται, δηλαδή, να αναμασά πολιτικές θεωρίες, που έχουν φτιαχτεί για την Ελλάδα από ανθρώπους που έχουν την ασφάλεια να ζουν αλλού, ώστε να μην ζήσουν τις συνέπειες των ονειροβασιών τους, όπως συνέβη από το 2015 μέχρι το 2019.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more