Τρίτη 4 Απριλίου 2023

ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΑ ΌΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΣΕ ΡΥΘΜΌ ΕΚΛΟΓΏΝ Η ΠΕΛΛΑ

 



  ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ  

Πως διαμορφώνονται οι έδρες σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση 

Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες της
21 Μαΐου, με βουλευτές και υποψήφιους
να είναι απροετοίμαστοι για τη δύσκολη
προσωπική τους μάχη. Ο χρόνος για να
αρχίσουν να παίρνουν στα σοβαρά την
προεκλογική τους εκστρατεία είναι πλέον
μικρός και αν δεν κινηθούν ταχύτατα και
μεθοδευμένα, δεν θα έχουν καμία τύχη
έναντι αυτών που ήδη δουλεύουν σοβαρά
σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ τα κενά
στις λίστες δημιουργούν υποψήφιους δύο
ταχυτήτων. Οι πρώτες αντιδράσεις τους είναι
σπασμωδικές, προσπαθώντας να κάνουν
αισθητή την παρουσία τους στα κοινωνικά
δίκτυα με ένα κυνήγι φωτογραφίας και τον
κόσμο να τους …τρολάρει. Την ίδια ώρα
αυξάνεται και η αγωνία των υποψήφιων
δημάρχων, αφού στο προσεχές διάστημα θα
τους «φάει» η «αφωνία», αφού θα περάσουν
σε δεύτερη μοίρα.

Η ανακοίνωση των εκλογών την 21 Μαΐου, ανεβάζει την αδρεναλίνη των υποψήφιων βουλευτών, που ανοίγουν βήμα για να προλάβουν να έρθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε επαφή με τους ψηφοφόρους τους. Μπορεί η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών να μην εξέπληξε κανέναν, όμως οι υποψήφιοι βουλευτές φαίνονται απροετοίμαστοι για τη δύσκολη αυτή εκλογική αναμέτρηση και θα περάσουν δύσκολα, αφού τα διλήμματα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, αφορούν και αυτούς προσωπικά.
Ο χρόνος για να αρχίσουν να παίρνουν στα σοβαρά την προεκλογική τους εκστρατεία οι βουλευτές και υποψήφιοι είναι πλέον μικρός και αν δεν κινηθούν ταχύτατα και μεθοδευμένα, δεν θα έχουν καμία τύχη έναντι αυτών που ήδη δουλεύουν σοβαρά σε αυτή την κατεύθυνση. 

Στο χρονικό διάστημα που απομένει θα αρχίσουν να οργώνουν το νομό από άκρη σε άκρη, θα ξεκινήσουν τις χειραψίες και γενικότερα όλα αυτά που συνδέονται με τις προεκλογικές εκστρατείες. Κόμματα και υποψήφιοι μπήκαν ξαφνικά σε προεκλογική περίοδο, μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αγώνας δρόμου που πρέπει να διανύσουν κόμματα και υποψήφιοι είναι μακρύς και δύσκολος, αφού η περίπτωση να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές είναι και η πιθανότερη και φαίνεται ότι έχει κλειδώσει για αυτές η αρχή Ιουλίου. Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα βουλευτών και οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν,
χωρίς σταυρό στους υποψηφίους. Επομένως για τους υποψήφιους είναι κρίσιμη η πρώτη Κυριακή των εκλογών, αφού οι ηγεσίες των κομμάτων αναμένεται να θέσουν πρώτο στην σειρά τον υποψήφιο βουλευτή που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Την επομένη της 21ης Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών με το Σύνταγμα να προβλέπει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή πρέπει να διαλυθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε Εθνικές εκλογές από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες. 

