Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Τι παίζει στους Δήμους της Πέλλας μετά την αλλαγή συσχετισμών


 H απόφαση του ΣΤΕ φέρνει ανατροπές...



Θέμα χρόνου η συμμόρφωση του ΥΠΕΣ...

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από προσφυγή Δημοτικών συμβούλων από την Μακεδονία που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ,  έκρινε ότι είναι συνταγματικές οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκροτήσεως της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των Δήμων, ενώ αντίθετα έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι νομοθετικές διατάξεις κατά το σκέλος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των δημοτικών εκλογών περίοδο (έτους 2019).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2377/2022 απόφασή της έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκροτήσεως της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των Δήμων, καθώς και των Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.), προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παρατάξεως του δημάρχου είναι:

α) κατά το μέρος που δεν καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 και της 2ας Ιουνίου 2019 δημοτική περίοδο, δεν είναι αντίθετες σε κάποια συνταγματική ή υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη ή αρχή, και

β) κατά το μέρος όμως που καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο η οποία διανύεται μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, ο νομοθέτης παρενέβη, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στη λειτουργία των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, επιφέροντας δύο βασικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, οι οποίες είναι μεταξύ τους αλληλένδετες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος.

Αντίθετα, δεν αντίκεινται στις συνταγματικές διατάξεις οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ανάδειξη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.), κατέληξε το ΣτΕ.

Η νέα τάξη πραγμάτων 
Καταρχήν το ΣτΕ συμφωνεί πως σωστά έγιναν οι αρχαιρεσίες στα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και έτσι δεν υπάρχει θέμα ακυρότητας. Όπως δεν υπάρχει θέμα και στις αποφάσεις που έχουν παρθεί πριν από την δημοσίευση του νόμου. Θα πρέπει όμως το Υπουργείο Εσωτερικών με νομοθετικό διάταγμα να επαναφέρει τον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Αυτό θα γίνει έως το τέλος της σημερινής θητείας των ΟΤΑ που είναι η 31 Δεκεμβρίου 2023. Θυμίζουμε ότι με την αλλαγή που έγινε από πλευρας του τότε Υπουργού Εσωτερικών κου Θεοδωρικάκου, υποχρεωτικά τα 3/5 των επιτροπών τα καλύπτουν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχαν και την πλειοψηφία στα Δημοτικά συμβούλια. Το προηγούμενο νομοθέτημα Σκουρλέτη μιλούσε για 7 μέλη επιτροπή όπου θα υπήρχαν και δυο προερχόμενοι από την Δημοτική αρχή, δηλαδή σύνολο 9 μέλη. Αυτό το + 2 σε πολλούς δήμους έδινε την πλειοψηφία στις Δημοτικές αρχές, πλην εξαιρέσεων όπως για παράδειγμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης που ο κος Ζέρβας έλαβε το 14% των συμβούλων. Όμως και εκεί έχουν αλλάξει τα δεδομένα μιας και έχουν προσχωρήσει σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στην Δημοτική αρχή. Ποιά λοιπόν θα είναι τα δεδομένα στο νόμο Πέλλας;  Καταρχην στον Δήμο Σκύδρας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς η ίδια διαθέτει το 60% των συμβούλων ενώ την στηρίζουν και ανεξάρτητοι Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Στον Δήμο Έδεσσας σήμερα η δύναμη των συνδυασμών είναι η εξής:
Δ. Γιάννου 10 έδρες
Γ. Τσεπκεντζής 9 έδρες
Α. Ρυσάφης 7 έδρες 
Μ. Τσιτσάγκας 1 έδρα
Άρα αν γίνουν εκλογές για την ανάδειξη μελών στις επιτροπές, οι θέσεις θα μοιραστούν με απλή αναλογική: Πιθανόν θα πάρει 3 έδρες ο κος Γιάννου από δυο οι κ.κ. Τσεπκεντζής και Ρυσαφης. Με τις +2 όμως που του δίνει ο νόμος Σκουρλέτη θα έχει και πάλι πλειοψηφία καθώς από τα 9 μέλη των επιτροπών θα έχει τα 5. Έτσι δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εδώ να τονίσουμε βέβαια ότι ο κος Τσεπκεντζής έχει απώλεια 3 συμβούλων που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και σαφώς θα έχουν και αυτοί μια θέση στην οικονομική επιτροπή να έχουν κοινή γραμμή στην ψηφοφορία. 

Στον Δήμο Αλμωπίας σήμερα έχουμε την εξής δύναμη 
Χρήστος Μπάτσης 7 έδρες,τον στηρίζουν και δυο ανεξάρτητοι ο αντιδήμαρχος κος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος των ΚΕΠΚΑ και πρόεδρος του νοσοκομείου Έδεσσας Χρήστος Δόντσος. 
Α. Χατζηδημητρίου 7 έδρες
Ν. Παρούτογλου 6 εδρες 
Δ. Μπίνος:5 έδρες 

Με βάση τα στοιχεία ο κος Μπάτσης με στήριξη των δυο ανεξάρτητων θα λάβει 3 έδρες και οι υπόλοιπες 4 θα πάνε στους τρεις συνδυασμούς της αντιπολίτευσης. Με τους + δυο που του δίνει η νομοθεσία θα έχει πλειοψηφία 

Δήμος Πέλλας 
Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ο κος Στάμκος θα έχει και αυτός πλειοψηφία. Οι έδρες σήμερα είναι οι εξής: 
Γρηγόρης Στάμκος 16 έδρες
Στάθης Καστερίδης 10 έδρες
Θεόδωρος Θεοδωρίδης 9 έδρες
Ηλίας Θεοδωρίδης 5 έδρες
Ολ. Παπαδοπούλου 1 έδρας 

Η παράταξη του κου Στάμκου θα λάβει 3 έδρες από την ψηφοφορία και δυο έδρες θα λάβει η παράταξη του κου Καστερίδη. Απο μια θα καταλαβουν  οι κ.κ. Ηλίας και Θεόδωρος Θεοδωρίδης. 

Εν κατακλείδι και παρά την ανατροπή της απόφασης, δεν φάινεται να επηρεάζονται οι Δήμοι της περιοχής μας καθώς θα διατηρήσουν έστω και οριακά με τον +1 μέλος των επιτροπών την απόλυτη πλειοψηφία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more