Επιχειρηματίες μιλούν στα Νέα της Πέλλας




Οξυγόνο χρειάζεται ο πνεύμονας της τοπικής οικονομίας, που δεν είναι άλλος από τις μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες βασίζεται η οικονομική δραστηριότητα της Πέλλας. Σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά και στην ανάγκη να προχωρήσει κάποια εμβληματική κίνηση όπως η κατασκευής του δρόμου Έδεσσας Θεσσαλονίκης ή του φράγματος του Αλμωπαίου, καταλήγουμε με βάση τα λεγόμενα των εκπροσώπων φορέων της επιχειρηματικότητας στη Πέλλα, που τοποθετήθηκαν στα Νέα της Πέλλας απολογιστικά για το οικονομικό έτος 2022 αλλά και μελλοντικά για το τι θα βρούμε μπροστά μας το 2023.

Κοινό δεδομένο σε όλες τις τοποθετήσεις, είναι ότι η τοπική οικονομία εξέρχεται από την οικονομική και υγειονομική κρίση, διανύει ενεργειακή, ενώ εκτός από τα πανελλαδικά «εμπόδια», έχει να αντιμετωπίσει και τοπικά με βασικότερο τη γειτνίαση με τη φθηνότερη Βουλγαρία ή τα Σκόπια.


Στήριξη και σταθερότητα, θέλουν να δουν οι επιχειρηματίες της Έδεσσας
Στήριξη της ραχοκοκαλιάς της τοπικής επιχειρηματικότητας από την κυβέρνηση και σταθερότητα μετά τις εκλογές, ευελπιστούν να δουν επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι της Έδεσσας.

Οι επιχειρήσεις του τόπου «επιβίωσαν» το 2022. Το 2022 ήταν καλύτερο από το 2021, όπου ήταν ιδιαίτερες οι συνθήκες λόγω κορωνοϊού. Το 2022 μπήκαμε σε κανονικότητα, η αγορά κινήθηκε σε πιο ομαλές καταστάσεις κι η ψυχολογία του κόσμου ήταν διαφορετική, ειδικά το καλοκαίρι ήταν καλό, αλλά το φθινόπωρο ήρθαν ξανά δυσκολίες κυρίως λόγω των εξόδων και των πληθωριστικών πιέσεων. Οι πρώτες ύλες είναι στα ύψη κι αυξάνονται ακόμη και σήμερα» ενώ αντίστοιχη αύξηση υπάρχει στα τιμολόγια ενέργειας. Οι τοπικές επιχειρήσεις, υ προσπάθησαν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανατιμήσεων, ώστε να μην επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή, επομένως αν και φαινομενικά αυξήθηκε ο τζίρος, όπως διαφημίζει η κυβέρνηση, πρακτικά μειώθηκε η κερδοφορία των τοπικών επιχειρήσεων, αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα τα έξοδα. Οι επιχειρηματίες προτείνουν

επανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε με κάποιο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις κι όχι μόνο οι μεγάλες και πολύ μεγάλες. Το ζήτημα είναι βιωσιμότητας, ειδικά στην επαρχία, όπου απασχολούνται πλήθος επαγγελματιών κι εργαζόμενοι σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις και να αντιστραφεί η φυγή νέων προς τις μεγάλες πόλεις ή το εξωτερικό. Για το εκλογικό έτος 2023 ελπίζουν σε σταθερότητα μετά τις κάλπες, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, διότι «η αγορά πάντοτε θέλει σταθερότητα». Σε πιο πρακτικά ζητήματα, ζητούν την εφαρμογή των υποσχέσεων κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, θέσπισης ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και την καθιέρωση 120 δόσεων για ρυθμίσεις οφειλών, μεταξύ άλλων.