Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Κρείττον το σιγάν κ. Γιαννακάκη !

 


Σφοδρή επίθεση Γ. Καρασμάνη στον Βεροιώτη αγροτοσυνδικαλιστή

 


 

Ο ίδιος είναι Α. γραμματέας αγροτικού της ΝΔ

 

 

Εντύπωση και σχόλια έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Καρασμάνη, που απάντησε στον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων και τομεάρχη της ΝΔ στο αγροτικό, Χρήστου Γιαννακάκη. Αιτία της λεκτικής έκρηξης του πρώην Υπουργού, οι  κατηγορίες Γιαννακάκη για άστοχη κριτική στη σιωπή της «Διεπαγγελματικής»  κι ότι αγνοεί την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στο χώρο των ροδακίνων. Μάλιστα η ανακοίνωση έχει κάποια  κομμάτια πολύ σκληρά απέναντι στον αγροτοσυνδικαλιστή. Διαβάστε την ανακοίνωση και βγάλτε τα συμπεράσματα σας:

 

              Απαντώντας στη δήλωση του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων, Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστου Γιαννακάκη, από το γραφείο του βουλευτή Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Καρασμάνη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

  

       «Κρείττον του λαλείν το σιγάν», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, που σημαίνει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να σιωπάς, από το να μιλάς για να καλύψεις σφάλματα ή παραλείψεις. Στην περίπτωση, μάλιστα, του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων, Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστου Γιαννακάκη, το αρχαίο αυτό ρητό ταιριάζει απόλυτα.

 

        Ο κ. Γιαννακάκης είναι πρόεδρος μιάς «Διεπαγγελματικής» Οργάνωσης τυπικά ανύπαρκτης, αφού, έχει μεν συσταθεί – και μάλιστα δύο φορές με τυμπανοκρουσίες, τόσο το 2017 όσο και το 2020, αλλά ουσιαστικά παραμένει, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, στα χαρτιά. «Λειτουργώντας», άκουσον-άκουσον, με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας (!), καθώς εδώ και δύο χρόνια, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την έχουν αναγνωρίσει ως Διεπαγγελματική, με βάση τα κριτήρια του κοινοτικού κανονισμού 1308/13 (σ.σ. που προβλέπει την αναγνώριση το πολύ εντός 4 μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης).

 

Γιατί άραγε; Μήπως δεν πληροί τα κριτήρια του κοινοτικού κανονισμού; Ή μήπως δεν καλύπτει ούτε εκείνα τα ελάχιστα εθνικά όρια (15% αντιπροσωπευτικότητα), που θεσπίστηκαν πρόσφατα; ‘Η μήπως – το κυριότερο – επειδή θα πρέπει, σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις, να δημοσιεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα στατιστικά στοιχεία για τα συμβόλαια αγοραπωλησιών μεταξύ αγροτών και μεταποιητικών βιομηχανιών (τιμές, ποσότητες, αριθμός συμβολαίων), τις τιμές των προϊόντων στην αγορά, το κόστος παραγωγής και την πορεία των εξαγωγών; Φαίνεται πως κάποιοι – όχι φυσικά από την πλευρά των αγροτών – δεν επιθυμούν τα στοιχεία αυτά να έρχονται στη δημοσιότητα, γιατί τότε θα αποκαλυπτόταν το αίσχος, που συμβαίνει φέτος με τα συμπύρηνα ροδάκινα.

 

Ο κ. Γιαννακάκης προεδρεύει μιάς όχι απόλυτα αντιπροσωπευτικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση – θα λέγαμε μάλλον… ¨λειψής¨ αντιπροσώπευσης - που πέραν της τυπικής ανυπαρξίας της, τις τελευταίες εβδομάδες, που έχει κορυφωθεί η επίθεση μιας μερίδας βιομηχανιών μεταποίησης ροδακίνων στο εισόδημα των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών, έχει αποδειχθεί και στην πράξη ανύπαρκτη. Γιατί, μπορεί τον περασμένο Απρίλιο να έδινε «συστάσεις» και «συμβουλές» στους ροδακινοπαραγωγούς  πώς να κλαδεύουν, να ποτίζουν και πώς να αραιώνουν τους καρπούς των δέντρων τους,  αλλά τώρα που καταστρατηγούνται στην πράξη οι τιμές που εξήγγειλε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (μέλος της Διεπαγγελματικής) τον περασμένο Δεκέμβριο και  κινδυνεύει άμεσα το εισόδημά τους, κάνει κυριολεκτικά την πάπια !

