Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Έξαρση ιώσεων «αδειάζει» τις σχολικές αίθουσες της Πέλλας

 


Ειδικοί μιλούν στην Άποψη για τον ρόλο του κορονοϊού και για το τι πρέπει να προσέχουμε


Έξαρση ιώσεων σε συνδυασμό με κορονοϊό καταγράφεται αυτή την περίοδο, όπως δείχνει η εικόνα τόσο στις σχολικές αίθουσες όσο και στις λίστες των ραντεβού των παιδιάτρων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ιώσεις είναι αναμενόμενες αυτή την εποχή, ωστόσο η χαλάρωση των προστατευτικών μέτρων, σε σύγκριση τουλάχιστον με τα δύο προηγούμενα χρόνια, έχει οδηγήσει σε αύξηση των σχετικών περιστατικών.


 

Ως εκ τούτου, ολοένα και περισσότερες απουσίες καταγράφονται πια μεταξύ των μαθητών, κυρίως μικρότερων ηλικιών, καθώς το… κοκτέιλ ιώσεων και κορωνοϊού, τους κρατά μακριά από το σχολείο.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα τμήματος της Α’ Δημοτικού σε σχολείο στα Γιαννιτσά  όπου προσήλθαν μία μέρα μόνο… τρεις μαθητές.



Στα σχολεία

Ήδη παιδίατροι σε αρκετούς παιδικούς σταθμούς προειδοποιούν με μηνύματα τους γονείς για αυτή την περίοδο με έξαρση πολλών ιώσεων, υπενθυμίζοντας ότι παιδάκι με πυρετό (ακόμη και με δέκατα), διάρροιες, εμετούς, βήχα συχνό ή εξανθήματα δεν επιτρέπεται να πηγαίνει στο σχολείο.

Έξαρση ιώσεων δείχνει η εικόνα και στα ιατρεία, όπως άλλωστε και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπως επισημαίνει μιλώντας στο TheOpinion ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, γιατρός στην Γ’ Παιδιατρική κλινική του Ιπποκρατείου, Εμμανουήλ Ροηλίδης. «Είναι ιοί που τους ξέραμε, αλλά σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό, φέρνουν μία έξαρση, την οποία θα έλεγα βλέπουμε φέτος λίγο πιο νωρίς», τονίζει ο κ. Ροηλίδης.

Ιοί και όχι κρύωμα

«Παραδοσιακά, οι φθινοπωρινοί και χειμωνιάτικοι μήνες, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο έως τις αρχές της άνοιξης, είναι μια περίοδος με πολλές ιώσεις στο σχολικό περιβάλλον, κυρίως στον βρεφονηπιακό σταθμό, στα νήπια και λίγο λιγότερο στο σχολείο», εξηγεί μιλώντας στο TheOpinion ο παιδίατρος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Νίκος Καρανταγλής.

Ο γιατρός διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για κρύωμα, αλλά για ιούς, που είναι μεταδοτικοί ακόμη κι όταν βήξει ο ασθενής σε κλειστό χώρο, στον οποίο παρευρίσκονται κι άλλοι και μπορεί να «δώσουν» ρινίτιδα, βήχα, κακουχία – κόπωση, ακόμη και πυρετό.

«Αν κάποιος βήξει ενώ όλοι είμαστε έξω, σε καλά αεριζόμενους χώρους, δεν θα πάθουμε τίποτα. Εάν όμως βήξει ένα παιδάκι μέσα σε μια αίθουσα με κλειστά παράθυρα, θα ‘κολλήσουν’ και τα υπόλοιπα», εξηγεί ο κ. Καρανταγλής.

Ο… πάντα παρών κορονοϊός

Το τυπικό είναι ότι όταν τα συμπτώματα της ίωσης είναι τα αναμενόμενα, κρατάμε το παιδί στο σπίτι και το φροντίζουμε. Ωστόσο, όταν περνούν τρεις μέρες και η κατάσταση είναι η ίδια, ή όταν εξαρχής το παιδί έχει αυτό που λέμε πυρετό που επιμένει και ανεβαίνει κάθε δύο ώρες, τότε απευθυνόμαστε άμεσα στον παιδίατρο.

«Φέτος, τα προστατευτικά μέτρα είναι σαφώς πιο χαλαρά, με αποτέλεσμα οι ιώσεις να είναι περισσότερες. Ωστόσο, δυστυχώς, παρόντος και του κορονοϊού, το γεγονός ότι είμαστε πιο χαλαροί στον έλεγχο, στα τεστ, δεν βοηθά. Αν και τα παιδιά περνούν συνήθως τον ιό πιο εύκολα, ωστόσο παραμένει ο κίνδυνος, ενώ πρέπει να σκεφτόμαστε και τους υπόλοιπους στην οικογένεια που θα κολλήσουν. Άλλωστε, ακόμη και σήμερα, τον Νοέμβριο του 2022 οι θάνατοι από κορονοϊό δεν είναι λίγοι…», υπενθυμίζει ο γιατρός.

 

Συμβουλές

Ένα παιδί που είναι άρρωστο πρέπει καταρχήν να ξεκουραστεί, να μείνει σπίτι, όπως λέει ο κ. Καρανταγλής.
Πρέπει, επίσης, να φροντίζουμε ώστε η μύτη του να παραμένει καθαρή, γιατί έτσι θα αποφύγουμε την ωτίτιδα, η οποία όχι μόνο πονάει αλλά είναι και η συχνότερη αιτία που παιδιά κάτω των 5 ετών παίρνουν αντιβίωση.

Επίσης, πρέπει να του δίνουμε υγρά και όσα παυσίπονα χρειάζεται για να το ανακουφίσουμε.

«Ωστόσο, έχουμε το νου μας σε τρεις καταστάσεις: αν έχοντας κάνει όλα τα προηγούμενα διαπιστώνουμε ότι το παιδί δυσκολεύεται να ανασάνει, αν φαίνεται να παραμένει κουρασμένο, χωρίς όρεξη, ή  αν πονάει, τότε απευθυνόμαστε στον γιατρό μας», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more