Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Άντε να οργανωθούμε και στο Τουριστικό κομμάτι

 

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 

Πολλές φορές από  αυτή εδώ τη στήλη έχω αναφερθεί στο τουριστικό κομμάτι του νομού Πέλλας αλλά και στην ανάγκη ίδρυσης ενός πρότυπου τουριστικού οργανισμού με την συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων καθώς και των φορέων όπως του Επιμελητηρίου. 

Σήμερα όμως και με αφορμή πληροφορίες που έχουν φτάσει στα αυτιά, μια μεγάλη ευκαιρία ξεδιπλώνεται για τον τουρισμό της περιοχής, με τις μαθητικές διαδρομές. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, στους  δημοφιλείς προορισμούς μαθητικών εκδρομών όλης της χώρας συγκαταλέγεται ο Νομός Πέλλας, καθώς κάθε χρόνο (με εξαίρεση τις δυο χρονιές που η πανδημία «πάγωσε» σχεδόν όλες τις μετακινήσεις), πολλά σχολεία επιλέγουν την περιοχή μας για την καθιερωμένη τριήμερη ή πενθήμερη εκδρομή τους. 

Τα ξενοδοχεία του Νομού είναι πανέτοιμα να υποδεχθούν μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις απαραίτητες προδιαγραφές, ώστε να εξασφαλίσουν στους φιλοξενούμενους μια ασφαλή και ευχάριστη διαμονή. Τα ξενοδοχεία αυτά είτε βρίσκονται στην Έδεσσα, είτε στην περιοχή του Παλαιού Αγίου Αθανασίου ή των Λουτρών, θα βρουν ένα νέο τρόπο άντλησης χρημάτων μέσα από τις μαθητικές εκδρομές. 

Σαφώς και αυτή η ανάσα, θα βοηθήσει τον τοπικό τουρισμό και είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, υπό την έννοια ότι υπάρχουν πιέσεις λόγω του αυξημένου τουριστικού κόστους. Σαφώς και ο ορεινός όγκος της περιοχής μας έχει την τιμητική της, αλλά  στη δημοφιλία του προορισμού για εκπαιδευτικές εκδρομές έχουν συμβάλει μια σειρά από παράγοντες, όπως η εύκολη προσβασιμότητα, η πλούσια ιστορία της περιοχής, το Μουσείο της Πέλλας,, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον κ.ά. Παράλληλα, η περιοχή μας διαθέτει σύγχρονες ξενοδοχειακές υποδομές, φημισμένη τοπική κουζίνα, ενημερωμένη αγορά και πληθώρα επιλογών για νυχτερινή διασκέδαση. 

Βέβαια, για τους ξενοδόχους έντονος είναι ο προβληματισμός για το ενεργειακό κόστος, τον πληθωρισμό, το κόστος των καυσίμων και των διοδίων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. 


Στο μεταξύ, το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», που αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, σε τηλεδιάσκεψη για τα μείζονα θέματα που αφορούν τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Σ’ αυτή συμμετείχαν και οι Υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Το πρόγραμμα που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβάνει ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού, ενώ ο Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι εξετάζεται και η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε αναφορά στα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και συμφωνήθηκε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος. Η νέα δράση που έρχεται να προστεθεί στην οριζόντια κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more