Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Κοινωνική εταιρική ευθύνη





Mέσα στην υγειονομική κρίση τα σούπερ μάρκετ παρέμειναν ανοιχτά. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρουσίασαν μεγάλα κέρδη. Οι τζίροι τους εκτινάχθηκαν. Οφείλουν τώρα να ανταποκριθούν στην απαίτηση της Πολιτείας να συνδράμουν στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών. Οι επιχειρήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά σωματεία, όμως, πρέπει να δείχνουν ότι έχουν συναίσθηση της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Το «καλάθι» του νοικοκυριού είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να το στηρίξουν. Οχι στα λόγια, αλλά, με πράξεις. Υπερκφυγές όταν η κοινωνία υποφέρει δεν χωράνε.

Αναβρασμός




Η έλευση του ερχόμενου δυσκολότερου χειμώνα των τελευταίων ετών και οι δυσκολίες, οι οποίες δεδομένα θα προκύπτουν λόγω των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, προκαλούν αναβρασμό στις περισσότερες τουλάχιστον κοινωνικές τάξεις. Νοικοκυριά αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα θα τα βγάλουν πέρα, ακόμη και αν περιορίζουν στο ελάχιστο και το απόλυτα αναγκαίο τις αγορές τους στα βασικά και μόνο. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες επίσης διαπιστώνουν ότι ο χειμώνας δύσκολα θα βγει με τις πολλές οικονομικές υποχρεώσεις και τα μειωμένα εισοδήματα. Απαντες περιμένουν επιπλέον στήριξη και ενίσχυση, καθώς τα μέτρα, που ήδη εφαρμόζονται και τα αντίστοιχα, που πρόκειται να εφαρμοστούν, δεν δίνουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα.


Αδυνατούν





Θηλιά γύρω από τον λαιμό δένουν οι ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Με τις υπέρογκες αυξήσεις των λειτουργικών εξόδων λόγω της ενεργειακής κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σίγουρα κάποιο μέτρο στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Μετά την πανδημία καλούνται να αντιμετωπίσουν δεύτερη κρίση, απανωτή, εξίσου σοβαρή.


Δέσμευση





Από την εξαγγελία ακόμη του μέτρου για το καλάθι του νοικοκυριού ήταν προφανές ότι κυβέρνηση, συναρμόδιο υπουργείο και ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ δεν μπορούσαν και δεν έπρεπε να κινηθούν μόνοι στην τήρηση της συμφωνίας κυρίων. Η χθεσινή δέσμευση του βιομηχανικού κόσμου και στις τρεις προαναφερόμενες πλευρές, αλλά και τους καταναλωτές, βάσει της οποίας θα βάλει γερή πλάτη στη συγκράτηση των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, είναι σημαντική και ουσιαστική. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για μειώσεις, αλλά για συγκρατήσεις τιμών, ωστόσο η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more