Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί μεγαλύτερο ποσοστό, ωστόσο κανένας, παρά μόνο ο ελληνικός λαός ορίζει τους πρωθυπουργούς, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας για τη θέση Ανδρουλάκη

Όχι σε κυβέρνηση ανοχής ή μειοψηφίας αλλά και όχι σε τρικομματική συγκυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επέμεινε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτιά στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική για να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής – κεντροαριστερής συνεργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε δεύτερες κάλπες αν δεν τελεσφορήσει αυτός ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το αν οι κόκκινες γραμμές του Νίκου Ανδρουλάκη εμποδίζουν το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, απάντησε πως «στο μυαλό μας ένας στόχος υπάρχει. Να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για προοδευτική κυβέρνηση με πλατιά λαϊκή νομιμοποίηση»

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για προοδευτική κυβέρνηση. Δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως δεν θα εμποδίσει τον κ. Ανδρουλάκη να έχει τους δικούς του στόχους για την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ωστόσο επανέλαβε ότι στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποφυγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης μέσα από μια προοδευτική κυβερνητική συνεργασία.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί μεγαλύτερο ποσοστό, ωστόσο κανένας, παρά μόνο ο ελληνικός λαός ορίζει τους πρωθυπουργούς. Κανένας δεν βγάζει τους πρωθυπουργούς από την πόρτα ή τα παράθυρα, είπε ο κ. Τσίπρας με νόημα.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ουσιαστικά δεν θα δεχτεί το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ανδρουλάκης να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ λέγοντας σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στη ΔΕΘ ότι «δε νομίζω ότι θα συνεργαστεί ο θύτης με το θύμα. Δεν πιστεύω ότι ο ωτακουστής θα συνεργαστεί με αυτόν που άκουγε». Δεν θα είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, είναι απερχόμενος εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όχι κυβέρνηση ανοχής ή μειοψηφίας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε κατηγορηματικά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης ανοχής ή μειοψηφίας καθώς και τρικομματικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο.

Επιδιώκουμε να είμαστε το πρώτο κόμμα για να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας και καταθέσαμε σαφές πρόγραμμα. Όσο μεγαλύτερη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο εφικτό θα είναι αυτό το πολιτικό σχέδιο και δεν θα χρειάζεται να πάμε σε ανοχές και κυβέρνηση μειοψηφίας είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως αν αυτό δεν το πετύχουμε τότε ο λαός θα επιλέξει. Θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στόχος μας είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό καθώς όπως εκτίμησε αυτό που βαραίνει στη συνείδηση των πολιτών είναι τι θα του ξημερώσει την επόμενη μέρα. Αν κερδίσει τις εκλογές ο Μητσοτάκης ξέρει ότι θα είναι συνέχεια αυτού που συμβαίνει σήμερα, ενώ αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι θα κάνει το παν για να επαναφέρει τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. «Καθαρή και κρυστάλινη η θέση που εκφράζω» ανέφερε.

Κεντροδεξιά ή Κεντροαριστερά – Όχι σύγκλιση των δύο πόλων

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας τρικομματικής, σημείωσε ότι αυτό πράγματι θα ήταν τερατογένεση όπως ήταν τερατοεγένεση το 2012 που οδήγησε στη συρρίκνωση ΠΑΣΟΚ. Όλες οι συγκλίσεις έχουν έναν άξονα, είτε κεντροδεξιά είτε κεντροαριστέρα είπε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι μόνο σε έκτακτες ανέγκες μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των δύο πόλων, υπονοώντας το θέμα του πολέμου.

«Δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών από το δοκιμαστικό σωλήνα και παρακάμερες συμφερόντων. Δεν μας αφορούν σενάρια συγκυβέρνησης με τον κ. Μητσοτάκη».

Ηθικό και όχι μόνο αριθμητικό το ζήτημα

Ερωτηθείς εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ανοχής από τον ίδιο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά από τη ΝΔ, υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο αριθμητικό αλλά το ζήτημα είναι και ηθικό και επέμεινε απορρίπτοντας το σενάριο αυτό σε πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ο΄τι η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος θα είναι πραγματικότητα και θα ανοίξει ο δρόμος με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιβεβαίωσε το αδιέξοδό του

Ως προς την πρόσκληση Μητσοτάκη πως μόνο με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξανάλλαζε τον εκλογικό νόμο ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κωλοτούμπας αλλά άμα θέλει ο Τσίπρας να την κάνουμε μαζί την κωλοτούμπα. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το αδιέξοδό του ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός. Δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο.

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου (σ.σ. την ψήφιση της απλής αναλογικής) δεν την κάναμε προσβλέποντας σε σκοπιμότητες μετά από χρόνια το 2022-2023. Στόχος μας ήταν η χώρα να γίνει μια ευρωπαική δημοκρατία για να κυβερνιέται με κυβερνήσεις πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήσ