Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

ΕΙΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!

 


- Στόχος να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους…

- ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα συγκεντρώνει κονδύλια από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία…

XORIO PLATEIA

• Πολλά είναι σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξαιτίας της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Οι αρμοδιότητες πολλές, τα κονδύλια δεν επαρκούν, ειδικά αυτή την περίοδο που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς πώς θα βγει ο φετινός χειμώνας!

Οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρούουν το καμπανάκι με κάθε ευκαιρία προς την Κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις. 

Ασήκωτο όμως είναι το βάρος που έχουν επωμιστεί οι μικροί ορεινοί Δήμοι της Ελλάδας την ώρα που παρατηρείται σημαντική έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού, αλλά και των απαραίτητων πόρων που θα τους έδιναν καίριες ανάσες για να κρατηθούν όρθιοι! Την ίδια ώρα, νευραλγικής σημασίας υπηρεσίες, βάζουν λουκέτο, προσθέτοντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στους εναπομείναντες κατοίκους της ορεινής Ελλάδας. 

«Εθνική προτεραιότητα…»!

Ωστόσο, η Κυβέρνηση μέσω του αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας Πηλίου, μιλά για ένα συνεκτικό σχέδιο ανάκαμψης για τους ορεινούς Δήμους.

Όπως ανέφερε ο Στ. Πέτσας στην παρέμβασή του η διαμόρφωση μιας συνεκτικής οριζόντιας πολιτικής για την ορεινότητα είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας. Μια τέτοια οριζόντια πολιτική – σημείωσε - θα πρέπει να περιλαμβάνει την δημιουργία ειδικού Ταμείου για την Ορεινότητα, το οποίο θα συγκεντρώνει πόρους από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιεί αυτή τη συνεκτική πολιτική, γεγονός που απαιτεί και τον ορισμό ενός προσώπου με ισχυρή εντολή από τον Πρωθυπουργό, ώστε να τη δρομολογήσει άμεσα και αποτελεσματικά.      

Ακολούθως, ο αναπλ. Υπουργός επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η Ανάπτυξη και η Ανθεκτικότητα της Αυτοδιοίκησης και σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση στηρίζει εμπράκτως τους ορεινούς Δήμους αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία.

Συνεχής στήριξη…

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο Στ. Πέτσας σημείωσε ότι στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουν ήδη ενταχθεί έργα συνολικού ύψους 173 εκατ. ευρώ, χρήματα που κατευθύνονται σε παραδοσιακούς τομείς όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και η αγροτική οδοποιία, αλλά και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σχετικά με την ανθεκτικότητα της Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε την συνεχή στήριξη των Ο.Τ.Α. προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο ενεργειακό κόστος και να μπορέσουν να υπηρετήσουν τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που έχουν οι Δήμοι. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ήδη από το Α’ εξάμηνο του 2022, είχαμε διαθέσει 218 εκατ. ευρώ σε όλους τους Δήμους της χώρας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε, με νέα έκτακτη χρηματοδότηση πριν από λίγες ημέρες, συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και για τις σχολικές επιτροπές, εξασφαλίζοντας έτσι τη θέρμανση όλων των σχολείων της Πατρίδας μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως στόχος της Επιτροπής αυτής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, τον περασμένο Μάιο, είναι η σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για την Ορεινότητα.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση, όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης κλήθηκαν, εκτός των Δήμων -μελών της Επιτροπής- και οι δήμαρχοι των Δήμων που, με την τελευταία απογραφή του 2021, έχουν κάτω από 10.000 κατοίκους κι έχουν τα χαρακτηριστικά των μικρών ηπειρωτικών και ορεινών Δήμων. Μάλιστα κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος της ερημοποίησης των ορεινών περιοχών, λέγοντας πως οι 31 μικροί ορεινοί Δήμοι, με το χαρακτηριστικό των 10.000 κατοίκων, έγιναν αυτομάτως 38, μετά την τελευταία απογραφή, που έδειξε ότι υπάρχουν μεγάλες μειώσεις των πληθυσμών στους Ορεινούς Δήμους.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στους μικρούς Ορεινούς ΟΤΑ που δεν έχουν την στελεχιακή επάρκεια για να υποστηρίξουν στο έργο που θέλουν να επιτελέσουν και ζήτησε να ενισχυθεί η πριμοδότηση προς τους επαγγελματίες υγείας και παιδείας των Ορεινών Περιοχών, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές γι’ αυτούς οι ορεινές περιοχές.

Χαρακτήρισε θετική την πρόταση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία κουμπαρά, οι πόροι του οποίου θα έχουν στοχευμένη πολιτική για τις ορεινές περιοχές. Ωστόσο επειδή η χρονιά προμηνύεται δύσκολη ζήτησε από τον Υπουργό τη χορήγηση ποσού 14 εκ. ευρώ προς τους Ορεινούς ΟΤΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more