Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ο κ. Στάμκος και η Δημοτική Αρχή δεν είναι σε θέση να αναβαθμίσουν τον θεσμό της Εμποροπανήγυρης Γιαννιτσών

 


Από το γραφείο τύπου του συνδυασμού του κ Στάθη Φουντουκίδη λάβαμε το ακόλουθο δελτίο τύπου.

 


Με το τέλος της φετινής Εμποροπανήγυρης οι σκέψεις μας για τον πάλαι ποτέ σημαντικό εμπορικό και ψυχαγωγικό θεσμό της πόλης μας, που την έκανε γνωστή στο πανελλήνιο, δυστυχώς μας οδηγούν σε μια οδυνηρή διαπίστωση και ταυτόχρονα σε απογοήτευση, που συνίσταται στο γεγονός ότι η Δημοτική μας Αρχή και σε αυτό το πεδίο υστερεί και δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ακόμη, παρά το ότι έχουν δρομολογηθεί προ πολλού οι εξελίξεις, ότι στην πορεία οι θεσμοί για να παραμείνουν επίκαιροι και χρήσιμοι, πρέπει να ανανεώνονται, να εμπλουτίζονται, να επικαιροποιούνται, να εκσυγχρονίζονται.

Από την πανήγυρη του παρελθόντος, την οποία περίμεναν οι περισσότεροι, για να αγοράσουν ρούχα, παιχνίδια, οικιακό εξοπλισμό, με χρήματα, που έμπαιναν στην τοπική αγορά από τις καλοκαιρινές αγροτικές καλλιέργειες, φτάσαμε σε μια πανήγυρη που εμπορικά έχει πια μηδενικό ενδιαφέρον, μια που τα πάντα όσα προσφέρονται ως εμπορεύματα, βρίσκονται πλέον παντού και σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ ψυχαγωγικά αν κάποιοι μπορούν ακόμη να χαίρονται είναι τα μικρά παιδιά, με κάποια, ελάχιστα παιχνίδια.

Η ζωοπανήγυρη εξέλιπε πια οριστικά, άλλωστε είναι τόσοι οι περιορισμοί για τις μετακινήσεις και για τον συγχρωτισμό των ζώων από διαφορετικές εκτροφές μεταξύ τους, που μια τέτοια συνάντηση είναι αδύνατη.

Η φθορά από τον χρόνο και από τις συνθήκες, που μεταβλήθηκαν, θα ήταν αναπόφευκτη και δυστυχώς Δημοτική Αρχή την άφησε να επέλθει, σε βαθμό, που η Εμποροπανήγυρη πάει πια να ταυτιστεί με την συγκέντρωση βρωμιάς και ακαθαρσιών, με την ηχορύπανση, με την αγανάκτηση των περιοίκων και με μια γενική εικόνα άθλιας αισθητικής, με παραπήγματα, που εκτός της προσβλητικής για την αισθητική μας εικόνας, είναι και επικίνδυνα. Η εγκατάλειψη άλλωστε αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή και πρακτική της Δημοτικής Αρχής και εκτείνεται στο σύνολο των ενεργειών της ή μάλλον των παραλείψεων της.

Η πανήγυρη των Γιαννιτσών για να συνεχίσει να υπάρχει, πριν εκφυλιστεί οριστικά αλλά και κυρίως για να είναι χρήσιμη για την τοπική  κοινωνία και οικονομία πρέπει να συμβαδίσει με τα ζητήματα των καιρών.

Ενδεικτικά θα πρέπει, κρατώντας αυτά που θα αξιολογήσουμε ότι πρέπει να διατηρηθούν:

-Να προχωρήσουμε σε καλή οργάνωση και σε νέα αισθητική των stands. Να τοποθετηθούν κομψές και λειτουργικές κατασκευές, που θα μπορούν εύκολα στην συνέχεια να αφαιρεθούν, δίχως μεγάλο κόστος.

- Στον χώρο φυσικά που θα πραγματοποιείται η εμποροπανήγυρη, πρέπει να υπάρχει επαρκής αριθμός τουαλετών και προσωπικό που τακτικά θα τις καθαρίζει. Δεν είμαστε τριτοκοσμική χώρα για να λειτουργούν οι δημόσιοι χώροι και οι οικοδομές ως τουαλέτες.

-Να οργανωθεί ο θεσμός με βλέμμα προς το μέλλον και τις νέες τεχνολογίες. Να προσελκύσει εκθέτες που θα παρουσιάσουν νέες τεχνολογίες (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα, εξοπλισμό μείωσης κατανάλωσης και κόστους ενέργειας, εφαρμογές για «έξυπνες πόλεις» κ.ο.κ.). Σε κάθε περίπτωση να εκτεθούν προϊόντα και υπηρεσίες αιχμής.

-Σκόπιμο θα ήταν επίσης, στα πλαίσια της εξωστρέφειας του Δήμου μας, κάθε χρόνο να τιμούμε έναν άλλο Δήμο, που θα εκθέτει τα τοπικά του προϊόντα. Αντίστοιχα στο μέλλον θα μας καλούν και αυτοί για να εκθέσουμε τα δικά μας, διοργανώνοντας συγχρόνως και πολιτιστικά δρώμενα με συλλόγους του Δήμου μας και του τιμώμενου Δήμου, που θα δίνουν ένα άρωμα πολιτισμού τις ημέρες αυτές.

Με τον τρόπο αυτό και άλλες προτάσεις που θα εισφέρουν στη διαβούλευση που πραγματοποιούμε οι σχετιζόμενοι φορείς, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, εκπρόσωποι των περίοικων (που επιτέλους πρέπει να ακουστούν), η Εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών θα αναβαθμιστεί, θα γίνει ανταγωνιστική, θα προσελκύσει περισσότερους και ποιοτικότερους εκθέτες και επισκέπτες και θα αλλάξει προς το καλύτερο το πρόσωπο του Δήμου μας.

Είναι φανερό ότι μετά από δώδεκα χρόνια η παρούσα δημοτική αρχή ούτε σκοπεύει, ούτε μπορεί να επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές, παρά τον αρκετό χρόνο που είχε στη διάθεσή της. Η μόνη «παρέμβαση» του κ. Στάμκου και της ομάδας του στην Εμποροπανήγυρη, μετά από δώδεκα χρόνια, ήταν η, με απευθείας ανάθεση,  προμήθεια και τοποθέτηση αψίδας κόστους 6.820,00 Ευρώ. Άραγε αν ήταν τόσο αναγκαία αυτή η δαπάνη, γιατί δεν διενεργήθηκε νωρίτερα μέσα στην δωδεκαετία;

Ας είναι η τελευταία χρονιά παρακμής της Εμποροπανήγυρης και της πόλης μας, υπό την προ πολλού παρηκμασμένη, αναχρονιστική και αδρανή δημοτική μας αρχή.

 

Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more