Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Υποχρεωτική η καταγραφή ιπποειδών σε Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων!

 



ALOGA

Το δυσάρεστο και κατακριτέο περιστατικό κακοποίησης του γαϊδάρου τον περασμένο Αύγουστο στη Ζίτσα, που έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις, αποτέλεσε την αφορμή να… ταρακουνηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θέτοντας επιτέλους κανόνες για να μπει φρένο στην κακομεταχείριση των ιπποειδών. 

Έτσι, από σήμερα, 21 Οκτωβρίου ξεκινά η διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής τους στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου – www.gov.gr.

 Βάση δεδομένων…

Πρόκειται για τη δημιουργία και τήρηση στο ΥπΑΑΤ ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, με την ονομασία «Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποειδών» (ΚΗΒΔΙ), στην οποία οι  κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών καταχωρίζουν τα στοιχεία ταυτοποίησης των ιπποειδών, τις εγκαταστάσεις και τα στοιχεία ταυτοποίησης των υπεύθυνων επιχειρήσεων ιπποειδών. Οι ιδιοκτήτες των ιπποειδών υποχρεούνται να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, στις Κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών στις οποίες ανήκουν, όπου θα περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικές με:

1. Την ταυτότητα των ιπποειδών (ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία θανάτου, περιγραφή, όνομα, αριθμός microchip, μοναδικός ισόβιος αριθμός ιπποειδούς). 

2. Τις εγκαταστάσεις διαμονής των ιπποειδών (στοιχεία ταυτοποίησης υπευθύνου της εγκατάστασης, έδρα της εγκατάστασης, κωδικός εγκατάστασης, ημερομηνία εισόδου του κάθε ιπποειδούς στην εγκατάσταση).

3. Τους υπεύθυνους των ιπποειδών (στοιχεία ταυτοποίησης, αναλυτικός κατάλογος με τα ιπποειδή για τα οποία είναι υπεύθυνος).

4. Τα έγγραφα ταυτοποίησης των ιπποειδών (είδος εγγράφου ταυτοποίησης, ημερομηνία έκδοσης).

5. Τους φορείς έκδοσης των εγγράφων ταυτοποίησης.

 Υποχρεωτική η καταχώριση

Ανακοίνωση για τη διαδικασία είχε εκδώσει πρόσφατα και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνοντας τους κατόχους ιπποειδών της Περιφέρειας Ηπείρου ότι από 21 Οκτωβρίου ξεκινά η υποχρεωτική καταχώριση όλων των ιπποειδών στη Βάση Δεδομένων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα όλοι οι κάτοχοι ιπποειδών υποχρεούνται εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Υπουργικής Απόφασης, να προσέλθουν στα Τμήματα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου ώστε να τους χορηγηθεί κωδικός αριθμός καταχώρισης και να δηλώσουν τα ζώα τους. Θα ακολουθήσει η έκδοση από την υπηρεσία του ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης ιπποειδών και η χορήγηση έγκρισης ενέσιμου πομποδέκτη(microchip) για την ταυτοποίηση κάθε ζώου. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, όποιο ιπποειδές δεν έχει δηλωθεί και ταυτοποιηθεί, θα θεωρείται ανεπιτήρητο και δε θα είναι δυνατή η διεκδίκησή του από τον ιδιοκτήτη του.

Ο Υφυπουργός Σ. Κεδίκογλου σε χθεσινή δήλωσή του τονίζει ότι «Με την ανάρτηση στο gov.gr, ξεκινά μια νέα εποχή που εναρμονίζει την Ελλάδα με τις πρώτες χώρες της Ευρώπης στα θέματα προστασίας και φροντίδας των ιπποειδών. Είναι το σημαντικότερο εργαλείο για να σταματήσουν επιτέλους τα φαινόμενα κακοποίησης και παράνομης εκμετάλλευσης των ιπποειδών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more