Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

«Καίει» και τους Πελαιώτες η τιμή των καυσόξυλων

 ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ




Στα 150€ περίπου ο τόνος φέτος. Τμηματικά αγοράζουν αρκετοί καταναλωτές πλέον, ενώ στην τοπική αγορά παίζει το ρόλο της και η Βουλγαρία


Η τιμή των καυσόξυλων πραγματικά «καίει» φέτος και τους Ροδοπίτες, καθώς η αύξηση είναι μεγάλη, με τον τόνο να πουλιέται περίπου στα 150 ευρώ φέτος, ενώ πέρσι η τιμή είχε φτάσει έως 130 ευρώ. Αυτή η αύξηση οδηγεί πολλούς πολίτες της περιοχής μας να αγοράζουν «τμηματικά» την ποσότητα που επιθυμούν, ενώ φυσικά δεν λείπουν κι όσοι θα πάρουν μικρότερες ποσότητες από αυτές που συνήθιζαν, καθώς δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Ο χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος οικονομικά, καθώς το κόστος για να ζεσταθεί κάποιος αναμένεται δυσβάσταχτο, όποια θέρμανση κι αν επιλέξει.


Η Βουλγαρία παίζει το ρόλο της στην αγορά της Πέλλας
Το ρόλο της στην τοπική αγορά φαίνεται να παίζει και η γειτονική αγορά της Βουλγαρίας, σύμφωνα με επαγγελματίες. Η εφημερίδα μας μίλησε κάποιους που υποστηρίζουν  πως η τιμή είναι αυξημένη σε πέρσι αρκετά και χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «πέρσι δίναμε 80-90 ευρώ το κυβικό και τώρα η τιμή είναι στα 120-125».  Οι ίδιοι υποστήριζουν ότι σαφώς όλες οι τιμές στην ενέργεια έχουν αυξηθεί, όμως και ο παράγοντας Βουλγαρία έχει τη σημασία του. «Η εισαγωγή ξύλων πάνω από το 95% εδώ στη Πέλλα γίνεται από τη Βουλγαρία. Η τιμή αυξήθηκε από τη Βουλγαρία, οπότε ουσιαστικά η αύξηση της τιμής υπάρχει και εγχώρια» σημείωσαν.. 


«Τμηματικά» οι αγορές
Στο εάν οι Πελαιώτες έκαναν παραγγελίες καυσόξυλων για να ζεσταθούν τον χειμώνα, υπήρχε μια «σχετική κίνηση» στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά τώρα «υπάρχει μια διστακτικότητα και ίσως οι περισσότεροι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τα επιδόματα» δήλωσε.

Αρκετοί πάντως όπως παρατηρεί ο επαγγελματίας θα αγοράσουν λιγότερους τόνους φέτος, λόγω των τιμών. «Εάν κάποιος για παράδειγμα αγόραζε πέντε τόνους, ακόμα και να αγοράσει πέντε τόνους, θα τους πάρει τμηματικά» τόνισε. Ο ίδιος αναμένει να υπάρχουν παραγγελίες καυσόξυλων μέχρι και τον Απρίλιο, καθώς αρκετές παραγγελίες πρόκειται να είναι «τμηματικές» δηλαδή κάποιοι να προμηθευτούν τόνους μέσα στο φθινόπωρο και τους υπόλοιπους μέσα στην καρδιά του χειμώνα. 


Πλαφόν ανακοίνωσε ο Αδ. Γεωργιάδης
Τον μήνα αναφοράς για να ξεκινήσει η επιβολή του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στις τιμές καυσόξυλων και πέλετ αναζητά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ, απαντώντας σχετικά με τις αυξήσεις τιμών σε καυσόξυλα-πέλετ: «Αντιλαμβανόμαστε μια αύξηση στις τιμές στα ξύλα και στα πέλετ και είναι λογικό να υπάρχει σε σχέση με πέρυσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι όμως λογικό να βλέπουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις. Για να το φρενάρουμε θα εφαρμόσουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όπως κάνουμε για τα τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα. Με τις υπηρεσίες του Υπουργείου συζητάμε ποιο μήνα αναφοράς θα ορίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more