Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς θα ζεστάνουμε τα σπίτια μας τον φετινό δύσκολο χειμώνα;

 

Πρόβλημα που «καίει» πιο πολύ την ορεινή Πέλλα


Έντονος ο προβληματισμός όλων για το πού θα φτάσει τελικά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης 

KSYLA

• Μπορεί να διανύουμε το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όμως ο καιρός στην περιοχή μας άρχισε να κρυώνει και μαζί να αυξάνεται η ανησυχία για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες που προμηνύονται δύσκολοι από πολλές απόψεις. Το ενεργειακό κόστος απασχολεί τα περισσότερα νοικοκυριά, τα οποία ψάχνουν να βρουν λύσεις για να ζεστάνουν τα σπίτια τους. 

Το πρόβλημα της θέρμανσης «καίει» ακόμη περισσότερο την ορεινή Πέλλα, στην οποία ήδη το θερμόμετρο πρωινές και βραδινές ώρες πέφτει κατακόρυφα! «Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια» λέει η παροιμία, όμως για πρώτη φορά φέτος τα πράγματα αναμένεται να είναι πολύ δύσκολα για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Οι τιμές με τα σημερινά δεδομένα βρίσκονται στα ύψη, ενώ και οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης (φυσικό αέριο – ρεύμα) λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης καθίστανται απαγορευτικοί! Πάντως πολλοί όχι μόνο εδώ στην Ήπειρο, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας στρέφονται στα τζάκια και τις σόμπες, αν και λόγω της μεγάλης ζήτησης οι ξυλέμποροι, εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξει έλλειψη στην αγορά. Πάντως για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, το Υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει παρέμβαση για την τιμή των καυσόξυλων και του πέλετ. 

Αγωνία για την τιμή του πετρελαίου!

Ο προγραμματισμός για τους περισσότερους στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, αν και υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα για το από πού θα ξεκινήσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Η διάθεση αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, όμως μέχρι σήμερα οι άνθρωποι του κλάδου μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν, ελπίζοντας ότι η μείωση στην αντλία που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά και το επίδομα θέρμανσης, θα δώσει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά ν’ ανοίξουν τα καλοριφέρ έστω και για κάποιες ώρες την ημέρα. 

Πάντως ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για παρέμβαση της κυβέρνησης και στα καύσιμα. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε ανακοινώσει ότι επίκειται σχέδιο για τη μείωση της τιμής στην αντλία», σχολιάζοντας έγγραφο - προσχέδιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που παρουσιάστηκε, στην επιβολή έκτακτης εισφοράς τουλάχιστον 33% επί των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα η τιμή του μετά την επιδότηση στην αντλία αναμένεται να κυμανθεί περίπου από 1,35 έως 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ σημαντική «ανάσα» θα δώσει και το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, το οποίο φέτος θα είναι και αυξημένο και  διευρυμένο. 

Προσοχή στα καυσόξυλα

Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε πολλά νοικοκυριά αναμένεται να στραφούν στα καυσόξυλα ως εναλλακτική λύση για τη θέρμανσή τους φέτος το χειμώνα. 

Ωστόσο, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ. Γεώργιος Νταλός, τεχνολόγος ξύλου καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, οι καταναλωτές πριν προβούν στην αγορά καυσόξυλων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα σημεία. 

Οξιά: Είναι αποδοτική στην καύση, είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγαλύτερη φλόγα, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα. Προσοχή όμως γιατί εγκλωβίζει σε θύλακες υγρασία με αποτέλεσμα να «σκάει» κατά την καύση και να πετάει αναμμένα κομματάκια κάρβουνου.

Δρυς: Πρέπει να προτιμάται για συνεχή χρήση. Δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο.

Ελιά: Η ελιά, όπως και η δρυς, πρέπει να προτιμάται, καθώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.

Πεύκο: Γενικά τα κωνοφόρα, όπως το πεύκο και το έλατο, «αρπάζουν» γρήγορα, δίνουν μεγάλη φλόγα και έχουν πολύ μεγάλη θερμική ικανότητα. Πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως για προσάναμμα. Προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ως κύριο καύσιμο γιατί μπορεί να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε φωτιά στην καμινάδα ή στη σκεπή.

Έλατο: Ξύλα που χρησιμοποιούνται περισσότερο για προσάναμμα έχουν χαμηλή πυκνότητα, καίγονται γρήγορα και δίνουν μεγάλη φλόγα.

Επειδή και φέτος θα πουληθούν τα καυσόξυλα με το κυβικό, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει οι καταναλωτές να εστιάσουν στον τρόπο στοίβαξης, προσέχοντας αυτός να είναι πυκνός. Θα πρέπει επίσης, να ζητούν παραστατικά διακίνησης, αφού η λαθροϋλοτόμηση δεν αποτελεί πλέον εγκληματική ενέργεια μόνο για τον κάτοχο, αλλά παραπέμπεται με συνυπαιτιότητα κι αυτός που τα προμηθεύεται. 

Για τα πέλλετ, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου, να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα σημειώνει ο κ. Νταλός και συμπληρώνει πως και στις δύο περιπτώσεις οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more