 

       Και έφθασε μάλιστα ο πρόεδρός της, ο κ. Γιαννακάκης, να κατηγορεί τον βουλευτή Πέλλας και πρώην υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, για άστοχη κριτική στη σιωπή της «Διεπαγγελματικής»  κι ότι αγνοεί την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στο χώρο των ροδακίνων.

 

       Ποιος, ο κ. Γιαννακάκης ! Που μας λέει τώρα ότι δεν μπορεί η «Διεπαγγελματική» του να ανακατευτεί στο θέμα των τιμών, αφού όπως ψελλίζει δεν έχουν θεσμική δύναμη και δεν είναι κυβέρνηση. Ο κ. Γιαννακάκης, ο άτυπος μυστικό-σύμβουλος των τριών προηγούμενων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτός που το 2017 μετέτρεψε τη «Διεπαγγελματική» του σε παραμάγαζο του ΕΛΓΑ, στο να μαζέψουν και να «διαχειριστούν» οι συνεταιρισμοί τις δηλώσεις αποζημίωσης των αγροτών από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις, καταργώντας στην πράξη το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ και διαχειριζόμενος κατά το δοκούν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις, σε ένα πρωτοφανές αλισβερίσι συναλλαγής. Εάν έχουν απορίες κάποιοι, ας ρωτήσουν τους ίδιους τους ροδακινοπαραγωγούς τι σόι αποζημιώσεις πήραν τότε και θα καταλάβουν. Όλως …κατά τύχη σήμερα ο κ. Γιαννακάκης έχει διοριστεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ.

 

        Αυτός, που ως μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ απέκλεισε μέχρι τώρα δεκάδες ροδακινοπαραγωγούς  από το να πάρουν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν το 2020 οι καλλιέργειές τους, με το αιτιολογικό ότι καθυστέρησαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Μόνο που οι ζημιές έγιναν στη διάρκεια του lockdown, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί θα έπρεπε – κατά τον κ. Γιαννακάκη – να τρέξουν να ρίξουν σε ένα χαρτόκουτο μια προσωρινή χειρόγραφη δήλωση. Και αυτό μπορούσαν να το κάνουν, μόνον όσοι είχαν ενημερωθεί από το διαδίκτυο! Μόνον που ο κ. Γιαννακάκης παρέβλεψε ότι δεν ήταν όλοι οι αγρότες σε όλα τα χωριά εξοικειωμένοι με το ιντερνέτ.

 

          Είναι αυτός, που στην πρόσφατη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έβγαλε άχνα για τη μη υιοθέτηση της συνδεδεμένης με την παραγωγή επιτραπέζιου ροδακίνου κοινοτικής ενίσχυσης. Αυτός, που ούτε μίλησε, ούτε λάλησε, όταν πήγαν στράφι οι κοινοτικές ενισχύσεις 6 εκατ. ευρώ για τη χυμοποίηση ροδακίνου και επιστράφηκαν στα κοινοτικά Ταμεία. Αυτός, που δεν είπε κουβέντα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση απεμπόλησε τα 27, από τα 60 εκατ. ευρώ συνολικά, από τον «φάκελο Καρασμάνη» για την κοινοτική αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών για το ρώσικο εμπάργκο.

 

           Είναι ο ίδιος άνθρωπος που – όντας άτυπος μυστικό-σύμβουλος του τότε υπουργού – διαβεβαίωνε τους ροδακινοπαραγωγούς από το βήμα του Φεστιβάλ Ροδακίνου το 2017, ότι θα αποζημιώνονταν με κοινοτικές στρεμματικές ενισχύσεις για την απώλεια εισοδήματος από το εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, με το φάκελο που θα συνέτασσε και θα έδινε στο υπουργείο. Την τύχη αυτού του φακέλου την γνωρίζουν ακόμα και οι πέτρες ! Απορρίφθηκε …μετ’ επαίνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ροδακινοπαραγωγοί δεν πήραν ούτε λεπτό του ευρώ.

