Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΛΥΣΗ!


SPITI SXEDIA EKSOIKONOMO


Ο Υπ. Περιβάλλοντος ανήγγειλε νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας 

Χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πριν καταρρεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

 Τρόπους… αναχαίτισης της σφοδρής ενεργειακής κρίσης που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιζητούν τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι κυβερνήσεις όλων των χωρών. Οι πολίτες προετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, αναμένοντας επιπλέον μέτρα ενίσχυσης. 

Ήδη κάθε ευρωπαϊκή χώρα, σε εθνικό επίπεδο λαμβάνει τα μέτρα της, ενώ κρίσιμο θεωρείται και το σημερινό Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπου θα εξεταστούν προτάσεις της Κομισιόν, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Νέα προγράμματα 

Ανεξάρτητα με το τι θα αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός είναι ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί τη βιωσιμότητα χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων. Διαβεβαιώσεις ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τους επαγγελματίες για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, έδωσε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ανακοινώνοντας παράλληλα μία σειρά από προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις. 

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου περιέγραψε τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, ζητώντας μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. «Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μην ξεχνάμε ότι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της χώρας και έναν πολύ μεγάλο εργοδότη. Όσο δεν στηρίζονται αποτελεσματικά, τόσο πιο πολύ πλησιάζουν προς τον γκρεμό», τόνισε, μεταξύ άλλων,  κατά την τοποθέτησή του.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι «μόνιμη λύση δεν είναι οι επιδοτήσεις, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας και η αυτοπαραγωγή» και σ’ αυτό το πλαίσιο ανήγγειλε τα εξής: 

- Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Επιχειρήσεων», ύψους 360 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (τουρισμός, υπηρεσίες και κάποιοι κλάδοι του δευτερογενούς τομέα). Εντός Οκτωβρίου θα προδημοσιευθεί ο Οδηγός και αμέσως μετά θα είναι επιλέξιμες οι δαπάνες.

-Πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» στις επιχειρήσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ, για το οποίο θα προδημοσιευθεί ο Οδηγός, επίσης, εντός Οκτωβρίου. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αλλάξουν ένα κλιματιστικό ή ένα σύστημα θέρμανσης, να το ανακυκλώσουν και να προχωρήσουν στην αγορά ενός καινούριου, σύγχρονου, πολύ πιο αποδοτικού και λιγότερο ενεργοβόρου. 

- Πρόγραμμα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη. Δεδομένου όμως, όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από όλες τις επιχειρήσεις, θα νομοθετηθεί έως τα Χριστούγεννα, η δυνατότητα εικονικού συμψηφισμού για επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες είτε αυτές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο μέσης τάσης είτε υψηλής τάσης. Θα υπάρχει, για παράδειγμα, η δυνατότητα εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού στην Ορεστιάδα και συμψηφισμού της κατανάλωσης ενέργειας στην Αθήνα, στα Τρίκαλα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα κ.ά. 

- Πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης αλλά και νέας τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα, ύψους 60 εκατ. ευρώ. 

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι σχεδιάζεται μηχανισμός αποζημίωσης για τον περιορισμό της κατανάλωσης για μεγάλες επιχειρήσεις, συνδεδεμένες στη μέση και  υψηλή τάση, κατά τις ώρες αιχμής (6-10 μ.μ.), στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών αποφάσεων που αναμένονται για μείωση της τάξης του 5% στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η πρόταση για πλαφόν…

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης, τόνιζε την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σ’ ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις χώρες, επιμένοντας στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, κάτι όμως που η Ευρωπ. Επιτροπή - σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία-  βλέπει με επιφυλακτικότητα. 

Πάντως κατά την χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία, με κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαία Επίτροπο, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που θα υιοθετήσει ουσιαστικά την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. 

Για Ευρωπ. Ταμείο 

Σημειώνεται ακόμη, ότι ενόψει του σημερινού Έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, με επιστολή του προς  την Επίτροπο Ενέργειας  και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Οι πόροι θα προέρχονται από ειδικό τέλος στις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής, για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα αξιοποιούνται:

- Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.

- Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα εναλλακτικά καύσιμα.

-Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας.

- Για την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

- Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more