Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Δεν είναι κακή η Χώρα…




✅Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης



Ποτέ δεν ήμουν λάτρης του λαϊκισμού. Ίσως δημοσιογραφικά κάποιες φορές να το είχε πράξει στο παρελθόν και σίγουρα μετανιώνω. Το δυστύχημα στα Τέμπη χωρίς καμιά αμφιβολία κατέδειξε τις διαχρονικές παθογένειες του Ελληνικού Κράτους που οδήγησε στον όλεθρο και στον θάνατο δεκάδες νέους που ταξίδευαν με το τρένο.

Το δυστύχημα σε μια Ευρωπαϊκή Χώρα του 2023, έτσι όπως έγινε ήταν αδιανόητο. Δεν μπορεί να το χωρέσει στο μυαλό του κανείς μας. Η μετωπική δύο τρένων μιας και ένα ανθρώπινο λάθος, δεν μπορούσε να αποφευχθεί από τα ηλεκτρονικά συστήματα τηλεδιοίκησης που δεν λειτουργούσαν. Η Χώρα βυθίστηκε σε Εθνικό πένθος ενώ οι αντιδράσεις που υπήρξαν κυρίως από νέους, έδειξε ότι διαθέτουν αντανακλαστικά.

Μόνο που μερικά από τα συνθήματα
μάλλον δεν βοηθούν στην αλλαγή των νοοτροπιών που έχει τόση ανάγκη ο τόπος μας. Οι νέοι λοιπόν υιοθέτησαν ένα σύνθημα ότι δεν ήταν κακή η ώρα αλλά είναι κακή η Χώρα. Όχι η Χώρα δεν είναι κακή. Δεν μας φταίει σε τίποτα αν πολιτικοί και πολίτες την πληγώνουν διαρκώς.

Η Ελλάδα
μπορεί και πρέπει να είναι η ελπίδα μας και ο κοινός τόπος αγώνα για την αλλαγή νοοτροπιών. Η φυγομαχία στο εξωτερικό δεν ήταν ποτέ λύση. Θυμίζει στρουθοκαμηλισμό και άρνηση αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Λύση ποτέ δεν ήταν η φυγή ή ο λαϊκισμός ή η ισοπέδωση των θεσμών.

Ναι τα θύματα ήταν πολλά. Ναι η σημερινή Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη. Ναι θα πρέπει έστω και τώρα να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον σιδηρόδρομο για να μπορέσει να λειτουργήσει επιτέλους σοβαρά, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Θα χαιρόμουν πολύ αν οι εκλογές πάνε πίσω, τον Μάιο ή ακόμη και τον Ιούλιο του 2023, στην Συνταγματική τους ημερομηνία, και η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν να φέρουν στην ΒΟΥΛΗ με κοινή γραμμή, δεκάδες σημαντικά νομοσχέδια για το καλό του τόπου, με δέσμευση τα επόμενα 10 χρόνια να μην γίνουν παρεμβάσεις γύρω από αυτά τα Εθνικά ζητήματα. Να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να υπάρξει κοινή γραμμή στην Παιδεία, να λειτουργήσει σωστά ο σιδηρόδρομος και άλλες πολλές πρωτοβουλίες που η ΒΟΥΛΗ θα ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία.

Έτσι πρέπει να τιμούμε τους νεκρούς.  Με πράξεις και όχι με λόγια. Και εκεί θα φανεί αν η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν σοβαρευτεί και έχουν καταλάβει τις ευθύνες που τους αναλογεί. Οι πολίτες θέλουν σε κάποια ζητήματα σταθερές πολιτικές και όχι κατά το δοκούν νομοσχέδια τα οποία είναι θνησιγενή .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more