 

      Πέραν του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ, ο κ. Γιαννακάκης μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο  της κονσερβοποιίας μεταποίησης ροδακίνων Venus Growers. Παραμένει πρόεδρος της Κοινοπραξίας συνεταιριστικών οργανώσεων παραγωγών Ημαθίας αλλά και κάτοχος και άλλων πόστων που ίδιος ξέρει. Είναι αναπληρωτής γραμματέας αγροτικών φορέων της Ν.Δ. και από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο «κολλητός» της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας. Αυτός, λοιπόν,  ο άνθρωπος ψελλίζει τώρα - που κάποιες βιομηχανίες καταστρατηγούν στην πράξη τις τιμές που οι ίδιες είχαν εξαγγείλει - ότι  δεν έχει καμία δύναμη και κανένα ρόλο για την προστασία του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών. Εύγε του !

 

         Όπως ...φυσικά δεν έχουν καμία δύναμη και κανένα ρόλο, όσοι μαζί με τον κ. Γιαννακάκη ποιούν σήμερα την νήσσα μπροστά στην καταλήστευση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών και στον ευτελισμό του προϊόντος τους. Αλλά είναι λαλίστατοι, όταν επιχειρούν να σπιλώσουν τον Γιώργο Καρασμάνη που αποδεδειγμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει ταχθεί πάντα στο πλευρό των ροδακινοπαραγωγών και έχει αφιερώσει την πολιτική και κοινωνική του δραστηριότητα στην προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους, του μόχθου τους και του προϊόντος τους.Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε το περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής του βουλευτή της Π.Ε. Πέλλας κ.  Γιώργου Καρασμάνη, όπου έκανε εκτενή αναφορά στην «Διεπαγγελματική» Οργάνωση Πυρηνοκάρπων  επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο συμπύρηνο ροδάκινο, οι οποίες βέβαια δεν της αναλογούν. 

Από το κείμενο της επιστολής καθίσταται προφανές ότι ο κ. Καρασμάνης αγνοεί σημαντικά στοιχεία όσον αφορά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των «Διεπαγγελτικών» και θα είχε αποφύγει το ατόπημα της άστοχης και άδικης  κριτικής, εάν έστω και μία φορά συμμετείχε ο ίδιος σε συναντήσεις της «Διεπαγγελματικής» -αν και κατ΄επανάληψη είχε προσκληθεί- ή εάν ζητούσε έστω και μία φορά ενημέρωση από την Διοίκησή της.

Επειδή κάνει αναφορά στον Εθνικό ιδρυτικό νόμο των «Διεπαγγελματικών» και στην Ενωσιακή Νομοθεσία και επειδή προσπαθεί να χρεώσει- ανεπιτυχώς - πολιτικές ευθύνες στην «Διεπαγγελματική»  για την κρίση του συμπυρήνου ροδακίνου ΠΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΝΗΚΟΥΝ αναφέρουμε τα εξής :

1)  Η «Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων– ροδάκινων και νεκταρινιών» είναι Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ και διαθέτει ΑΦΜ εδώ και δύο χρόνια περίπου. Άρα λειτουργεί νόμιμα σύμφωνα με τον Αστικό Νόμο . 

2) Στην εν λόγω «Διεπαγγελματική» συμμετέχουν κατά 50 % οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και κατά 50% οι Βιομηχανίες και οι Εξαγωγικές Επιχειρήσεις ( Ε.Κ.Ε. και Σ.Ε.Β.Ε. ) και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα όργανα διοίκησης απαιτούν πλειοψηφία του 80 %  των μελών των οργάνων Διοίκησης και σε ορισμένες περιπτώσεις του 100% . Άρα μονομερώς , οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, δεν μπορούν να αποφασίσουν ούτε βέβαια και οι Βιομηχανίες . 

Μάλιστα σε άλλες «Διεπαγγελματικές» οργανώσεις ορίζεται απόλυτη ομοφωνία ήτοι 100% , στην λήψη όλων των αποφάσεων.

3) Εδώ και δύο χρόνια έχει υποβάλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αίτημα  αναγνώρισης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε. 1308/13  καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 2745 / 30 28012 / ΦΕΚ Β αριθμός 4761 / 24 – 12 – 19. Αλλά δυστυχώς και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων που προβλέπουν απάντηση εντός τεσσάρων μηνών , δεν έχουμε ακόμη καμιά θετική ή αρνητική απάντηση για να προβούμε στις νόμιμες ενέργειες - παρά τις όποιες παρεμβάσεις μας .

