Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Στο σκοτάδι βυθίστηκε και η δεύτερη ευκαιρία για LED στον Δήμο Πέλλας

 

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πέλλας

  Του Τόνι Λάμπρου 

Φρεσκότατα τα νέα στο Με ΆΠΟΨΗ. Πρώτοι σας παραθέτουμε τα σχόλια και την χθεσινοβραδινή ξαναμένη λογομαχία των παρατάξεων. Μόλις εχθές το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε ένα ακόμα Δημοτικό Συμβούλιο με την συζήτηση να την μονοπολεί το ζήτημα της δανειοδότησης για την αναβάθμιση των λαμπτήρων ενώ η ημερήσια διάταξη είχε ακόμα 14 θέματα.


Δικαίως όμως αναλώθηκε ο χρόνος στο συγκεκριμένο θέμα γιατί πρώτον είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα πραγματικά πρόσωπα κάποιων παρατάξεων, που αντι να διασφαλίζουν και να μάχονται υπέρ του πολίτη έγινε ολοφάνερη η πρόφαση τους να σταματήσουν την αλλαγή σε οικονομικότερες λάμπες. Δεύτερον ο Στάμκος έδωσε ρεσιτάλ με τον καθαρό του λόγο και "φώτισε" όλα τα σημεία του θέματος.


Για να τα διαλευκάνουμε όλα θα μιλήσουμε ευθέως και στο τέλος ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του. 


Τον Ιούλιο έγινε η πρώτη συζήτηση για το πολύ σοβαρό παραπάνω θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε οι θέσεις της κάθε παράταξης είναι γνωστές. Επιγραμματικά η Δημοτική αρχή έχει την ευκαρία να συνάψει δάνειο με το παρακαταθηκών και δανείων για ολική ή μερική αντικατάσταση παλαιού τύπου από κοστοβόρες λάμπες σε νέου τύπου. Η διαφωνία της μείζονος αντιπολίτευσης του κ Καστερίδη έγκειται μονάχα στον τρόπο χρηματοδότησης. Δεν θέλουν δάνειο. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόφαση για να μπλοκάρουν την πρωτοβουλία. Είναι αρκετά ξεκάθαρο και απλό όπως εύστοχα δήλωσε ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης “για να βάλεις μια πέτρα πάνω στην άλλη χρειάζεσαι δάνειο, ούτε φύλλο δεν κουνιέται χωρίς δάνειο”. Το αστείο είναι οτι τον Ιούλιο έδειχνε να τείνει στην ιδέα του Θεόδωρου Θεοδωρίδη για ΣΕΑ ( ίσως πίστευε οτι θα καθυστερήσει με νέες μελέτες και έρευνες την διαδικασία) που στην ουσία είναι πάλι δανειοδότηση αλλά οχι από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων αλλά ανάμεσα από συγκεκριμένους ιδιώτες. Επόμενως εφόσον είναι πάλι δανειοδότηση τότε γιατί έδειξε συγκαταβατηκότητα στην ελάσσονα αντιπολίτευση; Γιατί όπως είπε ο ίδιος τώρα είμαστε σε προεκλογική χρονιά. Κατάλαβες φίλε Γιαννιτσώτη ή φίλη από το Μελίσσι, μην περιμένεςι να δεις μείωση στα έξοδα του Δήμου και άρα στα δικά σου έξοδα γιατί προέχει η πολιτική επιβίωση. Όσο γιατι δεν το έφεραν νωρίτερα αυτό το θέμα, η απάντηση που έδωσε ο Αντιδήμαρχος Βουτσάς είναι γιατί δεν υπήρχαν οι ισολογισμοί. Καταλάβαμε άρα γιατί ψήφισε όχι ο Καστερίδης.


Τώρα πάμε να καταλάβουμε γιατι ψήφισε όχι ο Θεοδωρίδης Θεόδωρος.


