Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Γ. Οικονόμου:η Ελλάδα έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας.

 


Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου 

στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

 

Καλημέρα σας.

Τα οικονομικά δεδομένα για τη χώρα μας

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην οικονομία, μέσα στο περιβάλλον των πρωτόγνωρων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κρίσεων, παρουσιάζουν δύο όψεις. Από τη μια τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία μας έχει αποκτήσει πολύ γερά θεμέλια και καταγράφει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις, χάρη στο άρτια δομημένο εξαρχής σχέδιό μας και την επαγγελματική από την πλευρά της Κυβέρνησης υλοποίησή του. Και από την άλλη οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ροές και τις τιμές του φυσικού αερίου που δείχνουν να επιφυλάσσουν έναν  εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα σε όλη την Ευρώπη. Οι δύο αυτές παραπληρωματικές όψεις είναι η βασική αιτία που η Ελλάδα αντέχει και δεν έχει συνθλιβεί στις συμπληγάδες των τεράστιων διεθνών πιέσεων. Αντέχουμε γιατί μέσα από μια σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση  υπεραποδίδει η οικονομία μας. Ειδάλλως, μια χώρα σαν και εμάς, σε μεταμνημονιακή περίοδο, θα είχε γονατίσει.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στη  χώρα μας επισημαίνεται ότι: 

-Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, το 2021 ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας και η ανοδική πορεία τους συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2022, φτάνοντας τα 4,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν, ήδη, στο 86% των ξένων επενδύσεων του συνόλου του 2021.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν το 2021 ιστορικό ρεκόρ που ανήλθε στα 74,3 δισ. ευρώ, με την καλή πορεία τους να συνεχίζεται και στο πρώτο εξάμηνο του 2022, αφού ήδη έχουν ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ. Πλέον, οι εξαγωγές αποτελούν το 40% του Α.Ε.Π. της χώρας, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

-Στο σύνολο των επιχειρήσεων ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 203 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, που τότε ήταν 153 δισ. ευρώ.

-Το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 12,1% τον Ιούνιο. Οι απασχολούμενοι συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, φτάνοντας πλέον τα 4,2 εκατ. (η υψηλότερη ένδειξη από το Φεβρουάριο του 2011).

-Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

-Και βέβαια -όπως είναι σε όλους γνωστό- ο τουρισμός επέστρεψε πολύ δυναμικά και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και τα 5,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου.

Η πορεία αυτή μας δίνει τα όπλα για να αντέχουμε. Χωρίς τα χρήματα από την οικονομία, χωρίς τις επιδόσεις της πολιτικής μας, η χώρα δεν θα είχε ελπίδα. 

Σύννεφα στο διεθνή ορίζοντα προμηνύουν δύσκολο Χειμώνα

Την ίδια στιγμή το διεθνές περιβάλλον  σκεπάζεται από τα μαύρα σύννεφα, που προοιωνίζουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Η Ρωσία -όπως τόνισε ο  Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο- επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο. Οι τιμές του έχουν αυξηθεί κατά 1.000%, είναι δέκα φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει η κρίση, εκτινάσσοντας μαζί και το κόστος του ρεύματος, τροφοδοτώντας με τον τρόπο αυτό και πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις.

Για την εκτίμηση των προοπτικών που διαγράφονται και τη λήψη αποφάσεων αποφασίστηκε ήδη έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Επιτροπή «εργάζεται τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». 

Πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού για ευρωπαϊκή λύση

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο με επιστολές του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει  προτείνει εδώ και καιρό σειρά μέτρων, ανάμεσα στα οποία η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου.

Ανάμεσα στα άλλα:

- Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Μαρτίου, αναφερόταν στην «αυξανόμενη οικονομική απειλή που αφορά την χονδρική αγορά φυσικού αερίου», υπογράμμιζε πως «θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα, ώστε να αποτρέψουμε  επιπλέον κόστος στις ζωές των πολιτών  και στις οικονομίες των κρατών-μελών» και  ζητούσε κοινή παρέμβαση προτείνοντας έξι μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος.

- Την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός  και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου. Σημείωσε, μάλιστα, τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση: Μια πανάκριβη τιμή φυσικού αερίου να καθορίζει ουσιαστικά την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως αν αυτή παράγεται από το φυσικό αέριο ή από άλλες πολύ φθηνότερες πηγές.

