Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Φωτιά στο αυτοδιοικητικό σκηνικό της Πέλλας!!!

 


Δημοσκοπήσεις, χρίσματα και υποψηφιότητες


Ποια είναι η κατάσταση σε Έδεσσα, Αλμωπία, Σκύδρα και Πέλλα

 

Εν όψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα γίνει στον Βόλο και με δεδομένο ότι μένει λιγότερος χρόνο του ενός, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έντονες είναι οι διεργασίες σε επίπεδο Πέλλας. Το προηγούμενο διάστημα έτρεξαν δυο δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία υποψηφίων σε Έδεσσα και Δήμο Πέλλας. Στον Δήμο Έδεσσας χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο επισπεύδων, πραγματοποιήθηκε έρευνα από το ΠΑΜΑΚ με σκοπό να διαπιστωθούν οι επιδόσεις του σημερινού Δημάρχου Δημήτρη Γιάννου καθώς και να μετρηθεί πρόθεση ψήφου ανάμεσα στους Δημήτρη Γιάννου, Γιάννη Τσεπκεντζή, Αντώνη Ρυσάφη και Μπάμπη Τσιτσάγκα. Μάλιστα υπήρξαν και τα δίπολο του δεύτερου γύρου ως ερώτηση. Οι καλά γνωρίζοντες δεν αποκλείουν η μέτρηση αυτή να έχει σχέση με τις μελλοντικές αποφάσεις του Δημάρχου Δημήτρη Γιάννου που μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος ή υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε έχει δεχθεί πρόταση η οποία μάλιστα έγινε από τον Θανάση Νέζη, στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έχει επωμιστεί την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του Κόμματος εν όψει των επόμενων εκλογών. Η δεύτερη έρευνα έγινε στον Δήμο Πέλλας όπου υπήρξαν ερωτήσεις μόνο για τρεις υποψηφίους: Τον Δήμαρχο Γρηγόρη Στάμκο, τον Στάθη Καστερίδη και τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Υπήρξε μια επιλογή και για άλλο υποψήφιο χωρίς να κατονομάζεται. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Στάθης Φουντουκίδης. Ο ίδιος μίλησε για πρώτη φορά στην εβδομαδιαία εφημερίδα Άποψη στο χθεσινό της τεύχος, για την πρόθεση του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος, ενώ ανέπτυξε το πρόγραμμα του. Ο ίδιος Δήλωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 Θεωρώ ότι ήταν έντιμο να μην «παίξω παιχνίδια» ανάλογα με την συγκυρία, αλλά να πράξω αυτό που πίστευα σωστό. Αφού λοιπόν δέχθηκα τα ερεθίσματα για την κάθοδό μου ως προτροπή από απλούς πολίτες, το συζήτησα με πολιτικούς και προσωπικούς φίλους και έλαβα θετικά μηνύματα. Εν συνεχεία μίλησα με παράγοντες της πολιτικής ζωής και διαπίστωσα ότι έβλεπαν με θετικό μάτι μια τέτοια προοπτική. Μόλις έλαβα τις τελικές μου αποφάσεις άμεσα τις γνωστοποίησα στον κόσμο, καθώς δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να κρατεί «ομήρους» πολιτικά ανθρώπους που με εκτιμούν και στήριξαν στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Έπρεπε και αυτοί να γνωρίζουν τις αποφάσεις μου και να πράξουν αναλόγως.

 

Μου κάνετε πάσα να σας ρωτήσω κύριε Φουντουκίδη για το τι σχεδιάζετε και πως ακριβώς σκοπεύετε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Αρχικά ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνεται την ευκαιρία να ξετυλίξω ένα κομμάτι από το πρόγραμμα ρύθμισης, διαχείρισης και δράσεων του συνδυασμού μας για τον  Δήμο Πέλλας μετά την 8η Οκτωβρίου 2023. Πριν όμως απαντήσω επιτρέψτε μου δυο προτάσεις για τα στελέχη γιατί ό,τι και να σχεδιάζεις θέλεις και μια δυνατή ομάδα για να το υλοποιήσεις. Είμαι πολύ τυχερός που έχουν έρθει κοντά μου και μ’ έχουν πιστέψει και εμπιστευθεί δυνατά, ικανά ονόματα με επαγγελματική εμπειρία και κοινωνική προσφορά . Νέα ως επί το πλείστον πρόσωπα με όρεξη και ιδέες και επιτυχημένοι και αναγνωρισμένοι επαγγελματίες, ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους, αγρότες, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους, φοιτητές, διδάκτορες, γυναίκες που ασχολούνται με τα οικιακά, μητέρες, με κοινό το όραμα που μοιραζόμαστε για τον Δήμο μας και την αυταπόδειχτη ανάγκη για αλλαγή.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής εξαρτάται από διαφορετικές παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν:

