Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Ελληνικός Χρυσός: Μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπουμέσω των δράσεων ΕΚΕ

 


Ελληνικός Χρυσός: Υπεύθυνη μεταλλευτική με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα

Ο ελληνικός μεταλλευτικός κλάδος αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, καθώς κινητοποιεί επενδύσεις που συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας και της απασχόλησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Οι μεταλλευτικές εταιρείες έχουν υπολογίσιμο αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες που δραστηριοποιούνται, οι οποίες κατά κανόνα αφορούν επαρχιακές περιοχές, και το βασικό ζητούμενο από πλευράς τοπικής κοινωνίας, είναι να ενεργούν υπεύθυνα, ηθικά και με διαφάνεια, ώστε οι δραστηριότητές τους να έχουν θετικό κοινωνικό και μετριασμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.


Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η
Ελληνικός Χρυσός, η οποία αναπτύσσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική ασκώντας μια μεταλλευτική δραστηριότητα υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για όλους.


Η εταιρεία βρίσκεται διαχρονικά σε συνεργασία με τους τοπικούς της εταίρους και μέσα από τον διαρκή, ειλικρινή και διαφανή διάλογο, έχει αναπτύξει στρατηγική και διαδικασίες εταιρικής υπευθυνότητας, έτσι ώστε να στηρίζει έμπρακτα τους πολίτες και την τοπική κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει υλοποιήσει στην περιοχή κοινωνικές επενδύσεις και έργα που ξεπερνούν τα 26 εκατ. ευρώ.

Εντός του 2022, η εταιρεία προχώρησε σε κοινωνικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,45 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση 137 συνολικά έργων και δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας. Από αυτές τις δαπάνες, 1,1 εκατ. ευρώ (75%) επενδύθηκαν αποκλειστικά σε δράσεις και έργα κοινωνικού χαρακτήρα εντός των ορίων του Δήμου Αριστοτέλη.

Ενδεικτικά, η εταιρεία με στόχο την υποστήριξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη, υλοποίησε πληθώρα έργων στον τομέα των υποδομών, όπως η ανακαίνιση των κτιρίων του κοινοτικού γραφείου και του κοινοτικού ιατρείου στην Ολυμπιάδα, οι επισκευές στο κτίριο του ΟΑΕΔ στο Στρατώνι και η ολοκλήρωση της ανακαίνισης των αθλητικών εγκαταστάσεων στην κατασκήνωση του Ιερού Προσκυνήματος της Μ. Παναγίας, με συνολική δαπάνη που ξεπέρασε τις 140.000 ευρώ.

Επένδυση στη νέα γενιά

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και οι δράσεις της εταιρείας στον τομέα της εκπαίδευσης. Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές της ΒΑ Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευσή τους, με τη σχετική επένδυση για το 2022 να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, αυτές αφορούσαν την παροχή μιας μια πλήρους υποτροφίας τριετούς φοίτησης στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίστηκε για 5η συνεχή χρονιά το επιτυχημένο πρόγραμμα ρομποτικής & STEM για τους μικρούς μαθητές της περιοχής, σε συνεργασία με την οργάνωση Eduact.


Έργα για την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, αξιοσημείωτες ήταν το 2022 και οι δράσεις της εταιρείας για την υποστήριξη και τον εξοπλισμό του Δήμου Αριστοτέλη, με κυριότερες τις δωρεές ενός νέου απορριμματοφόρου οχήματος, οικοδομικών υλικών και δύο τετρακίνητων οχημάτων, καθώς και τον καθαρισμό των παραλιών του Δήμου πριν την τουριστική περίοδο, με τη συνολική δαπάνη για τα παραπάνω να ξεπερνά τις 324.000 ευρώ.

Όλες αυτές οι δράσεις και πρωτοβουλίες, είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και των κοινωνικών της εταίρων, η οποία το 2022 επιβεβαίωσε τις στέρεες βάσεις της καθώς η εταιρεία προχώρησε στην εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ), μιας διεξοδικής και εις βάθος αποτύπωσης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων του έργου ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας, διεξάγοντας μια εκτενή διαδικασία δημόσιας ανοιχτής διαβούλευσης, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν ενεργά, καταθέτοντας τις απόψεις τους.

Παράλληλα, με στόχο το κανάλι διαλόγου με την τοπική κοινωνία να παραμένει πάντοτε ανοιχτό, η εταιρεία δημιούργησε ένα Κέντρο Πληροφόρησης Κοινού εντός του κοινοτικού καταστήματος Νεοχωρίου, το οποίο εντός του 2023, θα μεταστεγαστεί σε ένα νέο μόνιμο γραφείο, στην περιοχή του Παλαιοχωρίου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες του Μηχανισμού Υποβολής Αναφοράς (Grievance Mechanism), με τον οποίο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να θέσει υπόψη της εταιρείας ζητήματα που τον απασχολούν και αφορούν την ίδια τη δραστηριότητά της.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως η Ελληνικός Χρυσός, στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας της με την Ελληνική Κυβέρνηση, έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει εμβληματικές επενδύσεις ουσιαστικής επίδρασης περί των 80εκ. δολαρίων σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης εντός της επόμενης 25ετίας, ώστε η μεταλλευτική δραστηριότητα να αποτελέσει πηγή ευημερίας για το παρόν και το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more