Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Προς νέα σχολική χρονιά χωρίς μάσκες και διαγνωστικά τεστ!

 


- Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό

• Τι θα ισχύει σε περίπτωση κρούσματος

SXOLEIO MATHTES PLATES

Για μια κανονική έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προετοιμάζεται η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, καθώς, από τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία στις 12 Σεπτεμβρίου χωρίς περιοριστικά μέτρα. 

Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες, η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή χωρίς μάσκες και διαγνωστικούς ελέγχους!

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, εξηγώντας μέσα από την πρωινή εκπομπή του OPEN ότι «η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέσα, γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

Όσον αφορά για το πρωτόκολλο που θα ισχύει σημείωσε ότι «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου, γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Σε περίπτωση κρούσματος

Βέβαια, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορωνοϊού στη μαθητική κοινότητα, όπως ανέφερε η Υπουργός «η Πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει, που είναι καραντίνα πέντε ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία».

Και διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τους ειδικούς, τον ΕΟΔΥ, καθώς είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό»!

Σε φάση αποκλιμάκωσης 

Αλλά και οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι δεν χρειάζεται η λήψη περιοριστικών μέτρων στα σχολεία, 

Εφόσον η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται στη φάση της αποκλιμάκωση της πανδημίας.

«Η πανδημία είναι στην τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα αποκλιμάκωσης. Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας, θα μπούμε στα σχολεία χωρίς σοβαρά προβλήματα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν και αναμένεται έξαρση του κορωνοϊού μέσα στον χειμώνα «καθώς είναι ένας αναπνευστικός ιός, δεν υπάρχει μετά το ‘Όμικρον’ κάποιο στέλεχος που να έχει προκύψει».

Η επικαιροποίηση των εμβολίων θα συμβάλει στη γενικότερη προστασία του πληθυσμού και ενός νέου στελέχους που ενδεχομένως να προκύψει τον χειμώνα.

Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το άνοιγμα μπορεί να γίνει χωρίς μάσκες.

«Ωστόσο – σημείωσε - πρέπει να υπάρχει ένας αστερίσκος. Αν ένας εκπαιδευτικός ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δεν του απαγορεύει κανείς να φοράει. Αν σε μια περιοχή της χώρας υπάρχει τοπική έξαρση, θα μπορούσε κανείς να συστήσει να υπάρχουν μάσκες. Θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα».

Για τον εμβολιασμό

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει την τέταρτη δόση μπορούν να κάνουν άφοβα και το επικαιροποιημένο εμβόλιο όταν αυτό γίνει διαθέσιμο.

«Η τέταρτη δόση δεν έχει παρενέργειες και αντικειμενικά, ειδικά για όσους είναι άνω των 50, μειώνει την θνητότητα. Η θνητότητα που έχουμε ερμηνεύεται από τον υπέργηρο πληθυσμό που έχει η Ελλάδα και ότι αυτοί οι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι, δεν εμβολιάζονται και δεν επικαιροποιούν τις δόσεις των εμβολίων».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, και οι έγκυες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, «διότι αν κολλήσει, κινδυνεύει και η ίδια και το έμβρυο. Είναι υποχρεωτικό για τις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο, είναι λάθος να μη γίνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more