Ξεκινώ με την καθημερινότητα. Όλοι την επικαλούνται, όλοι θέλουν να την βελτιώσουν, ποτέ όμως δεν το καταφέρνει κανείς. Είναι φανερό ότι απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τονίζω ότι οι αλλαγές δεν αφορούν στους υπαλλήλους, καθώς δεν εστιάζω εκεί το πρόβλημα, αλλά στις δομές και στον τρόπο λειτουργίας, που είναι απαρχαιωμένοι και δυσλειτουργικοί.

Έτσι θα καταφέρουμε να παρέχουμε στους δημότες  δημόσιους χώρους περιποιημένους και καθαρούς. Αυτό είναι πολύ βασικό, είναι η πρώτη εικόνα που συναντά κανείς βγαίνοντας από το σπίτι του και στοίχημά μας είναι να βελτιώσουμε την εικόνα αυτή. Μιλώ συγκεκριμένα για το πράσινο και τα σκουπίδια, όπου είναι στον καθένα φανερό ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, καθώς η κατάσταση δεν είναι η επιθυμητή.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής όμως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς έργα υποδομής. Εδώ και 13 πλέον χρόνια κανένα έργο υποδομής δεν ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε. Είναι μοναδικό φαινόμενο πανελλαδικά ένας Δήμος να μην έχει κάνει κανένα έργο τόσα πολλά χρόνια. Φανταστείτε ότι υπάρχουν ακόμα οικισμοί που πίνουν νερό από αμίαντο. Οι δρόμοι μας είναι τραγικοί και δημιουργούνται φθορές και κίνδυνοι ατυχημάτων δίχως να ιδρώνει το αυτί κανενός. Φυσικά κάθε οικισμός έχει τα δικά του, τοπικά θέματα, τα οποία θα τα δούμε εξειδικευμένα.

Εντός της πόλης των Γιαννιτσών είναι φανερό ότι πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης, όπου σε περιοχές του κέντρου είναι οξυμένο. Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις με χώρους στάθμευσης σε σημεία που θα εξυπηρετούν όλο το κέντρο.

Επίσης σχεδιάζουμε αλλαγές σε κεντρικά σημεία της πόλης, που θα αποτελέσουν ορόσημο και πόλος έλξης για επισκέπτες, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε ξένο κόσμο.

Σε αυτό θα συμβάλλει και η εκμετάλλευση του ονόματος «ΠΕΛΛΑ», «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», του Μουσείου της Πέλλας και του Αρχαιολογικού Χώρου. Επίσης η ανάδειξη, μετά την επίλυση ιδιοκτησιακών προβλημάτων, της περιοχής του Λουδία και του στολιδιού της Κρώμνης.   

Συμπερασματικά λοιπόν, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου, παρεμβάσεις εντός της πόλης και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας, είναι οι παράγοντες που θα βελτιώσουν την ζωή μας.

Ερ. Ναι αλλά να σας διακόψω πριν το πρόγραμμα αφού πήγατε εκεί την κουβέντα. Και  άλλοι συνδυασμοί μπορεί να έχουν τέτοια στελέχη και αντίστοιχο πρόγραμμα. Γιατί ο πολίτης να διαλέξει εσάς κύριε Φουντουκίδη;

Η δημοτική Αρχή έχει δείξει τόσα χρόνια τι μπορεί να πράξει, μάλλον τι δεν μπορεί πιο σωστά. Ότι και να τάξει, όσες τρύπες και να ανοίξει προεκλογικά μήπως ξεγελάσει κανένα, όσο και αν εμφανίσει ως δικά της έργα άλλων υπηρεσιών (πχ φυσικό αέριο) είναι πλέον πασιφανές ότι δεν μπορεί να οδηγήσει την Πέλλα μας στο Μέλλον.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις ως επί το πλείστον δεν έχουν προσφέρει στον δημόσιο διάλογο μια πρόταση, μια παρουσία που να πείθει σε κάτι διαφορετικό από την υπάρχουσα κατάσταση. Ίδιες λογικές, ανακύκλωση προσώπων. Περιμένουν με την θεωρία του «ώριμου φρούτου» να πέσει ο Στάμκος και να αναλάβουν την εξουσία δίχως προτάσεις, δίχως παρουσία, με στείρα άρνηση.