Στο τραπέζι την τελευταία φορά έφερε έναν διαφορετικό τρόπο χρηματοδότησης μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Αναβάθμισης ( ΣΕΑ ). Αυτός ο λόγος εχθές απορρίφθηκε από την δημοτική αρχή και τον λόγο τον ανέπτυξε πολύ εύστοχα ο κ. Βουτσάς (Αντ. Τεχνικής Υπηρεσίας). Κοντολογίς παρέθεσε μια μεγάλη σειρά από λόγους, που ευσταθούν να μην κάνουν αυτή την λύση ελκιστική για προτίμηση, ωστόσο ή ο κ. Θεοδωρίδης το πήρε προσωπικά που απορρίφθηκε η πρόταση του ή υπάρχει άλλος λόγος που δεν ξέρουμε και επέμενε υπερβολικά να προσπαθήσει να αποδείξει οτι ειναι πιο συμφέρον τρόπος. Πάντως εκεί η συζήτηση εκτροχιάστηκε με τον Δήμαρχο να εννοεί οτι ο Θεοδωρίδης έχει έτοιμο επενδυτή για χρηματοδότηση, όπως δήλωσε. Η αλήθεια είναι οτι εχθές δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο οτι “επενδυτής υπάρχει” τουλάχιστον στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός αν ο Δήμαρχος εννούσε κάπου αλλού. 


Πάμε και στον πρωταγωνιστή της χθεσινής συζήτησης.


Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος, που έχει δεχθεί αυστηρή κριτική το τελευταίο διάστημα, για να λέμε την αλήθεια ήταν ο πιο ορθολογικός εκεί μέσα (μαζί με την παράταξη του). Έβγαλε ένα καθαρό λόγο, συγκεντρωμένος, φώτισε όλες τις αιχμές αυτού του προγράμματος, εξήγησε με λογική πως είναι πιο διαφανής η δανειοδότηση, πως είναι ανταποδοτική, άρα κανένα χρέος από τους τόκους γιατί αποταμιεύεται απο την εξοικονόμηση ενέργειας. Εξήγησε οτι από το ΣΕΑ όσοι Δήμοι το δοκίμασαν δεν έμειναν ευχαρηστημένοι και τρέχουν σε δικαστήρια. Βέβαια να υπογραμμίσουμε οτι είμαστε οι μόνοι που μπορέσαμε να τσακώσουμε τον Στάμκο τον Ιούλιο όταν έλεγε οτι δεν υπάρχουν άλλα εργαλεία. Και παρουσιάσαμε το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων με το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ( δωρέαν τροφή δώσαμε τότε στην αντιπολίτευση) να χρηματοδοτεί για την ίδια περίσταση. Η απάντηση που έδωσε χθές βράδυ ήταν “ το έκαναν για χατιράκι”. Δεν ξέρω ποιον προσβάλει πιο πολύ τον Δήμαρχο Μπακογιάννη, τον ίδιο Ευρωπαικό θεσμό, ή την κυβέρνηση γιατι αναφέρθηκε σε πολιτικούς λόγους. Επίσης πάλι για “χατιράκι" συγχρηματοδεί το ΕΤΠΑ τον Δήμο Ηγουμενίτσας για προμήθεια LED μόλις ένα χρόνο πριν;;; Να αναφέρουμε οτι σε αυτή τη σύμβαση συμμετέχουν το ΕΤΠΑ, εθνικοί πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύεων (ΠΔΕ) και ο Δήμος Ηγουμενίτσας.


Η Επίγευση που αφήνει αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο είναι οτι αυτή τη στιγμή για τους πολίτες δεν υπάρχει καμία αλλαγή ούτε στους λογαριασμούς ενέργειας, ουτε ασφάλειας τα βράδια σε αφώτιστες περιοχές ή υποφωτισμένες, ουτε αισθητικές. Σε αυτό το μερίδιο ευθύνης δυστηχώς πάει στον Καστερίδη και στον Θεοδωρίδη ενώ ο Ηλίας Θεοδωρίδης έδειξε κατανόηση και ψήφισε ναι αλλά θα μπορούσε να δώσει γραμμή στην Άννα Παγκοζίδου ώστε μετά να του λείπουν 1 ακόμη ψήφος του Στάμκου για να περάσει. Όπως και να έχει το δημοτικό συμβούλιο ξεκαθάρισε πολλά για την αντιπολίτευση και οι πολίτες θα εκτιμούσαν μια ομόφωνη πράξη που θα τους ευνοούσε παρά μια που διακόπηκε από την αντιπολίτευση για καινοφανής λόγους. 


ΥΓ.  αφού είμαστε σε προεκλογική χρονιά να πω ( δωρεάν στρατηγική συμβουλή) οτι ο Γρηγόρης Στάμκος θα ανέβαζε τα ποσοστά του εαν έβλεπε όλος ο Δήμος το χθεσινό βραδινό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more