Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

Στα ύψη η τιμή του ηλεκτρικού τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ και άλλων προμηθευτών


• Πακέτο μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ετοιμάζει η Κυβέρνηση


REYMA XRHMATA 1

• Το κόστος της ενέργειας θα παραμείνει, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ήδη για τον Σεπτέμβριο οι προμηθευτές ρεύματος ανακοίνωσαν σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια, οι οποίες… εκτοξεύουν τους λογαριασμούς, με τις αντοχές των πολιτών να εξαντλούνται, αναγκάζοντας πολλούς απ’ αυτούς να εμφανίζονται ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Απαιτείται λοιπόν από πλευράς της Κυβέρνησης η λήψη νέων γενναίων μέτρων για την ανακούφιση των πληττόμενων από αυτό τον «ορυμαγδό» και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το οικονομικό επιτελείο, το οποίο ετοιμάζει δύο γενναία πακέτα στήριξης. Το πρώτο εστιάζει στην ενέργεια και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ραγδαία αύξηση της τιμής της. Το δεύτερο πακέτο αφορά στην επόμενη χρονιά και περιλαμβάνει παρεμβάσεις με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Τιμές στα… ύψη!

Επιβεβαιώνονται οι απαισιόδοξες προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Σεπτέμβριος που πλησιάζει θα είναι χειρότερος από το καλοκαίρι όσον αφορά στο ενεργειακό πεδίο. 

Πιο συγκεκριμένα, σημαντικές αυξήσεις εντοπίζονται στα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος για τον επόμενο μήνα που ανακοινώνουν οι προμηθευτές και το ενδιαφέρον όλων στρέφεται πλέον στο ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση για τον  Σεπτέμβριο με στόχο τη διατήρηση των τελικών τιμών καταναλωτή κοντά στο επίπεδο του Αυγούστου.

Οι τιμές που δόθηκαν ενδεικτικά από προμηθευτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι οι εξής: ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα. Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20%. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα. Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ προβλέπεται επιστροφή τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα. NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8 - 5 ευρώ το μήνα. Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4 - 4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο ήταν χθες σε υψηλά επίπεδα (377,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα) παρά τη μειωμένη ζήτηση και την αυξημένη (20,9%) συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα. 

Απλήρωτοι λογαριασμοί

Η πολύμηνη και χωρίς διαφαινόμενο χρονικό ορίζοντα ενεργειακή κρίση έχει εξαντλήσει τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές ακόμη και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις, που αυτό τον μήνα έφτασαν στα 337 ευρώ η μεγαβατώρα, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος και οι ανεξόφλητες οφειλές προς τις εταιρείες προμήθειας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», υποχρεώνοντας τη ΡΑΕ να επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς και νέων «κανονιών», ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών διογκώνει συνεχώς το κόστος των κοινωνικών μέτρων στήριξης, φέρνοντας το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Μέσα σε ένα χρόνο οι διακανονισμοί έχουν υπερδιπλασιαστεί και σε απόλυτα ποσά έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί, λόγω των υψηλών τιμών, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους παρόχους με βάση τους υπολογισμούς της ΡΑΕ ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Πακέτα στήριξης

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις εξετάζονται ήδη από την Κυβέρνηση με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ήδη έτοιμο τον κατάλογο με συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα, τα οποία θα εξαγγελθούν από το βήμα της ΔΕΘ και θα καλύψουν δύο περιόδους, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Πρώτο Θέμα».

Αφενός θα αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και θα πρόκειται κυρίως για μέτρα στήριξης των εισοδημάτων από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια γενικότερα. Και αφετέρου στο 2023, όπου θα έχουν περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Το βάρος στην ενέργεια

Όσον αφορά στο «μέτωπο» της ενέργειας, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τη διακύμανση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, προκειμένου να διαπιστώσει το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται. Μπορεί ο «κουμπαράς» να… αβγατίζει από τα υπερέσοδα στον προϋπολογισμό τον Ιούλιο και τις τουριστικές εισπράξεις, ωστόσο οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια αφαιρούν σημαντικό τμήμα του.

Όπως συζητείται στο οικονομικό επιτελείο, στο πρώτο πακέτο στήριξης μπορεί να περιληφθούν μία νέα επιταγή ακρίβειας προς τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά, το Fuel Pass-3 για τους μήνες Οκτώβριο - Δεκέμβριο, ανάλογα φυσικά και με το πώς θα κινηθούν οι τιμές της βενζίνης, τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς της ενέργειας. Όσον αφορά στο επόμενο έτος, επιδιώκεται να προχωρήσουν η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και κοστίζει περίπου 470 εκατ. ευρώ, η αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ και κάποιες αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more