Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Αφιέρωμα: Οι βασιλικοί Γάμοι και η παρουσία του Τάκη Βυζοβίτη

 





Σήμερα η πολιτική είναι πολύ διαφορετική από το τις αρχές του 1990. Τότε λοιπόν μεταξύ άλλων κυριαρχούσαν κάποια διχαστικά δειλήματα και ταμπού όπως ήταν οι φιλίες με την τέως Βασιλική οικογένεια όπως και με τους πρωταίτιους της Δικτατορίας. Πολλοί ήταν οι πολιτικοί της εποχής που είχαν σχέσεις με τον Τέως Βασιλιά Κωσταντίνο που όμως δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα. Ο Καρατζαφέρης, ο Καμμένος ως Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Τζιτζικώστας πατέρας του σημερινού Περιφερειάρχη ήταν "κολλητοί" του Κωνσταντίνου.

ο Γεώργιος Τζιτζικώστας ποτέ δεν έκρυψε τη σχέση του με το “Στέμμα”. Αντίθετα κάποιοι άλλοι που “έκοβαν φλέβες” για το “Παλάτι”, τα επόμενα χρόνια εξοβελίζουν τον τέως Βασιλιά, όπως εξοβελίζεται ο διάολος από το λιβάνι. Και ψήφιζαν και ψηφίζουν Μνημόνια, “Κόφτες” και άλλα συναφή. Και όμως, στο γάμο του τέως Διαδόχου Παύλου με τη Μαρί – Σαντάλ στο Λονδίνο, την 1η Ιουλίου 1995, παραβρέθηκαν τόσο ο “επαναστάτης” Πάνος Καμμένος, όσο ο “υπερ-πατριώτης” Γιώργοάς Καρατζαφέρης, αλλά και ο Γιώργος Τζιτζικώστας. Θυμίζουμε πως το παρόν σε εκείνο το ιστορικό γεγονός, είχε δώσει και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του νομού Πέλλας Τάκης Βυζοβίτης.




Την περίοδο εκείνη – καλοκαίρι του 1995 – πριν από τον γάμο του τέως Διαδόχου Παύλου με την Μαρί Σαντάλ στο Λονδίνο την 1η Ιουλίου 1995, όλοι οι Βουλευτές ή έστω οι περισσότεροι της Νέας Δημοκρατίας, ήθελαν να συμμετέχουν στο βασιλικό γάμο. Γι΄ αυτό προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να βρίσκονται εκεί, στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, όπου θα τελούταν ο βασιλικός γάμος. Του οποίου χοροστάτησαν οι: Πατριάρχης Ιεροσολύμων κυρού Διόδωρου Α΄, Πατριάρχης Αντιοχείας κυρού Ιγνάτιου, Αρχιεπισκόπου Μεγάλης Βρετανίας και Θυάτειρων κ.κ. Γρηγορίου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γέρ. Νικομήδειας.

Ο τέως Βασιλεύς Κωνσταντίνος ήταν άκρως επιφυλακτικός στην προοπτική να καλέσει πολλούς Βουλευτές στο γάμο του γιου του, προκειμένου να μην δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ως γνωστόν, την εποχή εκείνη ο Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, είχε θέσει “απαγορευτικό” συμμετοχής Βουλευτών του, στο γάμο του Παύλου.

Συμμετείχαν Βουλευτές και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στον εν λόγω γάμο, παραβρέθηκαν 10 Βουλευτές και 15 πολιτευτές. Εκτός του Πάνου Καμμένου (Βουλευτής της Β΄ Αθηνών την εποχή εκείνη), του Γιώργου Καρατζαφέρη (επίσης Βουλευτής της Β΄ Αθηνών) και οι: Βυζοβίτης Χρήστος (Βουλευτής Πέλλας), Γιάννης Σταθόπουλος (Βουλευτής Λακωνίας), Αθανάσιος Δαβάκης (Βουλευτής Α΄ Αθηνών), Δημοσχάκης Θεοφάνης (Βουλευτής Έβρου), Αλέξανδρος Παπαδόγγονας (Βουλευτής Α΄ Αθηνών), Παναγιώτης Τζιτζικώστας (Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης).

Σε όλες τις εκδηλώσεις του γάμου συμμετείχε ο Μίνωας Κυριακού, ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1, ο οποίος τηλεοπτικός σταθμός κάλυψε απ΄ ευθείας όλη τη γαμήλια τελετή.

Προσκεκλημένη ήταν και η πρώην Υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, προσωπική φίλη του κ. Κυριακού, η οποία δεν παραβρέθηκε γιατί ήταν μια εξ εκείνων που πειθάρχησαν στην κομματική εντολή. Του Μιλτιάδη Έβερτ και Νίκου Μπάλιου (Διευθυντής του γραφείου του Έβερτ και δεξί του χέρι).

Στον γάμο βρέθηκαν οικείοι του Κωνσταντίνου, αλλά και ισχυροί παρασκηνιακά πολιτικοί.

Ο Κωνσταντίνος παράθεσε δυο δεξιώσεις την προηγουμένη του γάμου του Παύλου, προς τους καλεσμένους του. Η μια ήταν για τους κληρικούς, οι οποίοι ήταν πάρα πολλοί, όλων των βαθμίδων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η δεύτερη για τους Βουλευτές και πολιτευτές.

Άξιον λόγου ήταν ότι εκτός των απολύτως οικείων του Κωνσταντίνου, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας και ο Γιώργος Τζιτζικώστας (ήταν συμμαθητές στα Ανάβρυτα), οι υπόλοιποι Βουλευτές παραβρέθηκαν στο γάμο του Παύλου, επειδή είχαν δυνατά υποστηριχτικά ερείσματα.

