Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

H Πέλλα στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ

 


θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ν.Δ. με φόντο τις πιέσεις από Ελληνικη Λύση και ΠΑΣΟΚ

Δέκα περιφέρειες στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ


Σε ορισμένες περιπτώσεις, για τη χάραξη της πολιτικής ενός κόμματος στην πορεία προς τις κάλπες δεν απαιτούνται βαθυστόχαστες αναλύσεις, πολύωρες συσκέψεις και εξειδικευμένες στρατηγικές. Για το πού οφείλει να στοχεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί σε όλη την περιφέρεια αρκούν δύο φωτογραφίες με το πώς είχε βαφτεί ο χάρτης της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2019, αντιστοίχως.

Σε ροζ χρωματισμό το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να διατηρήσει πριν από τρία χρόνια δέκα εκλογικές περιφέρειες: όλη την Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι), την Αχαΐα, τη Δυτική Αττική, τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, τη Β΄ Πειραιά, την Αρτα και την Ξάνθη. Τι σημαίνει αυτό; Πως κατ’ αρχάς η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει έμφαση στα «κάστρα» της προκειμένου να μεγαλώσει την επιρροή και τη δυναμική που έχει. Επιχειρώντας να συμπαρασύρει και όμορες περιοχές. Ισχυροί βουλευτές που άντεξαν το 2019, όπως η Ολγα Γεροβασίλη στην Αρτα, θα κληθούν να μοιραστούν τη «συνταγή» της επιτυχίας τους και ταυτόχρονα να συνεργαστούν με νέα πρόσωπα που θα στηρίξουν τους συνδυασμούς.

Η επένδυση στα μέρη όπου ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δυνατός είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς πολλά στελέχη πιστεύουν πως από εκεί μπορεί να δοθεί το σύνθημα της ανάκαμψης του κόμματος. Με εξαίρεση την Αρτα, στις υπόλοιπες εννέα περιφέρειες η Κουμουνδούρου παραμένει αήττητη από τον Ιούνιο του 2012. Στην Κρήτη –και ειδικότερα στο Ηράκλειο– ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη νιώσει την ανάσα του ΠΑΣΟΚ, λόγω της καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη. Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν πως παραμένουν ισχυροί στο νησί, όπου θα παιχτεί η πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά. Για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι μεγάλο στοίχημα να ξαναβάψει το νησί πράσινο, ενώ ακόμη πιο κρίσιμο είναι για τη Νέα Δημοκρατία να το χρωματίσει ολόκληρο για πρώτη φορά στα γαλάζια. Η εντοπιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ένα όπλο που έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε το 2019 να κλείσει η ψαλίδα. Στην Πέλλα όμως οι επιτελείς του Κόμματος που έχουν εικόνα από μυστικές δημοσκοπήσεις, έχουν διαπιστώσει πως ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου είναι κοντά σε διψήφιο αριθμό και το ΠΑΣΟΚ αρκετά πάνω από το 11%, εντούτοις η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη. Άλλο ένα δεδομένο που ανησυχεί είναι η απροθυμία στελεχών και πολιτών που προέρχονται από την κεντροαριστερά, να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του Κομματος στην Πέλλα. Άλλωστε είναι γεγονός ότι ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην ιστορία του βγήκε πρώτος στην Πέλλα και συγκεκριμένα στους Δήμους Έδεσσας (και Βεγορίτιδα) Σκύδρας(μόνο Μενηιδα), Πέλλας(Γιαννιτσά, Πέλλας και Κύρου), το 2019 έχασε  το νομό και όλους τους Δήμους και όλες τις δημοτικές ενότητες. Άρα οι επιτελείς πιστεύουν πως ένα δυνατο ψηφοδέλτιο θα μπορέσει αρχικά να κρατήσει τα ποσοστά του Κόμματος στην Πέλλα το 2019 και γιατί όχι η ανατροπή να ξεκινήσει από την Μακεδονία και την Πέλλα. Το συμπέρασμα είναι ότι ειδικά στην Πέλλα  η προσέγγιση του κοινού, που πριν από επτά χρόνια είχε αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία της «γαλάζιας» παράταξης, είναι προτεραιότητα για τους υπευθύνους του πολιτικού σχεδιασμού στην Κουμουνδούρου. Το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί και την περιοχή μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more