Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Εγκλωβισμένοι οι πολίτες της Πέλλας στους πολιτικούς της...

 


Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 

Δυστυχώς ζούμε σε ένα νομό που δεν ξέρει την δύναμη του. Ενώ είναι από τους πρώτους στην αγροτική οικονομία, εντούτοις βρίσκεται ουραγός στην καινοτομία αλλά και σε άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Για τις ευθύνες των θεσμικών φορέων αλλά και των Βουλευτών της περιοχής, θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο. Άλλωστε έχουμε πολλά να πούμε, όχι για αυτά τα πολύ λίγα που κάνουν αλλά και τα πολλά που δεν κάνουν!!!  Από εκεί και πέρα ευθύνες έχουν και οι Δήμαρχοι της περιοχής. Μπορούμε να πούμε βέβαια σε ένα γενικό πλαίσιο πως αυτή η αυτοδιοικητική θητεία για αρκετούς πολίτες ίσως είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών…

Τα εργαλεία των ΟΤΑ αντί να είναι προς όφελος των πολιτών, πολλές φορές προσαρμόζονται στις ανάγκες των υπηρεσιών ή και των Δημοτικών αρχών. Έτσι πολλές φορές βλέπουμε τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ, αντί να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, να μαγειρεύουν νούμερα… Ακόμη τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διαρκώς μια συστηματική και μεθοδική απαξίωση των οργάνων όπως τα Δημοτικά συμβούλια, που θα έπρεπε να αποτελούν τον καθρέφτη της κοινωνίας καθώς και τον καταλληλότερο χώρο επικοινωνίας με την κοινωνία.

Δυστυχώς ότι πάει να γίνει σωστά, με τον ένα ή άλλο τρόπο απαξιώνεται όχι μόνο από τις αντιπολιτεύσεις αλλά και από τις ίδιες τις συμπολιτεύσεις. Διαρκώς βλέπουμε διαγωνιστικές διαδικασίες χωρίς ανταγωνισμό που συνήθως γίνεται και με την ανοχή των υπηρεσιών οι οποίες φέρουν και αυτές μεγάλες ευθύνες. Ερμηνεύουν τον νόμο όπως νομίζουν ενώ πολλές φορές τον παραβιάζουν κατάφορα. Αναγκάζουν τους πολίτες να προσφεύγουν σε διαδικασίες ενώ έχουν δίκαιο. Και οι αιρετοί απλώς παρατηρούν τις υπερβάσεις των υπηρεσιών χωρίς να θέλουν να παρέμβουν.

Ένα θέμα από μόνο του στρεβλό στην περιοχή μας είναι η διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων. Δήμος Πέλλας, Σκύδρας και Αλμωπίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στον Δήμο Έδεσσας όπου υπάρχει ιδιώτης, η αντιπολίτευση τονίζει ότι δίδονται εκπτώσεις της τάξης του 1%. Η λύση θα ήταν ένα μεικτό σύστημα με την παρουσία ιδιωτών εκεί που οι ΟΤΑ είτε δεν τους συμφέρει, είτε δεν μπορούν να καθαρίσουν τους χώρους τους, καθώς και με την δημοτική καθαριότητα εκεί που συμφέρει…  Αλλά αυτή η λύση έχει πολιτικό κόστος και δυστυχώς οι Δημοτικές αρχές μάλλον δεν θέλουν να το επωμιστούν.

Ένα κομμάτι από μόνο τους είναι η καθημερινότητα των πολιτών. Εκεί πραγματικά υπάρχει πλήρης αποτυχία. Η εικόνα σε πολλές περιοχές ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο ήταν οικτρή. Σε κάποια σημεία του νομού μας η δυσοσμία κυριαρχούσε. . Τα ογκώδη αντικείμενα χύδην και οι κάδοι να έχουν τρία χρόνια να πλυθούν και να είναι πλέον μια υγειονομική βόμβα. Δρόμοι γεμάτοι λακούβες λες κα έχει γίνει πόλεμος.

Δυστυχώς ο νομός έχει γίνει αποκρουστικός για τους νέους και έχει κουράσει τους μεγαλύτερους… Έχει χαθεί και το κίνητρο αλλά και προσπάθειες των αυτοδιοικητικών για μια νέα αλλαγή. Δεν υπάρχει όραμα από κανέναν και αυτή η αδράνεια κινδυνεύει να εξαπλωθεί ως καρκίνος σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Εμείς εδώ δεν είμαστε ούτε για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις ούτε για να φωτογραφίζουμε τους Βουλευτές ή τους Δημάρχους που έχουν γενέθλια… Αυτά τα γλυκανάλατα τα αφήνουμε σε άλλους. Εμείς θα λέμε αυτά που πιστεύουμε είτε Κυβερνά η ΝΔ είτε το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε πολιτικοί για να έχουμε κόστος. Και φυσικά κανείς δεν μένει χωρίς κριτική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more