Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Οι αυξήσεις των συντάξεων και η Πέλλα μας...




Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 


Το 2023 είναι πλέον εδώ!!! Το μόνο σίγουρο είναι ότι μιλάμε για ένα υπερ εκλογικό έτος με 2 plus εκλογικές αναμετρήσεις για τη Βουλή το πρώτο εξάμηνο και με τον πρώτο και δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που ορίστηκαν τον Οκτώβριο του 2023. Αν εξαιρέσουμε το 1989 που πράγματι είχαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για τις Βουλευτικές εκλογές, μια για την Ευρωβουλή και δυο για την αυτοδιοίκηση, το ίδιο σκηνικό είχε στηθεί και το 2019.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την βεντάλια, ποντάροντας σε μέτρα που αφορούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Έτσι μετά την επιδότηση 10% στις αγορές πολιτών που θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα, το οικονομικό επιτελείο υπέγραψε την αύξηση των συντάξεων κατά 7,75%.

Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι από αυτή την αύξηση θα ευνοηθούν 39 χιλιάδες περίπου συνταξιούχοι της Πέλλας που θα δουν το 2023 να αυξάνουν τα εισοδήματα τους μέχρι και κατά 800 ευρώ σε ετήσια βάση.

Σαφώς και με αυτές τις αυξήσεις δεν λύνεται κανένα σοβαρό πρόβλημα. Αλλά είναι μια καλή βάση για τους ανθρώπους που μόχθησαν στην ζωή τους και τώρα θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν μια ανάσα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, περίπου 17 χιλιάδες συνταξιούχοι της Πέλλας θα δουν στο τέλος του χρόνου να λαμβάνουν άλλη μια μηνιαία σύνταξη συνολικά. Στην περιοχή μας βέβαια υπάρχει ιδιαιτερότητα καθώς περίπου 12 χιλιάδες πολίτες λαμβάνουν αγροτική σύνταξη που είναι πολύ χαμηλή. Ίσως εκεί θα έπρεπε να γίνει μια πιο ουσιαστική παρέμβαση με αύξηση στους χαμηλοσυνταξιούχους που θα ξεπερνά το 20%, ώστε μια μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει σήμερα, όσο τον δυνατόν να περιοριστεί. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι θα προκύψει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από μερικές μέρες δόθηκε το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ στους συνταξιούχους και της περιοχής και μάλιστα μέρος αυτών των χρημάτων είχαν αποτύπωμα στην τοπική αγορά.  Ίσως θα πρέπει να δούμε ως κοινωνία, ακόμη και τα πολιτικά Κόμματα μια αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία αγροτών ώστε να υπάρξει άμεσα μια γενναία αύξηση στους αγρότες κατά κύριο επάγγελμα συνταξιούχους. Άλλωστε είναι ντροπή στην Πέλλα του 2023 να υπάρξουν σπίτια που ζουν από μια αγροτική σύνταξη των 480 ευρώ… Άλλωστε η ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών θα πρέπει να αποτελεί κύριο συστατικό μιας σύγχρονης κοινωνίας. Η εισφοροδιαφυγή αποτελεί ρυπογόνο παράγοντα Χώρας που βρίσκεται στην Υποσαχάρια ζώνη

ΥΓ. Μέσα από την στήλη μου θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους πολίτες της περιοχής μας χρόνια πολλά και καλά με υγεία και ευτυχία. Το 2023 να φέρει υγεία, ευημερία και αλλαγή νοοτροπιών και συνηθειών... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more