Γι΄ αυτό, κατά την εθιμοτυπική χειραψία, συστήνονταν στον Κωνσταντίνο με το ονοματεπώνυμό τους και την εκλογική τους Περιφέρεια.

Καμμένος – Καρατζαφέρης είχαν προσεγγίσει τη βασιλική γνωριμία.

Αμέσως μετά τις εκλογές του 1993, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Πάνος Καμμένος, χωρίς να κρύβουν τα φιλοβασιλικά τους αισθήματα, προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Βασιλική Οργάνωση Ελλάδος. Έτσι, στα γραφεία που διατηρούσε η Β.Ε.Ο στην Αθήνα, Σολωμού 74 (1ος όροφος), οι δυο Βουλευτές της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας, επισκέπτονταν συχνά τα γραφεία της βασιλικής οργάνωσης. Πρόεδρός της ήταν ο Αλέξανδρος Κουντουράς, πατέρας της Βουλευτού των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” και Υπουργού Τουρισμού και σημερινής Ευρωβουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Κουντουρά.

Ο Αλέξανδρος Κουντουράς ήταν ένας εκ των τριών αντιπροσώπων του Κωνσταντίνου στο Δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ της Βασιλευόμενης και της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Όπου το αποτέλεσμα ήταν 69,2% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Οι άλλοι δυο ήταν οι Στρατηγοί, Κουρούκλης και Τζανετής.

Να σημειωθεί, ότι, όλως τυχαίως, στον 2ο όροφο στεγάζονταν τα γραφεία της “Χρυσής Αυγής”.

Ο Πάνος Καμμένος “έχτιζε” με σκληρό προφίλ.

Ωστόσο, πολύ πιο πριν το 1993 και 1995, όταν και ήταν Βουλευτής ο Πάνος Καμμένος (εξελέγη πρώτη φορά τις εκλογές του ΄93), “έχτιζε” το πολιτικό του μέλλον.

Γόνος εύπορης οικογένειας, θιασώτης των όπλων και των στολών (ίσως ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης εκπλήρωσε παιδικό-εφηβικό του όνειρο), του άρεσε ιδιαίτερα η πολιτική.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα την περίοδο 1981-1984 επί της Προεδρίας του Ευαγγέλου Αβέρωφ στη ΝΔ. Ανήκε δηλαδή, στην πτέρυγα Αβέρωφ, μαζί με τους Σαμαρά, Μιχαλολιάκο και Μανωλάκο (Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντίστοιχα της Ο.Ν.ΝΕ.Δ).

Στην άλλη πτέρυγα Μητσοτάκη, ανήκαν οι Μεϊμαράκης και Βουλγαράκης (μετέπειτα Προεδρείο της ΟΝΝΕΔ).

Τον Πάνο τον Καμμένο – όπως συνεχίζει η πηγή μας – τον αποκαλούσαν στην Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας, με το παρατσούκλι “φλιπ”. Δηλαδή, του ανδρός που υπερέβαινε τα εσκαμμένα.

Όπως, όταν το 1983 πριν από μια συγκέντρωση του Αβέρωφ στην Καλαμάτα, ο Πάνος Καμμένος, οδηγώντας μια αστραφτερή Alfa Romeo cabrio, στην κεντρική πλατεία του Μελιγαλά, “ξήλωσε” την πινακίδα του ΠΑΣΟΚ (της Τοπικής Οργανώσεως του Κινήματος).

O Γιώργος Καρατζαφέρης και το “Στέμμα” της Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης το 1974 εκδίδει την βασιλική εφημερίδα “Το Στέμμα της Δημοκρατίας”. Αρθρογραφώντας υπέρ του Παλατιού και του Στέμματος.




Ο Χρήστος Κ. Βυζοβίτης (Έδεσσα, 13 Μαΐου 1934- Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2003 ήταν Έλληνας σύμβουλος επιχειρήσεων, που χρημάτισε βουλευτής Πέλλας με τη Νέα Δημοκρατία από το 1989 ως το 2000.
Πολιτική σταδιοδρομία

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εν συνεχεία έκανε μετεκπαίδευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Έγινε μέλος πολλών συλλόγων και σωματείων στο νομό Πέλλας και ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του Συλλόγου Εδεσσαίων της Αθήνας.

Υπήρξε μέλος της νεολαίας της ΕΡΕ στο β΄ μισό της δεκαετίας του ' 50.

Όπως αναφέρει το περιοδικό του Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου στο άρθρο του για τους διατελέσαντες Νομάρχες Χαλκιδικής που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 77 και το υπογράφει ο εκδότης του Γιάννης Κανατάς ο Χρήστος Βυζοβίτης διετέλεσε Νομάρχης Χαλκιδκής (διορισμένος από τη Χούντα) από τον Ιούλιο του 1973 ως τον Αύγουστο του 1974.

Το 1974 εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Το 1986 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας , επικεφαλής της μειοψηφίας. Στις εκλογές τον Ιούνιο του 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πέλλας και στις 12 Μαρτίου 1990 αντικατέστησε στην έδρα της την Παρθένα Φουντουκίδου. Εξελέγη μετά βουλευτής σε απανωτές αναμετρήσεις, το 1990, το 1993 και το 1996.

Τον Ιανουάριο του 1999 τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. Πέθανε το Σεπτέμβριο του 2003 και κηδεύτηκε στην Έδεσσα, όπως ήταν και η δική του επιθυμία.

Ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Μάσσα και είχαν μία κόρη και δύο γιους.

O γιος του, Τάσος (1975 - 2015), απεβίωσε σε ηλικία μόλις 40 ετών τον Απρίλιο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more