– Λίγο αργότερα, 7 Απριλίου, στη συνάντησή του με την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στα άλλα τόνιζε: «Όλες οι επιλογές πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και, φυσικά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποσυνδέσουμε γρήγορα τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η Κυβέρνηση υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις

Σε εθνικό επίπεδο η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι και ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις, ώστε να ανακουφίσει σε ένα βαθμό την πίεση στην καθημερινότητα. Το είπε, το έκανε και εξακολουθεί να το κάνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η στήριξη προς την ελληνική κοινωνία το Σεπτέμβριο φτάνει το 1,9 δισ. ευρώ. Οι πόροι, όμως, δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η Πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική, η οποία αύξησε το δημόσιο πλούτο της χώρας. Συνεπώς, -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- τα μέτρα θα είναι μετρημένα και ζυγισμένα, έτσι ώστε  οι πρόσκαιρες ανάγκες να μην ναρκοθετήσουν τις εθνικές αναγκαιότητες. Σε κάθε περίπτωση απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η ανακούφιση των πολιτών στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ήδη -σύμφωνα  με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel- η Ελλάδα έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Για την υπόθεση των 38 στον Έβρο

Θέλω να υπογραμμίσω ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης,  καταθέτει  σήμερα στις 12 στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με στοιχεία που αφορούν τόσο την είσοδο των 38 μεταναστών από τον Έβρο τον Δεκαπενταύγουστο, όσο και τις αναφορές για το νεκρό παιδί. Σχετική ενημέρωση έγινε και χθες στη Βουλή. Και αυτό διότι από την ως τώρα έρευνα και ανάλυση των δεδομένων, προκύπτουν σημαντικές ανακολουθίες. Ανάμεσα στα άλλα -όπως ανέφερε ο Υπουργός στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής- εντοπίστηκαν τα παρακάτω στοιχεία, τα οποία τίθενται για διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη:

-Οι 38 έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την νησίδα, -το οποίο παρουσιάστηκε από βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι- το οποίο όπως οι ίδιοι λένε γυρίστηκε  στις 15 Αυγούστου. Όμως, όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, πέρασαν στις 14 Αυγούστου το πρωί στην ελληνική όχθη. Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι, ενώ είχαν φύγει.  Πώς έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος τυχαία τους έδωσε για να περάσουν απέναντι;  

-Στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας, τα οποία, όμως, δεν επιβεβαιώθηκαν κατά την εξέτασή τους από  ελληνικές υγειονομικές αρχές

-Τέλος, μεγάλα κενά, ασάφειες , αντιφάσεις, αλλά και πολλά παράλογα πράγματα  υπάρχουν και για τη συζήτηση περί απώλειας ζωής ενός παιδιού.

Μετά όλα αυτά, η διερεύνηση των γεγονότων από την ίδια τη Δικαιοσύνη καθίσταται επιτακτικά αναγκαία, καθώς εδώ και πάνω από μισό μήνα η χώρα μας διασύρεται στο εξωτερικό με παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν ότι οι μετανάστες παρέμεναν αβοήθητοι και ότι πέθανε ένα παιδί σε ελληνικό έδαφος, την ώρα που απώλεια ζωής επί ελληνικού εδάφους δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πηγή, από κανένα στοιχείο. Αποκαλυπτικό της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές του, κ. Κούλογλου και κ. Αρβανίτης, κατέθεσαν προς τη Ευρωπαϊκή  Επιτροπή ερώτηση με θέμα «Νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Νεκρή 5χρονη παραμένει άταφη». Κατέληγαν, μάλιστα με το ερώτημα «τι πρόκειται να κάνει η Ε.Ε για να διακοπεί η, κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, πρακτική των pushbacks στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, που συνεχίζεται παρά τη διεθνή κατακραυγή;».

Ενώ οι μετανάστες κατηγορούσαν τις τουρκικές Αρχές ότι εκείνες τους οδήγησαν στον Έβρο με τη βία,  ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσε την τουρκική προπαγάνδα και έστρεψε τα βέλη του εναντίον της χώρας μας. Και αυτό δεν είναι απλά ανεύθυνο. Είναι και είναι εθνικά επιζήμιο. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να δέχεται πλήγματα χωρίς να ευθύνεται. Το εθνικό κεφάλαιο είναι πολύτιμο και δεν πρέπει να σπαταλάται για μικροκομματικά παιχνίδια.

Για τον Προσωπικό Γιατρό

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα εγγραφής σε Προσωπικό Γιατρό για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Έτσι και με δεδομένο ότι για όλες τις άλλες Περιφέρειες έχει ανοίξει από την 1η Αυγούστου, η πλατφόρμα είναι πλέον διαθέσιμη για όλους τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά είτε από τον πολίτη, μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή τους προσωπικούς γιατρούς.

Σημειώνεται ότι οι  πολίτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προσωπικό γιατρό τους από όσους συμμετέχουν στο σύστημα και στην περιοχή όπου διαμένουν. Οι υπηρεσίες που θα έχουν θα είναι δωρεάν. Έτσι θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους, θα παίρνουν κατευθύνσεις, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας, χωρίς να πληρώνουν.

Επισημαίνεται ότι από σήμερα ξεκινάει και η δοκιμαστική φάση του συστήματος, καθώς οι πολίτες που ήδη έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό, μπορούν να τον επισκέπτονται και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών. Έως χθες είχαν εγγραφεί σε Προσωπικό Γιατρό περίπου 2.100.000 συμπολίτες μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more