Αυτό σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Τρέχουν και δεν …φτάνουν
Οι πρώτες αντιδράσεις από τους βουλευτές και τους υποψηφίους στην Πέλλα  είναι σπασμωδικές. Κάποιοι από αυτούς έσπευσαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα εξαπολύοντας ένα κυνήγι φωτογραφίας, με τα κενά στις λίστες να δημιουργούν υποψήφιους δύο ταχυτήτων. Εντωμεταξύ είναι απογοήτευση γι΄ αυτούς το …τρολλάρισμα που δέχονται από τον κόσμο που χαζεύει στο facebook, όπου βέβαια απουσιάζουν κατά κόρον οι προτάσεις και οι λύσεις για τα τεράστια προβλήματα της περιοχής και της κοινωνίας. Την ίδια ώρα αυξάνεται και η αγωνία των υποψήφιων δημάρχων, αφού μέχρι την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών θα τους «φάει» η «αφωνία»,
μιας και οι κινήσεις και οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα

Οι έδρες 

Δύο μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των εκλογών για την 21η Μαΐου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έρχεται στη δημοσιότητα νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, η οποία καταγράφει προβάδισμα 4,7% μονάδων της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, πραγματοποιήθηκε μετά την εξαγγελία των εκλογών από τον πρωθυπουργό.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-1METRON ANALYSIS

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 26,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 21,5%, το ΠΑΣΟΚ 9,4%, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ 25 με 3,9% και οι Έλληνες (κόμμα Κασιδιάρη) με 3,8%.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη «σφυγμομέτρηση» της εταιρείας, η διαφορά των δύο κομμάτων μειώνεται καθώς στην προηγούμενη δημοσκόπηση, η απόσταση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 5,8% ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση καταγράφει αύξηση 1% στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ παραμένουν σε σταθερά ποσοστά.

Ως προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης ανέρχεται στο 11,6%.

Ως προς την εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,5%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,7%, με τη διαφορά του κυβερνώντος κόμματος και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμορφώνεται στις 5,8 μονάδες. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 7,1%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, το ΜέΡΑ25 με 4,9% και οι Ελληνες στο 4,7%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-2METRON ANALYSIS

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, για την ελληνική κοινωνία το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας παραμένει η οικονομία (24%). Ακολουθεί η ακρίβεια (19%) και στη συνέχεια οι πολιτικοί (17%), η ανασφάλεια (7%) και η ανεργία (6%).

Ως προς τον χαρακτήρα των κυβερνήσεων, το 49% των ερωτηθέντων επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας και το 48% αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Τέλος, ως προς την καταλληλότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού, πρώτος – και με αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση – παραμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει το 17% και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 6%. Στο νομό Πέλλας κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με αναλύσεις, που σας παρουσιάζει η εφημερίδα μας, η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία απομακρύνεται. Όπως όμως και ο σχηματισμός κυβέρνησης από τις εκλογές της απλής αναλογικής. Η ΝΔ στις πρώτες εκλογές λαμβάνει 105 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 38 έδρες, το ΚΚΕ 23 έδρες, η Ελληνική Λύση 17 έδρες, Το Κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ 15 έδρες και το ΜΕΡΑ 25 16 έδρες.  Η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ έχουν 143 ενώ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ25 140 έδρες. Άρα ο σχηματισμός Κυβέρνησεων με τα παραπάνω ποσοστά μοιάζει απίθανος. Στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση οι έδρες είναι οι εξής: ΝΔ 128 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 76, ΠΑΣΟΚ 33, ΚΚΕ 20, Ελληνική Λύση 15 και ΕΛΛΗΝΕΣ και ΜΕΡΑ 25 από 14 έδρες. Αυτό σημαίνει πως σχηματισμός Κυβέρνησης μπορεί να γίνει μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θα έχουν 161 έδρες. Στο νόμο Πέλλας όπως θα δείτε και από τα γραφήματα, είτε την πρώτη, είτε την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, οι έδρες θα κατανεμηθούν ως εξής: ΝΔ 1, ΣΥΡΙΖΑ 1, ΠΑΣΟΚ 1 και Ελληνική Λύση 1. Άρα οι εξελίξεις αναμένονται να είναι ραγδαίες μιας και τουλάχιστον δυο από τους τρεις εν ενεργεία Βουλευτές της γαλάζιας παράταξης θα μείνουν εκτός. Έτσι για μια θέση στον ήλιο είτε της πρώτης, είτε της δεύτερης αναμέτρησης θα έχουν οι Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη είναι ακλόνητη στην πρώτη θέση ενώ στον ΠΑΣΟΚ μάχη γίνεται καθώς δεν έχει κάποιος ξεκάθαρο προβάδισμα με τους Ραχήλ Αλεξανδρίδου, Άλκη Νουσηκύρου και Πάνο Ζαρογουλίδη να είναι ιδιαίτερα κινητικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more