Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού

 


Τα δύο μεγάλα έργα υποδομής στην Πέλλα θα γίνουν με βεβαιότητα



Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι εκπλήξεις....

«Τα δύο μεγάλα έργα, που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Πέλλας για τις επόμενες δεκαετίες, ο δρόμος, η οδική σύνδεση Έδεσσας - Θεσσαλονίκης και το φράγμα του Αλμωπαίου θα γίνουν με βεβαιότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα στελέχη και τους φίλους του κόμματος από την Έδεσσα όπου βρέθηκε.  Νωρίτερα, είχε διαβεβαιώσει για αυτό και τους φορείς της αυτοδιοίκησης της περιοχής, σε σύσκεψη που προηγήθηκε στο Διοικητήριο.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι συνολικά οι χρηματοδοτικοί πόροι που κατευθύνονται στο νομό Πέλλας, από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από το «Φιλόδημος ΙΙ» ξεπερνούν τα εκατό εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τα προαναφερθέντα μεγάλα έργα υποδομής.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο νομός Πέλλας είναι «πρωταγωνιστής» στον πρωτογενή τομέα» και έχει ωφεληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης μέσα από προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι και κάποιες εκκρεμότητες θα αντιμετωπιστούν, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του υπουργείου και του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ καταβάλλονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι στο παρελθόν» και ότι ήδη στην Πέλλα, που είχε ζημίες πέρυσι σε καλλιέργειες, «συνολικά οι αποζημιώσεις του 2021 καταβλήθηκαν στα τέλη του Μαρτίου του 2022, νωρίτερα από κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το φράγμα του Αλμωπαίου, χωρητικότητας 35,5 εκατ. κυβικών μέτρων για άρδευση 120.440 στρέμματα, το δεύτερο μεγαλύτερο αρδευτικό έργο στη χώρα «είναι πια έτοιμο, προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης».

Σημείωσε, ότι πρόκειται ουσιαστικά για δύο ξεχωριστά έργα, το πρώτο, ο ταμιευτήρας, που θα δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες και χρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δεύτερο, το αρδευτικό δίκτυο, ύψους 118 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύπτει όλους τους δήμους και θα γίνει με ΣΔΙΤ, για είκοσι, εικοσιένα χρόνια και θα καλύπτεται στο διάστημα αυτό και η συντήρηση του. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται 19 μικρά αρδευτικά έργα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την οριζόντια οδική σύνδεση Έδεσσας - Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι ως το τρίτο τρίμηνο του 2023 θα έχει προκύψει ανάδοχος για την εκκίνηση του έργου. Το έργο δημοπρατήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και η διορία για την υποβολή φακέλων συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι η 31η Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ένα έργο «πολύ σημαντικό για την Πέλλα και με αναπτυξιακό πρόσημο», καθώς θα συμβάλει και στην ευκολότερη διακίνηση των εμπορευμάτων και των αγαθών του πρωτογενούς τομέα και πρόσθεσε: «Είναι μία από τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία Περιφερειακή Ενότητα της χώρας η οποία θα βρίσκεται σε απομόνωση και πια είμαστε σίγουροι ότι το έργο αυτό θα μπορέσει να δρομολογηθεί με εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στις πόλεις και στην προοπτική του «νομού ως ενός πόλου προσέλκυσης τουρισμού 12 μήνες το χρόνο», λόγω και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιά αλλά και της μοναδικής φύσης της περιοχής.

«Πιστεύω πολύ στο χειμερινό τουρισμό. Θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα -και είναι κάτι το οποίο θέλουμε να δρομολογήσουμε στην ΕΤΑΔ- να μπορεί να παραχωρεί χιονοδρομικά μέσω πολυετών συμβάσεων, έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται οι σχετικές επενδύσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σίγουρα, τα Λουτρά Πόζαρ από μόνα τους είναι ένας προορισμός ο οποίος χρήζει περισσότερης αξιοποίησης και σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τη σύνδεση αυτή καθ' αυτή με το βουνό».

Επίσης σημείωσε την ένταξη του Κάστρου της Αλμωπίας στο Ταμείο Ανάκαμψης, με σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του στο Μουσείο και για την πρόοδο των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.

«Έχει τεράστιες δυνατότητες για προσέλκυση ακόμα πολλών περισσότερων επισκεπτών, έτσι ώστε πραγματικά το μεγαλείο του Μακεδονικού Πολιτισμού να αναδειχθεί σε όλη του την έκταση και με όλους τους προορισμούς, οι οποίοι μπορούν στον επισκέπτη να δώσουν μία συνολική εικόνα για το τι συνέβη σε αυτόν εδώ τον τόπο πριν από 2.300-2.400 χρόνια».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τις θετικές επιδράσεις του προγράμματος «Α. Τρίτσης» και του «Φιλόδημου ΙΙ» για τις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε ότι στην επόμενη περίοδο θα επιδιωχθεί η ένταξη του δικτύου ύδρευσης της Έδεσσας, αλλά και του μουσικού σχολείου στα Γιαννιτσά, και εάν υπάρχει μελετητική ωριμότητα και για ειδικό νηπιαγωγείο στη Σκύδρα.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης σε τοπικό επίπεδο από τους δήμους της «σχολάζουσας» περιουσίας του δημοσίου, όπως πρώην στρατόπεδα, εκτάσεις, κ.α. «Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε αιτήματα, να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά προβλήματα, να σκεφτούμε έξυπνα για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε περιουσία του δημοσίου» ανέφερε στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ο πρωθυπουργός.

