Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Δύο «καρατομήσεις»με σαφή μηνύματα

 

✅Αστραπιαία κίνηση Κυριάκου Μητσοτάκη


⇒Η απομάκρυνση στελεχών από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αιφνιδίασε την Αντιπολίτευση που ζητά παραίτηση της Κυβέρνησης και άμεση προκήρυξη εκλογών…

MHTSOTAKHS KYRIAKOS 1

 

Σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποπέμποντας δύο στενούς του συνεργάτες για λανθασμένους χειρισμούς σε ζητήματα που αφορούν τηλεφωνικές συνακροάσεις. 

Ο Πρωθυπουργός δεν ανέμενε, ούτε παρέπεμψε τη λήψη απόφασης σε μεταγενέστερο χρόνο, περιμένοντας τη διαλεύκανση των υποθέσεων είτε σε διοικητικό, είτε σε ανακριτικό επίπεδο. Αλλά και μόνο με την ανακίνηση του ζητήματος, δεν δίστασε να δείξει την πόρτα της εξόδου σε ένα μακροχρόνιο στενό συνεργάτη και συγγενή του (ανιψιό από την αδελφή του), τον Γενικό Γραμματέα του Γραφείου του Γρηγόρη Δημητριάδη και σε έναν εξ απορρήτων και επίσης στενό του συνεργάτη, τον μέχρι χθες Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα. 

Η λήψη μιας τέτοιας δύσκολης πολιτικά απόφασης, απαιτεί τόλμη και γενναιότητα εκ μέρους ενός θεσμικού πολιτικού προσώπου, γιατί πρέπει να συνεκτιμά όλες τις παρενέργειες που τυχόν προκαλούνται και στη συγκεκριμένη περίπτωση κάθε άλλο παρά λίγες είναι. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε ούτε ένα λεπτό και αυτό είναι το στοιχείο που τον διακρίνει από άλλους, που κατά καιρούς-  όπως και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας-  σε δύσκολες καταστάσεις είτε επιχειρούσαν να κερδίσουν χρόνο, είτε τις υποβάθμιζαν. 

Καμία σκιά!.. 

Όσον αφορά τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος είχε στοχοποιηθεί για παλαιότερες επαγγελματικές- επιχειρηματικές του σχέσεις είναι προφανές ότι με την απομάκρυνσή του ο Πρωθυπουργός  στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αφήσει καμία «σκιά» να μολύνει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, ειδικά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Όσο για τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ, το μήνυμά του επίσης σαφές: Ότι πέρα από τη νομιμότητα μιας απόφασης, υπάρχουν και λεπτές «διαχωριστικές» γραμμές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Κι αυτό φαίνεται να έχει συμβεί στην περίπτωση του νυν Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη κατά την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής και για άγνωστο λόγο φέρεται να έγινε παρακολούθηση του τηλεφώνου του με εισαγγελική παραγγελία!

Η στενή γραφειοκρατική αντίληψη που μπορεί να διακατείχε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΥΠ, όμως προσκρούσει σε ζητήματα διαφάνειας και Δημοκρατίας και για αυτό είναι απαραίτητο  οι τελικές αποφάσεις όταν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα  να λαμβάνονται με περίσκεψη και σε κάθε περίπτωση με ενημέρωση του Πολιτικού Προϊσταμένου που από ότι φαίνεται -και δημόσια υπογραμμίζεται- δεν ήταν ενήμερος. 

Αιφνιδιάστηκαν!

Η άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού, να «καρατομήσει» τους δύο στενούς του συνεργάτες αιφνιδίασε την Αντιπολίτευση, η οποία εδώ και μέρες είχε αναγάγει σε μείζον  θέμα την απόπειρα «παγίδευσης» του κ. Ανδρουλάκη με κακόβουλο λογισμικό και σχεδίαζε την κατάθεση πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή. 

Αλλά και η χθεσινή ανακοίνωση – αποδοχή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο αίτημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση, «αφόπλισε» την Αντιπολίτευση και σε αυτό το σκέλος, δείχνοντας παράλληλα ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και υπερασπίζεται τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση συναινεί και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καλώντας ωστόσο να παραστεί προσωπικά και ο Ν. Ανδρουλάκης, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα και οι οποίες δεν αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία. 

Δεν ανταποκρίθηκε…

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι μόλις ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός για την περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης (παρακολούθησης) κατόπιν και εγκρίσεως της εισαγγελικής αρχής για τον κ. Ανδρουλάκη η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά αυτός επέλεξε να μην ανταποκριθεί. 

Βεβαίως υπάρχει η αρχή της εμπιστευτικότητας, όμως από τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δημοσιοποίησε ότι αυτόν αφορά η υπόθεση για την οποία αποπέμφθηκε ο Διοικητής ΕΥΠ, θα πρέπει είτε η Κυβέρνηση, είτε ο ίδιος να δημοσιοποιήσουν και το λόγο για τον οποίο η Εισαγγελική Αρχή έδωσε την έγκρισή της για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του, ο οποίος ασφαλώς και πρέπει να είναι πολύ σοβαρός και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να έχει πάρει «φωτιά» το πολιτικό σκηνικό, χωρίς να γίνει γνωστό το αίτιό της. 

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ανέβασαν τους αντιπολιτευτικούς τόνους και ζητούν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (αίτημα που ήδη έχει δηλώσει ότι θα κάνει δεκτό η Κυβέρνηση), ενώ ορισμένα προχωρούν ακόμη παραπέρα ζητώντας την παραίτηση της Κυβέρνησης και την προκήρυξη άμεσα εκλογών, σε μια προφανή απόπειρα να εκμεταλλευτούν τον πρόσκαιρο θόρυβο. 

Τις επόμενες ημέρες και μόλις κατακαθίσει ο θόρυβος, θα μπορέσει να υπάρξει νηφάλια εκτίμηση των πραγματικών γεγονότων και των επιπτώσεών της στην πολιτική ζωή της χώρας και γενικά στη λειτουργία των θεσμών της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more