Αντίθετα εμείς, όπως προανέφερα, είμαστε ένας συνδυασμός που θα φέρει νέο αέρα, νέες ιδέες στον τρόπο λειτουργίας, στην ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών, στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στην εξωστρέφεια του Δήμου μας μέσω μιας «πολιτιστικής διπλωματίας» που θα ασκήσουμε.

Νέοι άνθρωποι, εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, με τις αλλαγές στην κοινωνία, σε ηλικία που εργάζονται και παράγουν, είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα ηνία του Δήμου μας και να πάμε σε νέες λογικές για την φυγή από την στασιμότητα και την στροφή προς ένα Μέλλον ανάπτυξης.

Η Πέλλα χρειάζεται μια πορεία αλλαγής και ανάπτυξης, ένα Μέλλον Δημιουργίας.

Οι άξονες του προγράμματός μας, καθώς δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί όλο  στην παρούσα συνέντευξη, είναι:

·         οι οικισμοί και τα χωριά μας

·         η καθαριότητα και το περιβάλλον

·         η αστική ανάπτυξη και η καθημερινότητα

·         η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός

·         η κοινωνική και πολιτιστική ζωή

·         η ενεργειακή πολιτική και οικονομία

·         και η Διαφανής Διοίκηση

Σε κάθε έναν άξονα υπάρχουν αναλυτικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν τον μήνα Ιανουάριο, σε μια εκδήλωση ανακοίνωσης του συνδυασμού, του ονόματος, του εμβλήματος, των πρώτων υποψηφίων και φυσικά, του προγράμματος.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Εντός του μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το αυτοδιοικητικό παιχνίδι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα. Ο υπεύθυνος αυτοδιοικητικών εκλογών Βουλευτής Χρίστος Σπρίτσης αναμένεται να βρεθεί στην περιοχή ώστε να ακούσει τις εισηγήσεις της Νομαρχιακής οργάνωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην Έδεσσας θα υποστηριχθεί το ψηφοδέλτια του Γιάννη Τσεπκεντζή, στην Σκύδρα το ψηφοδέλτιο της Δημάρχου Κατερίνας Ιγνατιάδου ενώ στον Δήμο Πέλλας δεν θα υπάρχει ευθεία στήριξη στον πρώτο γύρο καθώς στελέχη του Κόμματος συμμετέχουν σε παραπάνω από έναν συνδυασμό. Σκοπός είναι να υπάρξει σύγκλιση στον δεύτερο γύρο. Τέλος στην Αλμωπία υπάρχουν διάφορες σκέψεις με γνώμονα βέβαια την στήριξη σε προοδευτικό σχήμα.

Υποψηφιότητες

Με τα μέχρι στιγγμής δεδομένα θα έχουμε στους Δήμους της Πέλλας τις ακόλουθες υποψηφιότητες:

Δήμος Έδεσσας

Δημήτρης Γιάννου, Γιάννης Τσεπκεντζής, Αντώνης Ρυσάφης, Μπάμπης Τσιτσάγκας

Δήμος Αλμωπίας

Χρήστος  Μπάτσης, Νίκος Παρούτογλου, Δημήτρης Μπίνος, Λάκης Προκοπίδης αν καταφέρει να σχηματίσει ομάδα

Δήμος Σκύδρας

Πλην της Κατερίνας Ιγνατιάδου και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν υπάρχει καμία άλλη υποψηφιότητα.

Δήμος Πέλλας

Υποψήφιοι θα είναι ο Γρηγόρης Στάμκος, ο Στάθης Φουντουκίδης, ο Στάθης Καστερίδης, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, η Ολυμπία Παπαδοπούλου  ενώ θα περιμένουμε να δούμε αν θα συγκροτήσει ψηφοδέλτιο ο Λάκης Τεκτερίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more