Οι κερδισμένοι 

Σαφώς και κερδισμένοι από την επίσκεψη εκτός από τους τρεις Βουλευτές οι οποίοι άκουσαν όλο ικανοποίηση τον Πρωθυπουργό να μιλά για έργα 100 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή μας, χωρίς να υπολογίζει τα κονδύλια για τον δρόμο Έδεσσα Θεσσαλονίκη και το φράγμα του Αλμωπαίου. Βέβαια αυτός που βρέθηκε για άλλη μια φορά ένα βήμα εμπρός, ήταν ο πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης ο οποίος πήρε το τελικό ΟΚ για το φράγμα του Αλμωπαίου που για αυτόν ήταν ζήτημα πολιτικής επιβίωσης αλλά και πολιτικής αξιοπρέπειας. Άλλωστε ο ίδιος στον δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη είχε τονίσει δημοσίως ότι αν δεν οριστικοποιηθεί αυτό το έργο, τότε θα παραιτηθεί και δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Κερδισμένος βγήκε και ο Δήμαρχος Έδεσσας  Δημήτρης Γιάννου ο οποιός ήταν ο πιο οργανωμένος στην σύσκεψη των αυτοδιοικητικών με τον Πρωθυπουργό, καθώς παρουσίασε πλήρες υπόμνημα αιτημάτων του Δήμου ΈΔΕΣΣΑΣ προς τον Κ. Μητσοτάκη ενώ κατάφερε να κερδίσει την υπόσχεση για ένταξη μεγάλου έργου ύδρευσης με εκσυγχρονισμό του δικτύου. Ακόμη έθεσε το θέμα του Χιονοδρομικού κέντρου Βόρρας στην σωστή βάση και ζήτησε την παραχώρηση χώρων Στρατοπέδων στην περιοχή. 

Οι χαμένοι

Στους χαμένους τοποθετούμε σαφώς και τον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο, κυρίως για το γεγονός ότι η όλη του εμφάνιση στην παρουσία του Πρωθυπουργού, μάλλον πέρασε ως  απαρατήρητη ενώ σαφώς και "καπελώθηκε" από την παρουσία των υποψήφιων Δημάρχων Πέλλας Στάθη Καστερίδη, Στάθη Φουντουκίδη και Θεόδωρου Θεοδωρή οι οποίοι κατάφεραν να έχουν καλή εικόνα και παρουσία. Άξιο αναφοράς ότι οι τρεις Δήμαρχοι  με προσωπικές αναρτήσεις τους ανέφεραν τις επαφές αλλά και τα αιτήματα που κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό ενώ το προφίλ του κου Στάμκου μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης τουλάχιστον που γράφτηκε αυτό το ρεπορτάζ ήταν σε σίγαση. Αλλά ακόμη και αν κάποια στιγμή ενημερώσει τους πολίτες για τα αιτήματα αλλά και το τι ειπώθηκε, σίγουρα θα είναι ετεροχρονισμένο, μιας και θα έχουν περάσει αρκετές μέρες. Αυτό που σχολιάστηκε δυσμενώς πάντως ήταν και η όλη παρουσία του Δάνη Τζαμτζή που επί της ουσίας πρόσεξε την εικόνα και το άρωμα και όχι την ουσία. Κάποιοι τόνισαν πως ο κος Τζαμτζής είχε πιο πολύ το στιλ του Βουλευτή ή του πολιτευτή, παρά του αντιπεριφερειάρχη. Βέβαια εισέπραξε την συμπάθεια του Πρωθυπουργού αλλά πέραν τούτου θα έχει  ενδιαφέρον να δούμε το τι θα ανακοινώσει. 

Οι εκπλήξεις

Αναφορικά με τις εκπλήξεις, η επανεμφάνιση της Μαρίας Ζωγράφου αναζωπυρωσε τις φήμες ότι η ίδια θα είναι εκ νέου υποψήφια όπως έγινε και το 2019.  Ακόμη υπήρξαν διαρροές ότι κατατέθηκε πρόταση για συμμετοχή του Δημάρχου Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου στο ψηφοδέλτιο της Νέας  Δημοκρατίας. Έτσι κατά τα φαινόμενα αν τελεσφορήσουν  αυτές οι  επαφές, το ψηφοδέλτιο της Νέας  Δημοκρατίας θα έχει κλείσει με τους Γιώργο Καρασμάνη, Διονύση Σταμενίτη, Λάκη Βασιλειάδη, Δημήτρη Γιάννου, Μαρία Ζωγράφου και Νίκη Ποζίδου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more