4) Η μη αποδοχή ακόμη της αίτησής μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθιστά ανενεργές τις δυνατότητες να παρεμβαίνουμε στα πλαίσια που ορίζει η Ευρωπαϊκή  και Εθνική νομοθεσία των «Διεπαγγελματικών» , με αποτέλεσμα να λειτουργούμε νόμιμα μεν , αλλά ως μία απλή Αστική εταιρεία.

5) Να του θυμίσουμε επίσης τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1308 / 13 άρθρο 210 παράγραφος τέσσερα εδάφιο δ , σε συνάρτηση με το άρθρο 159 παράγραφος 3 δ εδάφιο ΙΙ, όπου ορίζεται ξεκάθαρα ότι οι   «Διεπαγγελματικές»              ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ  ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ  ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ  ΣΥΝΕΠΑΓΟΝΤΑΙ  ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΙΜΩΝ .

6) Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Συνεταιριστικές Βιομηχανίες,  μέλη της «Διεπαγγελματικής»,  στήριξαν και στηρίζουν την εξαγγελία της τιμής των 0,33 έως 0,35 € το κιλό.

7) Η  Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών  (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)   στην οποία μετέχουν επίσης ως μέλη, οι Συνεταιρισμοί της   «Διεπαγγελματικής», πήρε ξεκάθαρη δημόσια θέση στο πρόβλημα που υπάρχει και  θα κάνει πάλι την παρέμβασή της  με συγκεκριμένες  προτάσεις  για να μην επαναληφθεί ξανά το φαινόμενο των αυθαιρεσιών που  σήμερα ζούμε, όπως επίσης  θα εισηγηθεί στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα ανοίξει  τους επόμενους μήνες  να  γίνει   ένταξη  αρκετών στρεμμάτων και ποικιλιών συμπυρήνων  ροδακίνων . 

8) Επίσης να του θυμίσουμε ότι εμείς ως «Διεπαγγελματική»  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΓΙΑ   ΝΑ   ΕΧΟΥΜΕ  ΤΗΝ    ΘΕΣΜΙΚΗ    ΔΥΝΑΜΗ   ΝΑ   ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ   τις οικονομικές μας επιδιώξεις στην ιδιωτική βιομηχανία.         Και είναι  παράλογο,  αν όχι σκόπιμο,  να μας  επιρρίπτει ευθύνες όπως αναγράφει στο κείμενο της επιστολής του , « για την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση».  Αλλά ακόμη και εάν την είχαμε και μία Επιχείρηση ή Συνεταιρισμός διαφωνούσε με τις αποφάσεις της «Διεπαγγελματικής», τότε πολύ απλά θα αποχωρούσε από την Αστική Εταιρεία και δεν θα  είχε καμία δέσμευση . 

9) Θα ήταν  επίσης άδικο να μην  αναφέρουμε ότι  η «Διεπαγγελματική» οργάνωση ήταν αυτή που σε στενή  συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και βουλευτές, κατόρθωσε να συμβάλλει στην λύση σοβαρών προβλημάτων όπως την τροποποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης και την είσοδο στην χώρα  εργατικού δυναμικού κατά την υγειονομική κρίση του κορονοϊού , την μείωση των φορολογικού συντελεστή  κατά  50%  για τους  κατά  κύριο επάγγελμα αγρότες ,στην χορήγηση διαφόρων αποζημιώσεων και στηρίξεων λόγω θεομηνιών και πολλών άλλων θεμάτων στα πλαίσια της Αστικής της λειτουργίας ,  που είναι άγνωστα στον αγροτικό κόσμο  . 


       Κλείνοντας θα θέλαμε να του θυμίσουμε  ότι  είναι κυβερνητικός βουλευτής άρα έχει την δύναμη  να συμβάλλει στο να δοθούν λύσεις και να μην αρκείται μόνο σε  δελτία τύπου, ότι ουδέποτε συμμετείχε ο ίδιος  σε συναντήσεις  της «Διεπαγγελματικής» αν και προσκλήθηκε,  ότι  ουδέποτε ζήτησε ενημέρωση από την Διοίκησή  της όπως έκαναν όλοι οι άλλοι βουλευτές ανεξαρτήτως  πολιτικών κομμάτων και ότι ουδέποτε  προθυμοποιήθηκε να την  στηρίξει και να την  βοηθήσει για να έχει τώρα το δικαίωμα να την κρίνει έστω και αδίκως .  Και όπως κλείνει και ο ίδιος την επιστολή του « αλλά ποτέ δεν είναι αργά .  Ακόμη και τώρα» .


ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΕΔΟΠ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more